Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno jutro u Ćirilometodskoj

Zbog nesnosnog smrada s Jakuševca, prosvjednici pred Skupštinu donijeli Tomaševićev lokot

Zagreb: Jakuševčani prosvjedovali ispred Stare gradske vijećnice
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
10.11.2022.
u 11:06

Prosvjednici su pred Skupštinu donijeli instalaciju lanca s lokotom koje je na Jakuševac 2018. donio Tomislav Tomašević kako bi poslao poruku tadašnjoj gradskoj upravi o što skorijem zatvaranju deponija. Instalaciju je u Skupštinu unio Trpimir Goluža i time prilično iznervirao gradonačelnika

Predstavnici Inicijative za Jakuševec zatražili su uoči početka sjednice zagrebačke Skupštine zatvaranje kompostane na Jakuševcu, gašenje rada drobilice za glomazni otpad zbog pojačanog smrada i zagađenja zraka koje već danima muči stanovnike Novog Zagreba i okolnih naselja. 

Predstavnici desetak udruga okupljenih u inicijativu zatražili su i raspuštanje Mjesnog odbora Jakuševec koji je u utorak uvečer donio prema njihovim mišljenju skandaloznu odluku kojom je vladajuća većina u odboru koju čini predstavnici platforme Možemo! odbila prijedlog oporbe da se zatvori kompostana i provede studija utjecaja na okoliš. Okupljeni su također zatražili od gradonačlenika da im navede i datum zatvaranja deponija Jakuševec. 

Prosvjednici su pred Skupštinu donijeli instalaciju lanca s lokotom koje je na Jakuševac 2018. donio Tomislav Tomašević kako bi poslao poruku tadašnjoj gradskoj upravi o što skorijem zatvaranju deponija. Instalaciju je u Skupštinu unio Trpimir Goluža i time prilično iznervirao gradonačelnika. 

-Vidi se da je sustav gospodarenja otpadom u rasulu, a smrad koji se širi iz kompostane je alarm, jasan pokazatelj da situacija eskalira. Uštede su dobra stvar, no ljudski životi i zdravlje su važniji od toga- kazao je Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada. Prosvjed je podržala i Miljenka Ćurković, nekadašnja vijećnica u MO Jakuševec. 

-Početkom mjeseca Gradu je istekao ugovor koji su imali s privatnom tvrtkom za zbrinjavanje biootpada. Iz podataka se vidi da ugovor nije konzumiran od prosinca prošle godine. To znači da gotovo godinu dana ni jedan kilogram biootpada nije predana oporabitelju i sve završava na kompostani i deponiju. Biootpad se mora zbrinjavati u kontroliranim uvjetima, a ne na kompostani koja nije za to predviđena, već isključivo za zeleni biootpad Zrinjevca. To što rade, protivno je svim ekološkim standardima-.upozorava M. Ćurković. 

Gradska uprava odgovorila je Hini da Grad u većini slučajeva samostalno oporablja biootpad na kompostani na Jakuševcu te da okvirni sporazumi s privatnim oporabiteljima nisu obvezujući pa ih vrlo malo konzumiraju.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:13 10.11.2022.

Postoje starosjedioci koji žive desetke godina u blizini Jakuševca. A postoje kupci jeftinijih stanova koji su sami odabrali živjeti pored Jakuševca. Grad je povremeno pokretao akcije naknade stanovnicima i neki tu naknadu primaju. Treba vidjeti kada je tko došao stanovati kraj Jakuševca. Na odluke gdje je netko odlučio stanovati je danas teško utjecati. Pogotovo na pogrešne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije