Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički pritisak

Zelena akcija: Bandić nam se osvećuje zbog Varšavske

varsavska
Marko Lukunić/Pixsell
09.03.2010.
u 13:58

– Izloženi smo neshvatljivim postupcima gradske vlasti zbog kojih bi mogli završiti u gubitku od pola milijuna kuna, a što bi moglo dovesti u pitanje i rad udruge – kaže Tomislav Tomašević.

Zelenoj akciji zbog, kako tvrde, političkih pritisaka gradske vlasti prijeti gašenje i to u godini u kojoj slave dvadeseti rođendan.

– U posljednjih nekoliko mjeseci izloženi smo neshvatljivim postupcima izvršne gradske vlasti zbog kojih bi mogli završiti u gubitku od pola milijuna kuna, a što bi moglo cjelokupni rad udruge dovesti u pitanje – kaže Tomislav Tomašević, predsjednik udruge. Zeleni telefon, njihov najstariji program pokrenut 1992. godine, bez objašnjenja ostao je bez potpore Grada.

– Zeleni telefon već 16 godina dobiva kontinuiranu financijsku potporu Grada koja posljednjih godina iznosi oko 330 tisuća kuna. Novac dobivamo od Ureda za graditeljstvo na čijem je čelu Davor Jelavić koji nije odgovorio na naše brojne upite zbog čega ove godine još uvijek nismo dobili niti kune. Za sada Zeleni telefon još uvijek uspijevamo financirati novcem od naših drugih programa, ali ako se ništa ne promijeni, za koji mjesec bit ćemo ga prisiljeni ugasiti – tvrdi Tomašević. Gradska vlast im prijeti i deložacijom iz dijela prostorija u Frankopanskoj 1 koje Zelena akcija od 2001. godine unajmljuje od Grada.

– Iz Jelavićeva ureda dobili smo krajem studenoga 22 uplatnice za plaćanje najma skladišta i to retroaktivno od veljače 2008. godine. Traže da im za svaki mjesec platimo 5670 kuna što ukupno iznosi oko 125 tisuća kuna, a uplatnice i dalje stižu. Ne mislimo ništa platiti jer u ugovoru o najmu koji obnavljamo svake godine i uredno ga plaćamo stoji da se osim uredskih prostorija smijemo koristiti i ostalim nusprostorima pa i tim skladištem. U svibnju 2007. posjetila nas je inspekcija za korištenje gradskih prostora koja nije imala nikakve primjedbe pa tako ni na korištenje skladišta – rekla je Željka Leljak Gracin, pravnica Zelene akcije.

Iako prostorije dijele s Hrvatskih prirodoslovnim društvom, a zajedno plaćaju i najam, zanimljivo je da su uplatnice za korištenje skladišta adresirane samo na Zelenu akciju. Zbog svega toga Zeleni tvrde da se radi o odmazdi gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Davora Jelavića zbog njihovog angažmana oko Varšavske i Cvjetnog trga.

– Želimo vjerovati kako je u oba slučaja riječ o birokratskim pogreškama no zbog šutnje administracije te odbijenice gradonačelnika Bandića i pročelnika Jelavića sve ovo doživljavamo kao politički pritisak na Zelenu akciju težak oko pola milijuna kuna. U svakom slučaju, čak i ako ova gradska vlast uskrati sredstva za Zeleni telefon te ako budemo prisiljeni ići na sud zbog izmišljenog duga za zakup prostora, nećemo odustati od borbe za očuvanje pješačke zone u Varšavskoj ulici – rekao je Tomašević.

Prozvani pročelnik Davor Jelavić tvrdi da se ne radi o nikakvoj osveti.

– Ma kakva odmazda! Zeleni telefon kao i svi ostali programi koje financiramo trenutačno su na reviziji. Zbog teške financijske situacije u uredu smo ukinuli sve kartice, automobile, reprezentacije... a morat ćemo srezati i iznose potpora za rad udruga. Najvjerojatnije će Zeleni telefon dobiti neka sredstva ali će ona biti simboličnog iznosa – rekao je Jelavić.

Komentara 12

MA
manoxxl
19:04 09.03.2010.

Tristo tisuća kuna potpore od grada, a za što ljudi moji ko je tu lud. Sve te udruge treba skinuti sa proračuna kako državnog tako i gradskih. Vjerujte puno bi se tako uštedilo. Ovi usrani novinari seru samo po crkvi, a da su nepristrani potrudili bi se izračunati koliko jedni ali i drugi koštaju državu. Ukinuti svima sve za Crkvu se ne bojim ali ovi ostali prodavači magle neće sigurno preživjeti bez državne cice.

MA
Macaktom
15:31 09.03.2010.

Sa pravom ugrizli ste ruku koja vas je hranila .prosvjedovali zbog vlastite samo promocije i sada ste iznenađeni što su pare presušile. To je odgovarajuća kazna za kvazi zelene

PK
ptica.kos
17:12 09.03.2010.

Najjače su mi te civilne udruge (pa i nezavisni mediji - 101 radio) koji godinama žive od gradskih novaca, a sad se, nakon odbijanja lojalnosti djeljitelju para, čude ko pura dreku kaj su ostali bez love. Pa nemrete imat i ovce i novce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije