Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVO MIJENJA SVE...

Novo otkriće: Nećete vjerovati što nikotin sprečava, a dobro je za naše zdravlje

mozak
Foto: Thinkstock
1/2
21.09.2016.
u 11:56

Svi znamo kako je duhan štetan za zdravlje, no prema najnovijim istraživanjima, nikotin sam po sebi zaštićuje mozak, ne samo kako starimo, već i od bolesti kao što su Parkinsonova i Alzheimer

Duhan je dokazano štetan za zdravlje, a čak i alternative poput električne cigarete sadrže opasne toksine. Ipak, najnovije istraživanje jednog teksaškog sveučilišta otkriva nam kako je nikotin sam po sebi vrlo koristan za naš mozak.

Naime, istraživači su životinjama u vodu dodavali malene, srednje i visoke doze nikotina, što korespondira s povremenim pušačima i ovisnicima o pušenju. Kontrolnoj grupi u vodi nije dodan nikotin.

Životinje koje su dobile male i srednje doze nisu pokazivale nikakve znakove uzimanja nekog sredstva, čak ni u krvi. Nije bilo promjena u unošenju hrane, u težini ili posljedica na mozgu.

Začudo, one životinje koje su primile visoke doze nikotina manje su jele, smanjile su težinu i imale više receptora u mozgu. Sve to pokazuje kako nikotin, u visokim dozama pozitivno utječe na ponašanje. Nuspojave, kao što je pojava anksioznosti, posve je izostala.

Slijede istraživanja koja će pokušati dokazati vezu između starenja mozga i nikotina. Moguće je da će se upotrebom nikotina koji toliko snažno djeluje na receptore u mozgu spriječiti bolesti poput Parkinsonove i Alzheimera.

Znanstvenici koji su radili na ovom istraživanju ipak upozoravaju: Ne želimo ohrabriti ljude da počnu pušiti. Naposljetku, ono što smo dokazali tek se treba testirati na ljudima. Svi potencijalni rizici još nisu otkriveni.

>> 'Sve je u glavi': Koliko nikotin zapravo izaziva ovisnost?

Ključne riječi

Komentara 22

NO
Nolte
12:12 21.09.2016.

Bitno je da se odmah s time izaslo u javnost ... mislimo, sumnjamo, pretpostavljamo, moguce je, postoje naznake, korespondira, bla, bla, bla, ... zbog jedne slicne izjave prije dosta godina sam ponovno krenuo pusiti, misleci kako cu moci kontrolirati jednu do dvije dnevno jer ... eto to je korisno, a ja to sigurno mogu. I onda sam uspio. Dosao sam na jednu do dvije ... kutije. Trebalo mi je skoro 11 godina da se ponovno skinem s cigareta i hvala Bogu, ovakva bedastoca me danas nece uhvatiti nespremnog. Siguran sam da postoje i drugi nacini postizanja istog efekta i bez nikotina, bilo u cigaretama bilo u zvakama, bilo u flasterima. Jedan od njih je zasigurno ... redovna upotreba mozga.

Avatar pendreck
pendreck
13:04 21.09.2016.

Svojedobno sam se prirodnm duhanom iz placa odvikavao pusenja. Ne valja nista. Ono sto cigarete ucini tako "dobrima" su aditivi... preko 20 % stavljau kojekakve aditive ... Eh pasad zapalite jednu da ne krepaju kemijski koncerni i duhanomafijasi od gladi.

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
12:36 21.09.2016.

Problem je današnjeg pušenja što je čistog duhana odnosno nikotina najmanje u cigaretama a u prosjeku do 4000 ostalih visokotoksićnih kemijskih spojeva. Duhan ko duhan je zdrav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije