Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gube kolektivni

Bandić: Nećemo više dijeliti nezarađeno! Sindikati: Uštedjeli smo vam 250 milijuna kuna

27.11.2015., Zagreb - Sibenski fotograf Sime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju svih djelatnika Zagreb holdinga na celu s gradonacelnikom Milanom Bandicem. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
28.04.2016.
u 19:00

Ugovor koji je od 2002. više puta dorađivan danas se raskida jer nije više pravno valjan, kažu u tvrtki. Radnici već najavljuju i štrajk

Temeljni kolektivni ugovor otkazan je jučer djelatnicima jedne od najvećih komunalnih tvrtki u Hrvatskoj – Zagrebačkom holdingu.

– Zbog brojnih zakonodavnih izmjena te promjena u reprezentativnosti sindikata na razini trgovačkog društva, postojeći ugovor potpisan 2002. s nizom dodataka više nije bio usklađen s važećom pravnom regulativom te je, uvažavajući i druge okolnosti, morao biti otkazan – službeno je objašnjenje Holdinga kojem točku na “i” stavlja i gradonačelnik Bandić poručivši kako je u planu novim ugovorom, koji se tek treba usuglasiti i predložiti, prestati, kaže, dijeliti nezarađeno.

Već se odrekli božićnica

I dok je stav predsjednice uprave Holdinga Ane Stojić Deban i Bandića jasan – žele usvojiti novi kolektivni po kojem će se modelom nagrade i kazne odnositi prema zaposlenicima, sindikalci opravdano strahuju – poslodavca, u ovom slučaju Zagrebački holding, nijedan Zakon ne obvezuje na nužno potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Prava i obveze iz postojećeg ugovora vrijedit će radnicima još šest mjeseci – točno toliko da zaposlenici Holdingovih podružnica ne dobiju božićnice koje su im ove godine, po potpisanim ugovorima, trebale biti vraćene na iznos od 2884 kune nakon što su dodacima na ugovor, zbog krize, 2011. sindikati u pregovorima s upravom Holdinga pristali na smanjenje božićnice na tisuću kuna, kao i smanjenje regresa i jubilarnih nagrada.

Dobit od 60 milijuna kuna

Sindikalci znaju – pred njima je šest mjeseci pritisaka na upravu Holdinga da se u konačnici izbore za stvarno potpisivanje novog ugovora – jer sada doista ovise o ispunjenju dane riječi Ane Stojić Deban i gradonačelnika Bandića.

– Odričući se od 2011. pa sve do danas, na osnovi božićnica, regresa i jubilarnih nagrada, Holdingu smo uštedjeli i pomogli s 250 milijuna kuna. Ove su godine naknade trebali vratiti na iznose otprije potpisivanja tog dodatka, a 2019. na stare iznose trebale su se vratiti jubilarne nagrade, no stvari se mijenjaju – kazao je Anto Jelić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a.

Kaže, dosad su sindikati održali pet sastanaka s čelnicima Holdinga i dva sastanka s pregovaračkim odborom i jasno im poručili: “O novom ugovoru nema riječi, tek mogu razgovarati o promjenama postojećeg ugovora.”

No, otkazan je, a predstavnici svih sindikata jasni su u zaključku – kolektivni ugovor otkazuje se tek onda kada poslodavac ne može ostvariti prava potpisana kolektivnim ugovorom. A po izvješću za ovu godinu Holding je ostvario dobit od 60,9 milijuna kuna i u odnosu na 2014. to je bolji rezultat za 39,1 milijun kuna, kao i dobit društva prije oporezivanja u 2015., koja je, u odnosu na 2014., veća za 27 milijuna kuna.

Komentara 14

TR
Trnjanec
21:26 28.04.2016.

Lako je biti u javnom sektoru i cuclati novčeke iz privatnog. Pazi ti njih jadne, ne valja im božićnica od tisuću kuna!

Avatar AlPoS
AlPoS
20:29 28.04.2016.

Radnici su vjerovatno već izgubili kao i svaki put do sada, Jelić i slični njemu uvijek potpisuju sva smanjivanja, kao i do sada.

DU
Deleted user
21:16 28.04.2016.

Sindikati su plaćeni i čkome, novi radnici su u prijevodu uprava - administracija. Radnika ima cca 1200 manje nego prije 5 godina. Svi misle da ak buju šutili, njih bu mimoišlo. E ne bude. Na sve će se srušiti too zlo što se valja. Povijest se samo iznova ponavlja. To samo slijepe lude ne vide i misle da njihov stav - ne bi se štel mešati - rješava njihove probleme. E, ne bude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije