Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Zmajlović: Pakt HSS-a i HDZ-a Beljakova je odluka, naša koalicija s njima više ne postoji

Nakon što je HSS u Skupštini Zagrebačke županije dogovorio suradnju s HDZ-om, u SDP-u jača nezadovoljstvo članova.
11. kolovoza 2021. u 12:55 2 komentara 716 prikaza

Nakon što je HSS u Skupštini Zagrebačke županije dogovorio suradnju s HDZ-om, u sklopu koje je Martina Glasnović, šefica HSS-a Zagrebačke županije postala predsjednica tog predstavničkog tijela, u SDP-u jača nezadovoljstvo članova.

Krešo Beljak PREDSJEDNIK HSS Beljak: Ne osjećam se kao prevarant jer sve lokalne organizacije HSS-a imaju slobodu koaliranja

S tom je strankom, naime, HSS dogovorio koaliciju za lokalne izbore, a do svibnja su isti partneri i vodili Samobor. I sad su, nakon lokalnih izbora, uspjeli sastaviti većinu u gradskom vijeću, nakon što je gradonačelničku funkciju preuzela Fokus-ova Petra Škrobot. Zbog toga se među SDP-ovcima sve više spominje da će, kako ga zovu, "pakt" između HSS-a i HDZ-a nositi sa sobom i posljedice na njihovu suradnju u samoborskom vijeću. HSS-ova suradnja s HDZ-om je, kažu, "nož u leđa, ali i najgora politička prostitucija zbog svega za što se HSS godinama zalagao". Navode da su neki od istaknutih samoborskih članova koji su u HSS-u bili na visokim političkim funkcijama, zbog ovoga već izašli iz stranke.

- Jako dobro poznajem sve političke aktere u Samoboru i njihovo političko djelovanje te je bilo nezamislivo da bi se HSS prodao HDZ-u i ušao u koaliciju HDZ-a i Stjepana Kožića s kojim su se razišli na vrlo grub način i uz sudske procese – rekla je Sanja Horvat Iveković, predsjednica SDP-a Samobor i donedavna zamjenica Kreše Beljaka, koji je do lokalnih izbora vodio taj grad. Svima je jasno, rekla je, da su, unatoč tome što Beljak govori da on nije imao nikakve veze s dogovorom, to upravo njegovi potezi.

Zbog dogovora HSS-a i HDZ-a Prepucavanja županijskih stranaka ne prestaju: 'Odgmiži, lažove podli, bivši predsjedniku mladeži HDZ-a'

- HSS jedino i postoji u Samoboru, a svi mi koji ovdje živimo i poznajemo lokalne prilike znamo da Martina Glasnović ne bi nikada takvu odluku donijela da joj to nije rekao Krešo Beljak – zaključila je Horvat Iveković.

Predsjednik županijske organizacije SDP-a Mihael Zmajlović naglasio da je, pak, da je po pitanju koalicije u samoborskom gradskom vijeću SDP poštivao koalicijski sporazum i formirala se oporbena većina s predsjednicom koja nije iz redova SDP-a ili HSS-a. HSS je, govori, nedugo nakon toga napravio suprotno i prodao se, smatra Zmajlović, svojem najvećem neprijatelju.

- Skupština Zagrebačke županije nije se uspjela konstituirati u dva pokušaja. Sve je bilo spremno da oporba sastavi većinu. Istina je da je tu bilo više stranaka, od Fokusa, Domovinskog pokreta, pa do SDP-a i HSS-a, ali svima nam je zajednički cilj bio maknuti s vlasti kriminalan i koruptivan HDZ. Na Skupštinu smo došli s potpisima i da je HSS to podržao imali bi većinu od 25 zastupnika, ali se HSS umjesto toga prodao HDZ-u i ta njihova koalicija sada ima čak i manje zastupnika. Kratko i jasno: HDZ bez HSS-a ne bi nikada sastavio većinu - rekao je Zmajlović te dodao da je teza da je HSS spasio Županiju od izbora obična laž.

Samobor: Petra Škrobot preuzela dužnost od bivšeg gradonačelnika Kreše Beljaka moraju u rebalans Zbog Beljakova gafa Samoborci nemaju za naknade za drugi krug izbora

- Može Krešo Beljak pričati sada što god hoće, ali činjenica je da je da je on osobno blagoslovio ovakvu odluku i bacio HSS u krilo HDZ-u. Ovo što su napravili Krešo Beljak i Martina Glasnović neka njima bude na sud i sramotu. Pljunuli su prije svega Samoborcima u lice jer su pokazali da im je više od Samobora i naše suradnje stalo do fotelje u županiji i trgovine s HDZ-om. Znali su dobro što rade, imali su puno bolji izbor, ali ga nisu htjeli i zbog toga će snositi konzekvence – zaključio je Zmajlović i naglasio kako koalicija s HSS-om više ne postoji.

IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • Gremlin:

    Slabo se komentira, valjda nikoga hss ne zanima vise.

  • R.adioT.elevizijaL.jestve:

    Bas je notmalno da Stjepan Radic koalira sa Srbima iz SDP , ma stvarno logika na kvadrat , doduse i HDZ je s Pupovcem