Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOUDRUGE POZIVAJU NA NADZIRANJE POSLOVANJA HRVATSKIH VODA

Zeleni Hrvatske: Upotrijebite 'skalpel' i u vodnom gospodarstvu

03.11.2008.
u 15:23

Udruge koje se bave zaštitom okoliša iz Zagreba, Virovitice i Osijeka oglasile su se priopćenjem za medije tražeći da nedavno najavljeni "skalpel" za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, koji je najavio ministar pravosuđa Ivan Šimonović, "zasiječe" i u poslovanje poduzeća "Hrvatske vode".

- Rijeka Drava i Mura opet su pod udarom Hrvatskih voda zbog iskopavanja šljunka, a sve pod okriljem obrane od poplava - piše u priopćenju ovih ekoudruga.
- U rujnu 2008. vodopravna inspekcija u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva izdala je Rješenje o mjerama tehničkog i gospodarskog održavanja korita rijeke Drave i Mure, koje su Hrvatske vode dužne ostvariti u roku od 90 dana, a sve mimo hrvatskih zakona i pogleda javnosti - navodi se dalje u priopćenju.

Početkom 2008. ministar Božo Biškupić izdao je Uredbu o preventivnoj zaštiti Mure i Drave u kategoriji regionalnog parka, a isto područje je i u Nacionalnoj ekološkoj mreži te podliježe odredbama Zakona o zaštiti prirode. S ukupno devet lokacija na Dravi i Muri izvadilo bi se minimalno 500.000 do 1.000.000 m3 šljunka.

Radi se o lokalitetima od iznimne prirodne vrijednosti. Navedeni prostori gdje Hrvatske vode planiraju vaditi šljunak i regulirati korita rijeka, uvršteni su na listu europskih važnih staništa i za ptice močvarice i za pojedine vrste sisavaca, riba, gmazova te biljaka. Radovi bi bitno poremetili uhodane migracijske puteve divljači, ali i migracijske puteve riba u doba mriještenja, piše u priopćenju.

Prema šturim očitovanjima iz Hrvatskih voda ne može se iščitati razborit razlog ovome masovnom projektu destrukcije prirodne baštine hrvatskog naroda, osim jedne, eksploatacije šljunka, objašnjavaju u svom obraćanju javnosti ekoudruge te zaključuju kako su ovi planovi obavijeni velom tajne i da je moguće, kako projekta niti nema, da se radi o sumnjivom i od javnosti skrivenom pokušaju da se iskoristi zadnji trenutak prije primjene regulativa EU i zgrne pozamašan novčani iznos.

U priopćenju se poziva i apelira na Vladu RH da i u provođenju aktivnosti vodnoga gospodarstva upotrijebi "skalpel", jer je lako vidljivo da se ovakvi radovi i dalje namještaju pojedincima kako bi iskoristili svoju mehanizaciju i pri tome jako dobro zaradili. I ovdje je riječ o korupciji i to u nemjerljivim razmjerima, jer se novac koji se na tim radovima troši novac poreznih obveznika, zaključuju predstavnici Prirodoslovnog društva Drava, Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, Ekološkog društva Koprivnica, Zaštitarsko-ekološke udruga "Senjar" te Zelene akcije.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?