Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hoće li funkcionirati?

ZG vrećice od danas u prodaji: Donosimo sve što trebate znati o novom modelu odvoza otpada

Zagreb: Od danas su na prodajnim mjestima dostupne nove ZG vrećice
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/15
15.09.2022.
u 17:20

Dok u odvozu i zbrinjavanju otpada koji se reciklira - papira, plastične, metalne i staklene ambalaže te biootpada - nema promjena, u slučaju miješanog komunalnog otpada uvodi se novi model sakupljanja i naplate. Donosimo sve bitne informacije na jednom mjestu.

Kako je i najavljeno, otprilike dva tjedna prije uvođenja novog modela razvrstavanja otpada u Zagrebu je počela prodaja "plavih vrećica". One su od danas dostupne na više od 500 prodajnih mjesta.

Prema novom modelu, korisnici usluge plaćat će fiksnu mjesečnu naknadu za odvoz otpada, odnosno minimalnu cijenu fiksne javne usluge kako propisuje Zakon o gospodarenju otpadom, odnosno s njime usklađena Odluka o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu, dok će zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada plaćati kroz kupnju za to namijenjenih, specijaliziranih vrećica volumena 10, 20 ili 40 litarapo cijeni od 20, 40, 80 kuna za deset komada, odnosno po 2,4 i 8 kn po jednoj vrećici.

Foto: Zagrebački holding

Novi model = fiksni + varijabilni dio

Vrećice će biti dostupne na više od 500 prodajnih mjesta u gradu, uključujući trgovine, trgovačke centre, kioske, poslovnice Zagrebačkog holdinga i druga mjesta.

Cijena obvezne minimalne javne usluge (fiksni dio) iznosit će 45 kuna (5,97 eura) mjesečno za korisnike usluge iz kategorije kućanstvo, odnosno 90 kuna (11,95 eura) mjesečno za pravne osobe i obrtnike. 

15.09.2022., Zagreb - Novi sustav odvoza otpada u Zagrebu s radom krece 1. listopada. Od danas su na prodajnim mjestima dostupne nove ZG vrecice. Izradjene su od recikliranog materijala i dolaze u velicinama od 10, 20 i 40 litara koje ce gradjani o svom trosku nabavljati u trgovackim centrima po cijeni od 20, 40, 80 kuna za deset komada, odnosno po 2,4 i 8 kn po jednoj vrecici. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL


Fiksnom iznosu treba dodati cijenu utrošenih vrećica i tako dolazimo do mjesečnog troška za odvoz otpada.

- Nakon 1. listopada prvi puta u povijesti u Zagrebu će se plaćati odvoz komunalnog otpada tako da više plaćaju ljudi koji ne odvajaju, a manje oni koji odvajaju otpad. To je pravedan model -  istaknuo je Tomašević ranije ovog mjeseca prilikom predstavljanja novog modela u Gradskoj upravi.

Kaže da je taj sustav usklađen s novim Zakonom o gospodarenju otpadom, s kojim se moraju uskladiti sve jedinice lokalne samouprave, a predviđa naplatu odvoza otpada kroz fiksnu i varijabilnu stavku.

Zagreb više neće biti “Kantograd”

 

Za građane koji će kršiti nova pravila, odnosno ako miješani komunalni otpad neće odlagati u ZG vrećice i ako će kontaminirati odvojene sirovine, predviđene su kazne, koje će provoditi Čistoća i komunalni redari. Kazne iznose 500 kuna po članu kućanstva, a 1000 kuna u višestambenim zgradama.

U novi sustav kreće se i kako Zagreb više ne bi bio “Kantograd”, pa se u centru grada predviđa postavljanje 100 podzemnih spremnika smeća.

Građani su prijavili 5000 lokacija koje će Grad provjeriti mogu li tamo staviti spremnike unutar zgrada, a također će se postavljati boksevi za spremnike koji se nalaze na javnim prostorima.

15.09.2022., Zagreb - Novi sustav odvoza otpada u Zagrebu s radom krece 1. listopada. Od danas su na prodajnim mjestima dostupne nove ZG vrecice. Izradjene su od recikliranog materijala i dolaze u velicinama od 10, 20 i 40 litara koje ce gradjani o svom trosku nabavljati u trgovackim centrima po cijeni od 20, 40, 80 kuna za deset komada, odnosno po 2,4 i 8 kn po jednoj vrecici. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Najavljeno je da će se dijeliti letci koji sadrže sve o novom sustavu naplate odvoza otpada, starta i web stranica, a od petka građanima je na raspolaganju telefon za informacije 01/6420-889.

Uz to, Čistoća je otvorila i posebnu web stranicu na kojoj je i interaktivna karta na kojoj se mogu vidjeti lokacije gdje se mogu kupiti spomenute vrećice. U međuvremenu, Holding organizira i edukacije građana, o čemu više čitajte OVDJE.

Odluka je već izazvala brojne polemike u političkom i svakodnevnom životu pa tako velik broj Zagrepčana primjećuje da će im odvoz otpada poskupjeti, a ne pojeftiniti kako najavljuju iz Grada. Tomašević na to odgovara da je riječ o pravednijem modelu, no hoće li i kako taj model zaživjeti, pokazat će isključivo vrijeme, a njega je do 1. listopada sve manje.

Jedan od problema Gradskoj upravi mogao bi biti i kaznena prijava zbog vrećica, o čemu više čitajte OVDJE.

 

 

Ključne riječi

Komentara 38

ME
meeri
18:43 15.09.2022.

MOŽEMO lopovi nesposobni, samo nam novac uzimaju otkada su preuzeli grad.

PA
papiribica
18:22 15.09.2022.

A nigdje ni spalionice s kojom bi električnu energiju dobio čitav Novi Zagreb, ni reciklaže, ni svih drugih tehnologija... Bacanje prašine u oči jeftinije i od Bandića.

AN
AnteizmalogZGa
19:02 15.09.2022.

Kupiš NOVU vrećicu da bi je bacio u smeće? To je čisto ludilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije