Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zašto Gradska skupština sve više nalikuje na Sabor?

Onog tko se popne za govornicu sluša otprilike dvadeset posto prisutnih, a sjednice produljuje, tvrdi oporba, i bahato vođenje
22. prosinca 2017. u 08:45 8 komentara 593 prikaza
Gradska skupština Grada Zagreba
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Sedam sati zasjedanja, a još uvijek prva točka dnevnog reda. Nema labavo ove godine u Gradskoj skupštini, čvrsto su odlučili zastupnici, koji nijednu radnu sjednicu još nisu završili u istom danu.

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović Kadroviranje Hasanbegović u Kazališnom vijeću HNK, Esih u Upravno vijeće Lisinskog

Drugi je to parlament po važnosti u Hrvatskoj, često ističe predsjednik Skupštine, HDZ-ov Andrija Mikulić pa, čini se, i rasprave moraju potrajati, baš kao u Saboru, barem nekoliko dana. Nisu za to, međutim, krivi loše pripremljeni prijedlozi vladajućih ili oštra oporba, već rasprave koje traju unedogled, a koje i sami skupštinari rijetko slušaju. Onog tko se popne za govornicu doživi otprilike 20 posto prisutnih u dvorani, a sve produljuje, barem tako kaže oporba, „bahato vođenje sjednica“ predsjednika Skupštine Andrije Mikulića.

Dva žuta u deset minuta

– Predsjednik si je preuzeo dosta velike ovlasti. Nas je 51 ovdje, a on mora kao razrednik biti jednak prema svima, bez obzira na svoje simpatije. On to nije, čime zapravo skriva svoju nesigurnost i loše vodi Skupštinu – rekla je Anka Mrak-Taritaš iz GLAS-a, a s njom se složio i Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš, koji je u prvih deset minuta jučerašnje sjednice zaradio dvije opomene. Postoje dvostruki standardi, objasnio je Tomašević, koji je nakon druge opomene zbog njih zatražio i stanku.

Pogledajte galeriju sjendice na kojoj se očekivala promjena imena Trga

Gradska skupština Grada Zagreba
1 / 24

Bandić priča viceve

– Očito je da predsjednik vodi sjednicu na osebujan način i da nema problema s time da poziciji tolerira kršenje poslovnika – rekao je Tomašević pa najavio da će svaki put kad se pravila budu tumačila dvostruko veći dio oporbe napuštati sjednicu. Za sve što ga ubuduće bude mučilo vezano za poslovnik, poručio mu je Andrija Mikulić, slobodno neka se s pitanjima javi Odboru za Statut, čiji je predsjednik upravo njegov kolega, HDZ-ov Kazimir Ilijaš. Nisu se zastupnici jučer „pokefali“ samo oko poslovnika, nego i oko proračuna za sljedeću godinu, o kojem su raspravljali cijeli dan.

Sedam i pol milijardi kuna vrijedan dokument na kraju je usvojen, i to sa svim mandatima vladajuće koalicije te s dva oporbe, i to s onima SDP-ova Mateja Mišića, koji je tražio više novca za udruge mladih te GLAS-ova Stanka Kordića, koji je zahtijevao više novca za udruge koje skrbe o životinjama. Upravo Kordić pitao je gradonačelnika Milana Bandića na aktualcu koliko Zagrepčana trenutačno ima povlaštene karte za parkiranje, na što mu je ovaj obećao odgovor do kraja sjednice. Da mu je to obećao i prošli put pa odgovor još nije stigao, rekao mu je Kordić.

– Lovio Bandić u Savi i uhvati zlatnu ribicu, drži je u ruci i kaže: ‘Reci brzo, nemam vremena’. To je odgovor na vaše pitanje – vicom o samom sebi poručio mu je ironično Bandić. 

Milan Bandić 'PRENAPUHAN?' Bandić o zagrebačkom proračunu: 'Nigdar ni bilo da nekak ni bilo' Milan Bandić Štednja u Zagrebu Bandić reže plaće direktorima     Sjednica Skupštine Proračun prolazi “glatko”, ali Bandića čeka frka u Holdingu
Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  Zato što Zagreb sve više postaje država u državi. Još malo pa će Bandić ustrojiti svoju vojsku i policiju. Neku vrstu sabora već ima. Poslušnika na stotine tisuća. Bandiću je tada dovoljno samo potajice naoružati stranku, uhljebe i zemljake, malo ... prikaži još! priprijetiti, objaviti namjere i Zagreb proglasiti enklavom unutar Republike Hrvatske. I tko mu što može? Vlada ne bi ni prstom maknula, dok god bi joj guverner Bandić u državnom saboru davao podršku.

 • Deleted user:

  Ovako jadno političko, moralno i društveno stanje u Zagrebu nije bilo u zadnjih 100 godina. Nikada! A sve zahvaljujući prvenstveno lijenim biračima, ogromnom broju pridošlica i jednom jedninom besramnom manipulantu i bezličnom cirkusantu.

 • Vito:

  djakputnik: Kad je taj imao pamet da bi ju uopće mogao izgubiti???