Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna nabava za 2021.

Zašto trošimo 3,5 milijuna na komplekse koji idu na bubanj?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
29.01.2021.
u 11:46

Oporba je na nogama zbog ulaganja u dokumentaciju za Gredelj, Paromlin i Zagrepčanku, a evo što kažu u Gradu

Neke su od njih kupili prije čak 20 godina, pa su za njih radili planove prenamjene. Najavljivalo se na sva zvona da će kompleksi Gredelja i Zagrepčanke biti nova gradska središta, a Paromlin najmodernija knjižnica. No sve se svelo tek na pusta obećanja. Jer zapuštena zemljišta bivše tvornice željezničkih vozila, nekadašnje mesne industrije te industrijskog kompleksa Grad je stavio na popis za prodaju i prije nego što se ondje išta konkretno gradilo. Odlučeno je tako na posljednjoj sjednici Gradske skupštine prihvaćanjem proračuna za ovu godinu. A prije nego što dođe do prodaje, na ove će se nebrušene gradske “dijamante”, upozorio je HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak, utrošiti još 3,5 milijuna kuna.

Održavati kreditni rejting

– Taj je novac Grad predvidio za razne urbanističke planove, konzervatorske studije, snimke postojećeg stanja, planove uređenja te studije predizvodljivosti, i to na sva tri zemljišta, što je u planu nabave za 2021. To je apsurdno jer će se ionako prodati. Čemu trošiti toliki novac na nešto što uskoro više neće biti u vlasništvu Grada? Nije valjda bilo dosta što ništa nisu radili svih ovih godina, pa time dodatno umanjili vrijednost sva tri zemljišta, nego sad planiraju zavući ruku još malo dublje u džep Zagrepčana – kaže Stojak.

U ovoj će godini, naime, na “papirologiju” za Zagrepčanku utrošiti 1,85 milijuna kuna, za Gredelj 1,5 milijuna, a za Paromlin 180.000 kuna. Od devet postupaka najskuplja je provedba natječaja za stručno rješenje za izradu urbanističkog plana uređenja Gredelja, koja stoji 1,3 milijuna kuna.

– Novac koji planiraju dati za Paromlin je, pak, za radove postavljanja i održavanja zaštitne skele u sklopu kompleksa. Gradska uprava se tako “dobro” brinula o njemu svih ovih godina da je sad potrebna i zaštitna skela – govori Stojak, dodajući da je u pandemijskim i potresnim, odnosno kriznim vremenima važno dobro raspolagati svakom kunom.

A u Gradu troškove službeno pravdaju time da su oni predviđeni Generalnim urbanističkim planom i Razvojnom strategijom za 2020. te ističu da je riječ o “pripremnim aktivnostima”. Neslužbeno pak dodaju da je nužno održavati kreditni rejting te da je poanta dodatnog trošenja na zemljišta koja će prodati podizanje njihove vrijednosti.

16.02.2013., Zagreb - Zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic, sa suradnicima obisao je industrijski kompleks Paromlin i najavio mjere zastite i sanacije. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Moratorij na prodaju

– Kad se papiri “pošlihtaju”, znat će se točno koliko kojeg sadržaja treba i gdje, a kad je dokumentacija kompletnija, procijenjena vrijednost nekretnine može biti i 30 posto veća od onog što je procijenjeno u proračunu – kažu u Gradu, dodajući da su daljnje aktivnosti nastavak onoga što su dosad napravili. Primjerice, uz sociološku studiju, koju su već izradili za Zagrepčanku, planiraju i izradu snimke postojećeg stanja, konzervatorski elaborat zaštićenih objekata i studiju predizvodljivosti, što je osnova za izradu programa gradskog projekta i provedbu javnog natječaja za urbanističko-arhitektonsko rješenje, a sve to planiraju ove godine.

Prodajom sva tri zemljišta, podsjetimo, gradska uprava u proračunu želi osigurati 1,08 milijardi kuna više. Oporbenjaci su bili protiv toga, no proračun je ipak prihvaćen u Skupštini, a za sjednicu sljedećeg tjedna pripremaju i moratorij na prodaju. Prijedlog je to koji “potpisuje” Klub nezavisnih zastupnika.

Komentara 7

KO
Kokoiduhovi
09:39 30.01.2021.

Nije pitanje zašto se troši na posve urušene komplekse koji zjape već 20-ak godina. Pitanje je tko već 20 godina iznova glasuje za Bandića? Tko ga "drži" na vlasti??

Avatar Maxich
Maxich
10:58 31.01.2021.

Najrpije operu lovu u "obnovi i papirologiji", a nakon toga u prodaji na bubnju. Svaka čast! Bandić i ekipa nadmašili Superhika!

IG
igorl
13:56 01.02.2021.

Iskreno - rjesavanje papirologije i GUP prije same prodaje mi se cini ko super ideja. A ne da se proda oranica za 100kE a onda napise da smijes na njoj graditi 10 nebodera naknadno. Napisi tocno kaj se smije gore graditi i vrijednost zemljista ce biti visa. Garantirano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije