Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.09.2012. u 12:00

Islamska zajednica u Hrvatskoj ima gotovo savršen model suživota za islam i društvo gdje su muslimani manjina, rekao je novi muftija dr. Aziz ef. Hasanović

Čovjek često živi uvjeren u samodostatnost nekih stvari oko sebe, predmnijeva ih i podrazumijeva, zna da postoje i da su dobre i kvalitetne, ali u pravilu je potreban tek neki događaj ili situacija da mnoštvo tih važnih životnih činjenica izbaci na površinu i objedini u nekom konkretnom zbivanju i da tek tada one dobiju puninu svoje važnosti. Dogodilo se tako nešto prekjučer u zagrebačkoj džamiji na svečanoj inauguraciji novog (trećeg po redu) zagrebačkog muftije dr. Aziza ef. Hasanovića, događaju koji je nadišao svu svoju protokolarnost i ceremonijalnost i hrvatsku stvarnost iznova uvjerio da su pojmovi poput prijateljstva, suživota, dijaloga i suradnje stvarne poveznice, koje čak ne biraju ni ljude ni mjesto da ih povežu, već vrebaju priliku da iz njih izvuku ono najbolje i najiskrenije u datom trenutku.

U ovom slučaju bila je to spomenuta inauguracija novoga muftije, koja je u svome vjerskome dijelu okupila i pokazala snagu i zajedništvo islama regije (uz podršku islamskih zemalja), a kasnije, u svome drugome popodnevnome dijelu, za društvo još važniju prožetost islama i zajednice u koju je ukorijenjen, kroz nazočnost predstavnika najvažnijih državnih, vjerskih i društvenih institucija, koji su u džamiju došli u svome najreprezentativnijem sastavu: od predsjednika i premijera države preko biskupa i mitropolita do gradonačelnika i mnogobrojnih uglednih uzvanika.

Oni su listom svjedočili isto, a to su neupitni dobri odnosi Islamske zajednice i društva u kojemu živi, a koji se reflektiraju na sve strane, pa s lakoćom prelaze državne granice, poručujući čak i Europi i svijetu da za njih imaju recept skladnog suživota, kojim mogu zaliječiti rane međusobne nesnošljivosti, koja sve više dobiva dimenzije opasne globalne prijetnje, čija se razornost jednoga dana doista više neće moći kontrolirati.

Tu je poruku najjasnije definirao sam muftija Hasanović i pred islamskim vjerskim liderima i vjernicima tijekom obreda i kasnije pred političkim i društvenim establišmentom, rekavši kako Islamska zajednica u Hrvatskoj ima gotovo savršen model suživota za društvo i islam, tj. islam i društvo gdje su muslimani manjina. I ne samo to nego taj model može poslužiti i za kršćansku manjinu u islamskim zemljama koja trenutačno ne poznaje ni jedan mehanizam društvene zaštite.

Islam u Hrvatskoj priznat je prije gotovo stotinu godina, a društveni ugovor između Islamske zajednice i hrvatske države potpisan prije 10 godina obrazac je ravnopravnog međusobnog preuzimanja obveza, kakav Hrvatska ima s gotovo svim vjerskim zajednicama. Muslimanima je to jamstvo da neće biti asimilirani, a državi da ima po svemu ravnopravne građane koji preuzimaju sve društvene obveze poput drugih.

A sve su to u poslanje novoga muftije za 21. stoljeće ugradili njegovi prethodnici okupljeni upravo oko zagrebačke džamije, predvođeni dobrim i mudrim muftijom Ševkom ef. Omerbašićem, koji je i obraz islama i obraz Hrvatske čuvao i branio kao svoj vlastiti. Ostavljajući tu baštinu u “amanet” svom nasljedniku, koji će je, kao što je već na prvom koraku pokazao, ne samo znati očuvati nego i svijetu ponuditi kao nepatvoren model suživota, za kojim današnja civilizacija i te kako vapi.

Ključne riječi

Komentara 10

MA
martinis
15:37 24.09.2012.

Gledao sam prijenos ustoličenja iz zagrebačke džamije i bio ugodno iznenađen. Posebno mi je drago što je Hasanović spomenuo prvog zagrebačkog muftiju Ismeta Muftića kojeg su komunistički odmetnici 45.-e objesili na minaret zagrebačke džamije koju je hrvatskim muslimanima tada izgradila tadašnja hrvatska država. Minarete su kasnije srušili, a njenu skupocjenu unutrašnjost uništili i opljačkali.

SI
sinaj
16:35 24.09.2012.

Dobro je za Hrvatsku da ima regulirane odnose s manjinama, ali se Hrvatska nikako ne može uspoređivati s drugim europskim državama. Muslimani u Hr su većinom iz BiH, a ne npr. iz Somalije. Kulture su potpuno različite. Iako muslimani tvrde da je islam svugdje isti, preočito je da to nije tako.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
14:28 24.09.2012.

...poručujući čak i Europi i svijetu da za njih imaju recept skladnog suživota, kojim mogu zaliječiti rane međusobne nesnošljivosti, koja sve više dobiva dimenzije opasne globalne prijetnje, čija se razornost jednoga dana doista više neće moći kontrolirati. ......................................................... Sve jeje ovo lijepo i krasno. Ideal koji postoji jer muslimana u Hrvatskoj ima 1,2% što je zanemarivo i nedovoljno za otmice, paljenje i prosvjede kao u Francuskoj recimo gdje muslimana ima u milijunskom broju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?