Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uživaju u hobiju

Zaprešićki gljivari zadovoljni berbom

gljive (1)
Foto: Rajko Polić
1/3
24.09.2012.
u 20:47

Gljivari komentiraju da gljiva ima u hladovitim i vlažnim šumama, a na uobičajenim osunčanim staništima poput Sljemena, još se nisu pojavile

Prvi vrganji već su se početkom rujna pojavili na tržnicama, ali, malo legalno malo ilegalno, najviše su profitirali crvići, jer za kralja gljiva malo je tko mogao izdvojiti 100 kunića za kilogram. U Zaprešiću su se pojavili i pravi gljivari hobisti sa svojim košaricama, pa smo na zasluženoj pivici nakon šume zatekli i Štefa Kerčeca s njegovim gljivarskim društvom.

– Zadovoljni smo današnjom berbom, jer, kako je godina sušna i hirovita nismo očekivali vrganje, turčine, pa čak i blagvu, jer nema niti njihovih uobičajenih vjesnika – muhara. Gljivari komentiraju da gljiva ima u hladovitim i vlažnim šumama, a na uobičajenim osunčanim staništima poput Sljemena, još se nisu pojavile, kao niti na višim terenima, kaže gospon Kečec inače vješt u spravljanju i konzerviranju gljiva.

Pala je i priča o pirjanim gljivama, ražnju, varivu, umaku uz pečenku, rižotu, krem juhama, ali i o gljivama koje su jestive samo jedan put.

Komentara 2

TO
tor
22:16 24.09.2012.

ha, još jedna ekipa "terminatora" i gljivojedaca u akciji koju još i promovira novinar rajko polić. koliko se sjećam, ovaj novinar je već dugo u gljivarskom svijetu pa mi je malo čudno da svoje zaprešičke prijatelje nije upozorio na zakonom zaštićene gljive, od kojih je jedna spomenuta ovdje (a vidi se i u košari), blagva iliti amanita caesarea. stotine ljubitelja gljiva udruženi su u gljivarska društva, a ista u hrvatski savez gljivara, da bi prvo sebe ,a onda i ostale građane educirali kako se ponašati u prirodi i čuvati zaštićene vrste gljiva. pravilnik o zaštiti gljiva lijepo govori tko,koliko i koje vrste gljiva smije ubirati. pravi ljubitelji prirode i gljivarskog svijeta koji ne uživaju samo u tamanjenju desetina kilograma vrganja, bili bi sretni kad bi se novinari malo educirali i o ovoj temi, prave informacije potražili u gljivarskim društvima i hrvatskom mikološko-gljivarskom savezu, pa nakon toga napisali poneki članak na temu gljiva. ovako, potičete i odobravate kršenje zakona raznoraznih individua koji u hordama pustoše šume.

RP
rpolic4
08:45 25.09.2012.

košarice sve govore......pravi terminatori se ne hvale ubranim gljivama.......spomenuti novinar je uvijek podržavao gljivarske udruge i širenje svijesti, savjesti i gljivarske edukacije, te poštivanju pravilnika i zakona.......to međutim ne znači da gljive rastu zato da bi stajale u muzeju......zaštitarima je bolje da se bore za opstanak i očuvanje hrvatskih šuma, jer one su kolijevka gljivama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije