Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pitali smo

Želje četvrti: Obnova Miramarske, spoj Branimirove sa Sesvetama, uređenje Trešnjevačkog placa...

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
08.01.2021.
u 08:32

Šefovi gradskih četvrti u 2021. nadaju se ostvarenju starih obećanja

O uređenju već godinama zapuštenog okretišta na Remizi kao i kvartovskog placa godinama sanjaju u Trešnjevci - sjever, a predstavnici Brezovice borit će se da cijelo područje gradske četvrti dobije plinovod. Donji grad priželjkuje gradnju podzemne garaže, a u Donjoj Dubravi s velikim nestrpljenjem iščekuju lokacijsku dozvolu za školu u Čulincu.

Neke su to od “želja i pozdrava” šefova 17 gradskih četvrti za 2021. godinu, a radi se mahom o projektima na čije se ostvarenje čeka već godinama.

Na proljeće XII. gimnazija

No, realizacija nekih od njih bi ove godine zaista i trebala početi. Tako, primjerice, u četvrti Podsused-Vrapče, ide projekt vodoopskrbe i odvodnje kojim će naselja Gornji i Donji Jarek konačno biti priključena na gradski vodovod.

– Nakon 30 godina, obnovit ćemo i tržnicu Vrapče, projekt vrijedan 35 milijuna kuna. Realizirat će se i podvožnjak Medpotoki – nabraja predsjednik GČ-a Dejan Kljajić. Damir Oniško pak u Gornjoj Dubravi najavljuje početak gradnje XII. gimnazije na livadi kod Međugorske ulice, i to već za proljeće. Bio bi sretan, kaže, kad bi se sredili i imovinsko-pravni problemi koji priječe realizaciju bazena u Dubravi.

1/4

– Ali prioritet je obnova domova stradalih u potresu, kao i rješavanje komunalne infrastrukture – ističe Oniško. Na infrastrukturi će raditi i u Podsljemenu, a nadaju se ostvarenju važnog projekta.

– Čekamo građevinsku dozvolu za rekonstrukciju centra Markuševca, što uključuje Trg svetog Šimuna i okolne pristupne ceste. Gradit će se i novi autobusni peroni i dobit će se veća protočnost prometa. To će stajati dva milijuna kuna – kaže Kompesak, koji za 2021. najavljuje i gradnju ambulante u Gračanima. Sesvete se, pak, fokusiraju na obnovu sajmišta, kao i glavne kvartovske tržnice, što bi trebalo biti dovršeno do proljeća. Fige se drže da će krenuti i produžena Branimirova, koja bi se protezala sve do Varaždinske ceste.

– Odlično teku razgovori s vlasnicima parcela preko kojih bi trebala ići nova prometnica – hvali se šef četvrti Stjepan Kezerić. Velik broj planova tiče se društvenih i odgojno-obrazovnih ustanova, pa tako Trešnjevka - jug gradi novu zgradu mjesne samouprave u Gajevu, a predsjednik Vijeća u Črnomercu Josip Jelić kao prioritet, osim uređenja Trga Franje Tuđmana, ističe gradnju škole i vrtića u Kustošiji. Marina Pucević iz Brezovice želi vrtić u Odranskom Obrežju, a isti je prioritet i u Maksimiru, pa je šef četvrti Stanko Gačić sretan što se traže izvođači radova za gradnju nove OŠ Bukovac. Uredit će se, kaže, i zgrada stare škole u Remetama, a u njoj će urediti muzej i u nju smjestiti KUD-ove.

1/27

U Svetoj Klari i vrtić

Dom za starije osobe na Žitnjaku te gradnju vrtića i dogradnju škole u Borovju planira šef Peščenice-Žitnjaka Dragan Vučić, a za djecu se naveliko gradi i u Novom Zagrebu - istok.

– Radujemo se gradnji škole i vrtića u Velikom Polju, osnovne škole za prva četiri razreda u Buzinu te škole na Jakuševcu – najavljuje čelnik Milenko Arapović, a na popis stavlja i raščišćavanje smeća na Hreliću kod ranžirnog kolodvora. Novi Zagreb – zapad ima ambiciozne planove od kojih su samo neki početak gradnje vrtića u Svetoj Klari u ožujku, škole na Laništu u srpnju te tržnice Remetinec u lipnju. Uvest će se i nova autobusna linija na Kajzerici.

U Stenjevcu žele stvoriti središnju točku okupljanja gradske četvrti, u naselju Špansko, gdje će se nalaziti novi dom zdravlja i dom kulture, Trnje želi obnoviti podvožnjak u Miramarskoj, a Gornji grad-Medveščak, kaže predsjednica Mirjana Džajo, u ovoj godini uredit će i rekonstruirati svoje ulice i parkove, poput Nazorova paviljona na Tuškancu i parka na Opatovini.

 

NOVI ZAGREB ZAPAD: Ambulanta Lučko i nova tržnica u Remetincu

TRNJE: Rekonstrukcija Kninskog trga te Drinske i Poljičke ulice

STENJEVEC: Dom zdravlja Špansko

TREŠNJEVKA–JUG: Zgrada mjesne samouprave Gajevo

GORNJA DUBRAVA: Početak radova na XII. gimnaziji

PODSLJEME: Novi centar Markuševca

DONJA DUBRAVA: OŠ Čulinec

PEŠČENICA-ŽITNJAK: Dom za starije na Žitnjaku

SESVETE: Obnova sajmišta i tržnice

MAKSIMIR: Nova OŠ Bukovac

TREŠNJEVKA - SJEVER: Obnova domova za umirovljenike u Drenovečkoj i Selskoj

BREZOVICA: Plinofikacija četvrti

ČRNOMEREC: Uređenje Trga Franje Tuđmana

PODSUSED-VRAPČE: Obnova tržnice Vrapče, vodovod u Gornjem i Donjem Jarku

GORNJI GRAD: Obnova Rokova perivoja, Schlosserovih stuba

DONJI GRAD: Obnova stanova i zgrada nakon poplave i potresa

NOVI ZAGREB - ISTOK: Nove škole u Buzinu i Jakuševcu

Ključne riječi

Komentara 2

DU
dugakita
13:32 08.01.2021.

Opet obnova Miramarske?

MK
MKGRA
17:07 08.01.2021.

Za produžetak Branimirove gradonačelnik imenovao posebnog savjetnika Hdzovca iz Sesveta Plazonica za 12000 kn mjesečno i to prije tri godine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije