Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

ZET kupuje 300 uređaja za provjeru karata. Cijena 10 milijuna kuna

Iz gradske tvrtke poručuju da je stari sustav za nadzor karata dotrajao, te da će se novim bolje kontrolirati putnike i osigurati povećanje prihoda
24. rujna 2014. u 10:00 36 komentara 5741 prikaza
01.08.2013., Zagreb - Od danas u javnom gradskom prijevozu ukinuto je placanje prijevoznih karti putem mobilnih uredjaja, te je pojacana kontrola karata. Razlog je ispitivanje novog sustava za mobilno placanje prijevoza. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Jeftinije karte i pokazi još uvijek su samo obećanje gradonačelnika Milana Bandića koji je niže cijene najavio već nekoliko puta, no prije nego se to obećanje ostvari pojačat će se kontrola putnika. U tu svrhu ZET nabavlja 300 novih uređaja za kontrolore, kao i cjelokupnu novu opremu za obnovu sustava kontroliranja i prodaje karata.

Posao istoj firmi

–Primarni cilj ZET-a je razvoj kvalitete prijevoza i povećanje prihoda. Postojeća oprema kontrolora i prodajnih mjesta sedmu je godinu u svakodnevnoj uporabi te je u nekim segmentima dotrajala. U međuvremenu je tehnologija napredovala, a paralelno se pokazuju i nove operativne potrebe u procesu prodaje i kontrole karata - kazao je Tomislav Jurić iz ZET-a.Uz nove validatore (uređaje za kontrolu karata), u sustav kontrole ugradit će se i nove aplikacije.

Sve to Grad Zagreb će prema ugovoru o održavanju, nadogradnju rezervnih dijelova i sustava za automatsku naplatu prijevoza, objavljenom u Oglasniku javne nabave platiti 10,2 milijuna kuna, a posao je sklopljen s tvrtkom KING ICT d.o.o. koja je i dosad održavala sustav kontrole i prodaje.

Koje su pak inovacije u kontroli samih putnika, obzirom na moderniju opremu koja se kupuje, iz ZET-a nisu mogli specificirati.

Preraspodjela radnika

–Novi uređaji i platforma omogućit će suvremenije principe naplate prijevoza te znatno veću učinkovitost. Kako je nadmetanje obuhvaćalo i uslugu cjelovitog održavanja postojećeg sustava, koji ima mogućnost prekida naplate u određenom području, isto je navedeno u tehničkom opisu kompleksne programske aplikacije - nije precizirao Jurić.Iz ZET-a nisu službeno potvrdili da nove uređaje kupuju za veći broj kontrolora, no da se radi na tome potvrdili su iz sindikata ZET-a.

01.08.2013., Zagreb - Od danas u javnom gradskom prijevozu ukinuto je placanje prijevoznih karti putem mobilnih uredjaja, te je pojacana kontrola karata. Razlog je ispitivanje novog sustava za mobilno placanje prijevoza. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL novi dizajn Kodom na novoj karti švercanje se eliminira ZET Tramvaj Akcija Zetovci i komunalci hvataju "dilere" reklamnih letaka

- Trenutačno imamo 80 do 90 kontrolora, a treba njih najmanje 250 kako bismo putnike naviknuli da kupuju karte, jer to još uvijek ne čini dovoljan broj putnika. Povećanje broja kontrolora je potrebno i kako bi se održalo dobro poslovanje ZET-a kakvo su postigli u zadnje vrijeme s novim vodstvom firme - kazao je Ante Jelić, iz Sindikata vozača ZET-a.

No, novih zapošljavanja neće biti.

Planiramo unutar firme napraviti preraspodjelu djelatnika tako da će novi kontrolor biti naši već postojeći zaposlenici - pojasnio je Jelić.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • D0bermann:

  Zet za 300 uređaja plaća 10 milijuna kuna, a Australija za 700 UREĐAJA 1milijun eura... Ne smrdi uopće. Ajde malo novinari na google pa pogledajte koliko je to koštalo ostale zemlje, pretplaćeno barem duplo!!!!!! Naravno a onda pogledajmo tko je ... prikaži još! vlasnik KingIct-a xD

 • Trnjanec:

  A da otpustite višak od 2000 radnika, pa da se milijun Zagrepčana može voziti za upola nižu cijenu? Ne? Terorizirat ćete i dalje milijun ljudi najskupljim javnim prijevozom na svijetu?

 • zahira45:

  Što im vrijedi, bacaju pare. Nemamo novca za kupnju karata!! Trebamo za kruh.