Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stigle 1953. godine

Žirafa u Zagrebu nema već više od 64 godine: Mnogi se kunu da su ih ondje vidjeli nedavno

Foto: Muzej grada Zagreba
1/2
01.10.2021.
u 17:29

U metropoli su živjele samo nekoliko godina

Dugovrate ljepotice svojom elegancijom i neobičnom konstitucijom tijela privlačne su oke, a i umu svakog znatiželjnika. Ljubitelji životinja voljeli bi, dakako, da ih mogu uživo vidjeti opet u okrilju maksimirskog zelenina, odnosno u Zoološkom vrtu, no u Zagrebu žirafa nema već više od 64 godine. A prve su pak na jučerašnji dan prije 68 godina kročile u hrvatsku prijestolnicu, i to njih tri.

Dakle, stanovale su u divljem srcu grada samo nekoliko godina, a cimere nisu imale, no susjede su im bile zebre. Kako je pisalo u Vjesniku 30. rujna 1953. godine, "žirafe koje su uhvaćene u veljači 1953., došle su iz Mau Mauija u Keniji, preko Italije, u naš zoološki vrt. Nemaju društvo, ne puštaju ih zebrama, ali će ih možda pridružiti slonu.“

"Iako nemalen broj Zagrepčana vjeruje da su ih još ne tako davno viđali u zagrebačkom „zvjerinjaku“, žirafe su ovdje živjele samo tri godine. Predugo je trajala neostvarena želja i nadanje o dolasku žirafa u zagrebački zoološki vrt. Prema vijestima u novinama, već je 1931. godine bila najavljena gradnja nastambe za žirafe u stilu egipatskog hrama, kao i da će na mjestu gdje je nastamba za deve biti izgrađene nastambe za životinje tropskoga pojasa", piše Muzej grada Zagreba prema katalogu izložbe „Zoološki vrt u Zagrebu 1925.-2015.“ autorice Željke Kolveshi.

Trojac se nije dugo zajedno družio, svega dva mjeseca, zato što je jedna preselila u Skopje.

"Dvije žirafe boravile su ljeti na otvorenom, a prezimljavale su u posebnom zimovalištu. Za svako, ako i kratko putovanje trebao se osigurati specijalan transport. Dolazak prvih žirafa u Zagreb izazvao je veliku pažnju medija. Sve dnevne novine pratile su vijestima, fotografijama i ilustracijama njihov boravak. Najprije su se pojavile najave o dolasku, potom izvješća o boravku, a zatim vijesti o njihovom zdravstvenom stanju. Posljednje vijesti javile su o smrti jedne, a onda ubrzo i druge žirafe, 1956. godine", navodi MGZ.

Prije pola godine su šuškanja da će se ponovno ubrzo vratiti žirafe u ZOO obradovala mnoge. No, kako smo tada pisali, to se neće ipak tako brzo dogoditi budući da zahtijevaju posebne nastambe, brigu i uvjete koje će još nekoliko godina biti teško ispuniti.

Komentara 5

TO
Tonto
20:14 01.10.2021.

Bio sam ovo ljeto u Zg zoo i nemre orežalitu kako sam u glupo bacio novac. Vidio sam rep od lava, neke ptice, par zmija, a morski lavovi više ne mogu skočiti na ogradu da ih vidiš iz bliza....nekada su i hodali oko bazena za ribica a koje im jje dao čuvar ili ljudi koji su te ribice mogli kupi i kod čuvara. Ovo sada je možda ok za životinje, ali da sam ih vidio - nisam.

KA
kažemja
07:16 02.10.2021.

Ne treba ih ni biti kao ni jedne divlje životinje. To je za njih samo muka i patnja. Njima je mjesto u divljini u prirodnom okruženju. Nisam bio u ZOO vrtu godinama a niti neću iz protesta. Nikad neću zaboraviti medvjeda koji se šetao u kavezu, prepunom izmeta, hodao je lijevo desno kao izbezumljen i nije uopće obraćao pažnju na nikoga. Probajte samo zamisliti da vas netko zatvori u kavez i tako cijeli život i još vas dolaze neki čudni likovi misleći kako vi uživate u tom kavezu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije