Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaći oduševljeni, stranci i šokirani

Advent je zarazan, nismo imali pojma da je to ovako velika stvar

26.11.2016., Zagreb - Paljenjem lampica na Zrinjevcu sluzbeno je zapoceo ovogodisnji Advent u Zagrebu.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
28.11.2016.
u 13:01

Miris kobasica, fritula i kuhanog vina zavladao je centrom Zagreba, uživanju nije smetala ni kiša

Traje tek dva dana, ali među Zagrepčanima ne postoji nikakva dilema – i ove godine njihov će Advent biti najbolji u Europi.

– Nemojte ništa pitati, samo pogledajte oko sebe – ustvrdili su Martin Bučar, Valentina Milec i Marijeta Sever koji su došli provjeriti atmosferu zagrebačke božićne bajke. A s krijesnicama smještenima u krošnjama stoljetnih platana na Zrinjevcu, čarobnim kočijama koje niz staze parka vode veliki rasni konji te klizačima na ledenom Tomislavcu, Zagreb je postao gradom iz priče. Kuhano vino, kobasice i fritule zamirisali su centrom, a kiša, kao ni to što se zbog nje po nekoliko različitih društava moralo smjestiti za iste stolove na Zrinjevcu, smetala nije apsolutno nikome. Ispod kišobrana zabavljali su se Damir i Silvija Blažičević s prijateljima Emilom Jakopovićem i Lucijom Butunac. 


Mogu trljati ruke

– Nije nam hladno, grijemo se uz svijeće – složno su uzviknuli, dodajući da je ove godine Advent “apsoštrumfno štrumfastičan”.

U blagdanskoj atmosferi stvorila su se i nova prijateljstva, pa su se tako za jednim stolom spojile dvije generacije. Dvije mlađe prijateljice, Nina Boro i Lucija Kamber, uz kuhano su se vino grijale s dvije gospođe, Jadrankom Bosec i Gordanom Štefiček.


– Sve je super, nedostaje nam jedino snijeg – kazale su.

Šampanjac su za uspješan posao obavljen u Zagrebu otvorili i članovi filmske ekipe koja u hrvatskoj metropoli snima novu britansku BBC-jevu seriju “McMafia”.


– Ovdje smo još tjedan dana, no nismo znali da je božićno vrijeme u Zagrebu ovako velika stvar – kazali su Johnny Eagle, Suzie Harman i redatelj James Watkins. Iznenadili su se i novinari iz Belgije i Nizozemske koji su došli popratiti prvi vikend Adventa.


– Zagreb se u tim zemljama još nije profilirao kao božićna destinacija, no promijenit ćemo tu percepciju – rekao je Ivan Novak, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za zemlje Beneluxa, koji je novinare vodio po Zagrebu i okolici.

Ruke su trljali i ugostitelji, a ispred kućice “Eat me” na Zrinjevcu dolazili su već stalni gosti, koji su njihove posebne kobasice naziva “Bruce Lee” i “Chuck Norris” probali još lani.
– Opskrbili smo se zalihama, ako nečega nestane, imamo skladište na Jelačić-placu – kazala je šefica Mirna Fabijanić, koja se nada da će redovi za njezine kobasice, baš kao i prošle godine, biti sve do Praške.

Ni čekanje nije teško

Iako je upravo čekanje ono što ljude najviše izluđuje, u adventsko vrijeme, kažu ugostitelji, svi imaju neku posebnu dozu strpljenja.

– Advent vam je zarazan. Gužve su goleme, ali ja se nerijetko uhvatim kako plešem dok točim vino ili razgovaram po pola sata s ljudima koji dođu do kućice. Sve je to dio odlične energije – objasnila je Mirta Šodan, koja s kolegom Lukom Perićem na Zrinjevcu nudi gulaš u kruhu. Pomak od standardne ugostiteljske ponude napravili su kako bi na ulice grada donijeli nešto novo, i to još prošle godine, kad se pokazalo da je juneći gulaš u pecivu pravi pogodak.

– U grad smo zapravo došli na Davisov kup, ali čim smo čuli za Advent, morali smo sve isprobati – sa smiješkom su objašnjavali Renata i Robert Zimanyi iz Mađarske, koji su se Zagrebom oduševili. A iako sutra odlaze doma, na Advent će se sigurno vratiti.

– I inače ima puno stranaca, kojima se posebno sviđa to što je, za njihove prilike, sve na našim kućicama jeftino – rekla je Karmen Tepeš Adamović, prodavačica ekoigračaka. 

Komentara 1

Avatar vrex
vrex
20:38 28.11.2016.

Ljudi bio sam i odusevljen sam. Fantasticno izgleda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije