Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nevolja nas je spojila pa Božić slavimo zajedno uz bor, kao jedna velika obitelj

Svima onima koji već devet mjeseci žive izvan svojih domova najveći bi poklon z Božić, kažu, bio što skoriji početak obnove Zagreba
27. prosinca 2020. u 14:48 3 komentara 1162 prikaza
arena
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Samotno djeluje ulaz u hostel Arena gdje su svoj dom pronašli stradali u potresu nakon preseljenja iz Studentskog doma Cvjetno naselje. U mraku pred vratima treperi okićeno golo stablo kestena. Ulazimo u prostor čijim predvorjem dominira okićena jelka, no pod njom nema darova. Pored nas plaho prolaze umirovljenici s maskama. Gledaju nas sa strahom i nepovjerenjem. Novopridošlice smo, boje se mogućeg prijenosa koronavirusa.

I rešo za skuhati kavu

Odnekud dopire dječji smijeh i cika igre. Malena Dora slavi treći rođendan. Odjevena u vilinsku haljinicu, maše čarobnim štapi-
ćem i ispunjava želje svojim uzvanicima, ostaloj djeci iz hostela. Ista ekipa dočekat će uskoro i prvi Božić izvan svoga doma i toplih, dječjih soba.

Nove muke Stanari Cvjetnog uskoro se sele: kako će naša djeca putovati do škole na drugom kraju grada?

Samohrana majka Silvija Bedeničar i njen Borna već su navikli na skučeni prostor njihove dvokrevetne spavaonice, još manje od one u Cvjetnom. Borna za Božić želi što i svaki osmaš – družiti se s prijateljima koji su s druge strane Save, daleko od hostela.

– Nevolja nas je spojila pa smo svi sada kao velika obitelj. Pomažemo si, uskačemo jedni drugima kad treba. Neka prijateljstva koja sam ovdje stekla, bit će vječna – govori Silvija koja za Božić želi “malo mira, kolače i francusku salatu”. Kaže i da će probati nagovoriti kuharice u kantini da skuhaju nešto povrća pa da za Badnjak rezucka omiljenu blagdansku deliciju.

– Skupili smo novac da nabavimo djeci darove i božićno drvce koje će za Badnjak okititi u boravku – govori ona. Neki od 185 stradalnika potresa, koliko ih trenutno živi ondje, Božić će proslaviti skupa, poštujući sve mjere jer, kažu nam, svi se smatraju čla-
novima jednog kućanstva.

Imaju samo jednu želju

I drugi stanari Arene podijelili su s nama božićne želje. Umirovljenica Ljerka Kaur nada se PCR testiranju za umirovljenike u Areni koje im je obećano, no nikad provedeno. Lucija Lovrić želi da se popravi stanje u državi, Ivana Plazman rješavanje pitanja zašti ćenih najmoprimaca jer se boji da bi ovdje mogla zaglaviti godinama. Jedni žele besplatan parking pred Arenom i stabilan internet jer ovaj koji imaju ne radi, što otežava stvar srednjoškolcima u online školi te onima koji rade od kuće.

teško se živi Stanovnici Cvjetnog naselja: Tri mjeseca nakon potresa na nas su svi zaboravili

Drugi priželjkuju čajnu kuhinju i rešo koji su im obećani, ali nikako da stignu pa nemaju, kažu, gdje skuhati kavu ili čaj. Treći pak sanjaju nove madrace jer su oni na kojima spavaju stari i dotrajali, no jedna je želja svima zajednička: da se što prije vrate kući.

Nije lako ni obiteljima koje umjesto u kućama ili sobama hostela svoje božićne dane moraju provesti u kontejnerima. Takvih je obitelji trenutačno, prema podacima zagrebačkog Crvenog križa, 57. I unatoč teškim uvjetima u kojima žive, skučeni u mali prostor od najviše dvadeset kvadrata, pokušavaju nekako blagdanske dane ipak učiniti posebnima. Među njima je Mirko Jurin iz Markuševca koji sam stanuje u kontejneru smještenom u dvorištu kuće.

 | Autor : Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL 21.12.2020., Zagreb - Mirko Jurin nakon potresa zivi u kontejneru na Markusevcu. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Okititi svoj prostor ne namjerava, a bor će ukrasiti u sjećanju na svoju pokojnu majku. I kaže nam, iskreno, za slavlje nije
baš raspoložen. Jer nije lako biti veseo kad grijanje zbog visokih računa za struju može koristiti samo povremeno, a zbog nedostatka tuša higijenu obavlja samo kad posjeti brata. No odbija da ga teže životne okolnosti “bacaju” u depresiju.

– Razmišljao sam jednostavno preskočiti Božić zbog svega što mi se u ovoj godini dogodilo. Ali bit ću optimističan pa ću pokušati ipak da ga provedem okružen dragim ljudima – kaže nam Jurin.

Poklon paketi za djecu 

Duh ne gube ni druge obitelji koje su prošle “sito i rešeto” pa su neki unatoč svemu ipak okitili svoje skromne prostore i svake nedjelje palili adventske vijence. Nitko od njih neće biti prepušten sami sebi u ovim blagdanskim danima, poručili su nam predstavnici gradskih četvrti u kojima obitelji žive, jer se za njih brine gradski Crveni križ.

Potres - stanje u Markuševcu MARKUŠEVEC Zaboravljeni i zanemareni: Mnogi i dalje žive u oštećenim kućama, novac prikupljaju sami

Kako objašnjava Krešimir Kompesak, predsjednik vijeća gradske četvrti Podsljeme, nedavno je podijeljeno stotinu paketa pomoći svim potrebitim obiteljima stradalima u potresu s tog područja.

– Među njima su bili i paketi za obitelji koji žive u kontejnerima na 18 različitih adresa. Radi se o prehrambenim namirnicama poput brašna, ulja i ostalih stvari da ne ostanu gladni – objašnjava Kompesak, a njegov “kolega” iz Gornje Dubrave javlja da je upravo završio s podjelom dječjih paketa svim obiteljima iz kontejnera. Da će uskoro doći pomoć, obećali su iz Crvenog križa Zagreb.

Zagreb: Zamjenica gradonačelnka uručila božićne poklone stradalima u potresu u hostelu Arena | Autor : Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL 23.12.2020., Zagreb - Zamjenica gradonacelnika Olivera Majic urucila je bozicne poklone sugradjanima koji su u potresu ostali bez svojih domova a sada zive u hostelu Arena. Photo: Marin Tironi/PIXSELL

– Za 57 obitelji stradalih u potresu koje koriste stambene kontejnere Crveni križ će, u suradnji s Gradskim uredom za mjesnu
samoupravu, darovati po paket osnovnih dugotrajnih prehrambenih proizvoda dovoljnih za mjesec dana korištenja prosječne četveročlane obitelji – govore nam.

Pomoć je jučer stigla i u hostel Arena gdje je gradonačelnikova zamjenica Olivera Majić podijelila pakete Crvenog križa te poklon-bonove od 200 kuna, a svako je dijete dobilo dodatni poklon-bon u jednakom iznosu, koji mogu potrošiti u jednom trgovačkom centru, te poklon-paket Kraša. Međutim, svima onima koji već devet mjeseci žive izvan svojih domova najveći bi poklon, kažu, bio što skoriji početak obnove Zagreba.

Zagreb: Zamjenica gradonačelnka uručila božićne poklone stradalima u potresu u hostelu Arena | Autor : Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL 23.12.2020., Zagreb - Zamjenica gradonacelnika Olivera Majic urucila je bozicne poklone sugradjanima koji su u potresu ostali bez svojih domova a sada zive u hostelu Arena. Photo: Marin Tironi/PIXSELL

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Hrabraja:

    Uvijek mogu biti podstanari kao i večina Zagrepčana. Ne razumijem zašto bi svi stanovnici plaćali obnovu privatnih kuća, šta su onda oni koji su plaćali osiguranje budale.

  • Avatar JPlesi
    JPlesi:

    Koliko moraš biti bedast i tupav da si umisliš koliko je ovaj virus opasan za sve a na kraju za djecu nije. Virus ne pita ako je to virus kakav nam svima predstavljaju ubojit i opasan po život. Kad gledaš ... prikaži još! ove slike ono svi strepe u strahu su za sebe a za djecu ih na kraju nije niti briga pa njih niti ne štiti nitko što je i vidljivo na slici. Što nam ta slika govori.? Pa sama slika vam govori koliko ste bedasti da vjerujete u to da nema opasnosti za djecu a ta krhka i osjetljiva mala bića toliko osjetljiva inače na viruse gripe. Odjednom za njih nema opasnosti a od ovoga se umire i kako kažu napada sve hehehhe opet kažem KOLIKO MORAŠ BITI TUPAV ČOVJEK DA VJERUJEŠ U TO SVE I ONDA OD SEBE DAŠ RADITI CIRKUSANTA I SAM POSTAJEŠ ŽRTVOM TOG CIRKUSA.