Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U TRI MJESECA

Zaklada Solidarna pokrenula novu vrijednu akciju: 'Želimo prikupiti 50 tisuća eura za žrtve nasilja'

Zagreb: Zaklada Solidarna predstavila kampanju 'Život ima cijenu'
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
12.03.2024.
u 14:56

Sanja Sarnavka istaknula je kako je Fond prošle godine spomenutim sredstvima pomogao 91 ženu i 120 djece

Zaklada Solidarna predstavila je u utorak novu kampanju Fonda za žene "Život ima cijenu",  kojom će se u idućih 90 dana prikupljati sredstva za žene i djecu koja su pretrpjela obiteljsko i rodno uvjetovano nasilje, a javnost osvještavati o teškoćama pri napuštanju nasilničke okoline.

-U ciklusu nasilja nasilnik vrlo često ženu udalji od njenih prijatelja, okoline i posla te uspostavlja kontrolu i financijsku ovisnost zbog koje su se žene vrlo često primorane vratiti nasilniku- izjavila je na predstavljanju kampanje  voditeljica Programa za razvoj filantropije zaklade Solidarna Karla Pudar. Ističe kako je upravo zato pokrenuta kampanja s glavnom smjernicom da - život ima cijenu.

-Podaci su poražavajući, svaka treća žena u Hrvatskoj doživjela je neki oblik nasilja. Na jedno prijavljeno obiteljsko nasilje dolazi deset neprijavljenih te u prosjeku treba šest godina i sedam povrataka nasilniku dok žena uistinu napusti taj nasilan odnos- rekla je Pudar. Cilj kampanje i humanitarne akcije jest prikupiti 50.000 eura za Fond za žene koji pomaže ženama i djeci koji su preživjeli obiteljsko te rodno uvjetovano nasilje.

Pudar je izvijestila kako je Fond u prošloj godini dodijelio 80.000 eura direktne financijske pomoći ženama i djeci koji su preživjeli nasilje. Predsjednica Zakladne uprave Solidarne Sanja Sarnavka istaknula je kako je Fond prošle godine spomenutim sredstvima pomogao 91 ženu i 120 djece. Od toga je bilo 70 žena koje su bile žrtve rodno uvjetovanog nasilja dok je 21 žena trebala podršku i pomoć u području reproduktivnog zdravlja.

-Najveći iznos novčane pomoći odnosi se na pomoć u podmirenju osnovnih životnih potreba (35,82%), troškove stanovanja (31,54%), zaštitu reproduktivnog zdravlja (18,55%), pravne troškove (11,00%), troškove psihoterapije (1,81%), troškove zdravlja za odrasle i djecu (0,76%) i troškove obrazovanja (0,51%)- podsjetila je Sarnavka.

 

Naglasila je kako se žrtve često susreću i s nerazumijevanjem institucija, koje, kaže, često pokazuju puno više razumijevanje za nasilnika. -Svi ljudi koji rade u institucijama i koji se trebaju baviti nasiljem moraju znati što znači biti traumatiziran te na koji način se pristupa osobama koje imaju traume- istaknula je Sarnavka.

VEZANI ČLANCI: 

-Pratim i podržavam rad zaklade te dijelimo iste vrijednosti, borimo se za rodnu ravnopravnost- rekla je na predstavljanju voditeljica na HRT-u i zaštitno lice kampanje Danijela Trbović. Pudar je, također, pozvala je sve da podrže humanitarnu akciju Fonda za žene, uz poruku da nijedna žena nije slobodna i sigurna dok sve nismo! Više informacija kako donirati možete pronaći na stranici Solidarne. 

VIDEO: U Zagrebu kršteno osmero filipinske djece

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije