Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA POMOĆ Lakše je odreći se luksuza i auta nego izgubiti sve što ste zaradili u životu

Zbog jednog ljetovanja možete ostati bez svega

10.02.2009.
u 10:31

Ovisno o tome koliko ste “teški”, odnosno koliko ste u dugovima, prva pomoć bit će lakša ili teža. Ako se dug mjeri u desecima tisuća eura, ne isključujte ni preseljenje u manji stan. No, većini Hrvata, iako su prezaduženi, dovoljno će biti preraspodijeliti financije i eventualno prodati novi, skupi automobil i zamijeniti ga nešto starijim i jeftinijim.

Kada sniženja dovode do poniženja

Zamrzavanje plaća nemoguće je prije ljeta


Vlada pred odlukom o zamrzavanju plaća

Nikome takvi potezi nisu dragi, svima je lakše zavaravati se da će se problemi već nekako riješiti bez rasprodaje. Ako ste u dugovima do grla, nije nužno voziti novi automobil. Dapače, to je zadnje o čemu biste trebali razmišljati. Prodajte ga, a za prijelazno razdoblje od nekoliko mjeseci, godinu ili dvije vozite stari automobil, koji nećete mnogo platiti. Razlikom u cijeni, dakako, podmirite dugove.

Osim automobila, riješite se i ostalih gluposti za koje ste se godinama brinuli više nego za vlastitu djecu. Ako nemate za skijanje, nemojte ići. Financijski savjetnici tvrde da je lakše izdržati godinu dana bez zimovanja i ljetovanja nego dopustiti da sve za što ste godinama radili ode na bubanj. Odustajanjem od putovanja zasigurno ćete uštedjeti nekoliko tisuća kuna koje možete preusmjeriti na vraćanje dugova.

Nadalje, prestati pušiti odluka je koja ima dvostruku korist: uza sve zdravstvene blagodati, financijski je aspekt nevjerojatan: obitelj u kojoj puše otac i majka po jednu kutiju u prosjeku na dan spale 32 kune. Na mjesec popuše 960 kuna, a godišnje 11.500 kuna. Ako prestanete pušiti, taj iznos postat će ušteda, a ne trošak.

Na luksuz i ne pomišljajte. Zadovoljite se malim stvarima. Ako vam nakon radnog dana zatreba nagrada, prošetajte, nemojte se zabiti u neki trgovački centar u kojemu svi nešto kupuju, a reklame mame sa svih strana. I na kućnim potrepštinama može se uštedjeti. Gladovanje ili život u nehigijenskim uvjetima, naravno, nitko ne savjetuje. No, umjesto u najbližu trgovinu po namirnice otiđite u najjeftiniji trgovački lanac. Umjesto najskupljih proizvoda kupujte one umjerene cijene ili proizvode na akciji.

Kako bilo, nakon prvog mjeseca u plusu ne smijete se opustiti i prepustiti starim navikama.

Možda ste prije trošili cijelu plaću, ali sada neka vam cilj bude da u šest mjeseci ili najviše godinu dana na svom računu uspijete uštedjeti iznos koji pokriva mjesečne troškove života. No, nemojte tu stati. U vrijeme kada su radna mjesta nesigurna svaka ušteđena kuna vrijedi barem dvostruko.


Nema čarobne formule za bogaćenje

Na tržištu je bezbroj priručnika o tome kako štedjeti, kako živjeti u plusu, kako se obogatiti do mirovine... Ma što u tim relativno skupim knjigama pisalo, princip je uvijek isti: obogatit ćete se i kumulirati novac tek kad budete trošili manje nego što zarađujete. Nikakve čarobne formule nema. Nemoguće je ništa ne zarađivati, puno trošiti i bogatiti se. To još nikome nije uspjelo pa neće ni vama. Umjesto da gubite energiju u potrazi za priručnikom koji nudi čarobna rješenja, pokušajte pronaći kakav dodatni posao. Samo dodatnim novcem moći ćete u relativno kratkom roku povećati osobnu potrošnju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?