Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pavle Kalinić:

'Završena je prva faza povezivanja hitnih službi i bolnica satelitskim internetom'

Pavle Kalinić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/5
31.01.2019.
u 14:24

Zagreb je pokrenuo projekt sa satelitskim internetom jer je tu najveća pretpostavljena ugroza potres

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba završio je prvu fazu projekta "Satelitski internet - Back up sustav za hitne situacije", kojom je satelitskim internetom povezano 15 lokacija, poglavito hitnih službi i bolnica, koje će u slučaju pada standardnih komunikacijskih veza moći uz pomoć satelitskih veza nastaviti s radom, a to je stajalo oko 140.000 kuna, istaknuo je u četvrtak pročelnik tog Ureda Pavle Kalinić.

"Radi se o sustavu satelitske komunikacije kojim se omogućava alternativna komunikacija i pristup internetu kad tzv. zemaljska infrastruktura zakaže, što je čest slučaj u velikim nesrećama ili prirodnim katastrofama", rekao je Kalinić na konferenciji za novinare.

Ove godine postavljanje opreme na još 15 lokacija

U prvoj fazi projekta satelitskim internetom povezane su sve vatrogasne postaje, bolnički centri Dubrava, Rebro i Sveti Duh, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba "Dr. Andrija Štampar", zgrada Gradske uprave, Zagrebački holding, ZET i Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

U drugoj fazi projekta, koja će se završiti tijekom ove godine, planira se postaviti oprema na još najmanje 15 lokacija, i to u središnja dobrovoljna vatrogasna društva, domove zdravlja i zaraznu bolnicu "Dr. Fran Mihaljević", najavio je Kalinić. Za drugu fazu projekta osigurano je, kao i za prvu, 140.000 kuna.

Zagreb je pokrenuo projekt sa satelitskim internetom jer je tu najveća pretpostavljena ugroza potres. U ovom trenutku imamo oko 700 pripadnika specijalističkih snaga, obučenih za intervenciju u slučaju potresa, a ove godine ima sredstava za obuku 90 ljudi, napomenuo je.

U drugim hrvatskim gradovima ne postoje specijalističke postrojbe za izvlačenje iz ruševina, kaže Kalinić i najavljuje da će ove godine Zagreb pokušati dio specijalističkih postrojbi opremiti s plinskim maskama.      

Civilna zaštita lani obavila 14.714 intervencija

Kalinić je iznio i podatak da su lani operativne snage civilne zaštite Grada Zagreba obavile ukupno 14.714 intervencija, što znači da je 2018. bila prosječna godina po broju intervencija.

Javna vatrogasna postrojba Grada obavila je 2544 intervencije u kojima je sudjelovalo 12.390 vatrogasaca. Lani je zabilježeno 1010 gašenja požara, 1182 tehničke intervencije i 352 ostale intervencije. Dobrovoljna vatrogasna društva sudjelovala su u 293 intervencije.

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) - stanica Zagreb imala je 129 intervencija na području Medvednice i Zagreba, a Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba 12.041 intervenciju hitne medicinske pomoći, rekao je Kalinić.

 

Komentara 6

Avatar Dr Evil
Dr Evil
08:21 01.02.2019.

Pavle, šta nisi rekao da ćeš otprditi sa svoje funkcije?

Avatar links
links
21:23 31.01.2019.

hahhahaah, da i Pavle našto odradi za 14000 kuna plaće...klaun

DU
Deleted user
09:32 02.02.2019.

Ajoj koje bacanje novaca, pa možeš se popeti na katedralu i glasom komunicirati po cijelom Zagrebu, a malo jača ručna radio stanica koju naši proizvode za vojsku može komunicirati bez problema Osim u potresu, ovaj satelitski skupi sustav pada polaa sata prije bilo kakvog ozbiljnog rata, uzalud bačeni novci vrsnih stručnjaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije