Naslovnica Zagreb ZG Život

Zagrepčani obožavaju pubove, a 'puce' im lude za irskim plesom

U plesnoj školi na Borongaju skupina koja u nas promiče dinamično irsko plesanje danas slavi 10. godišnjicu i poziva na besplatnu poduku
14. siječnja 2016. u 13:25 0 komentara 2286 prikaza
Irish Maiden
Foto: Irish Maiden
Pogledajte galeriju 1/5

Irci su prepoznatljiviji u cijelom svijetu po svojoj kulturi, a uz irske pubove i bendove, važnost u njihovu identitetu ima i ples. Dokaz je tome i sve veća aktivnost zagrebačke plesne skupine Irish Maiden koju je prije deset godina na današnji dan pokrenuo rođeni Irac Paul O’Grady, inače poznat i kao autor knjige ‘‘Ja, tata iz Irske’’. 

Mirta Vranko, Ivančica Bunčić i Martina Marinković članice su te skupine koja će večeras, od 20 sati, u prostorijama plesne škole Diva na Borongaju obilježiti 10. godišnjicu, i to kako nego radno. 
Pozivaju time i sve da učine svoj prvi plesni korak na besplatnom satu poduke, čime počinje i nova sezona Irish Maidena. Naše “irske puce” ističu što je njih privuklo.

Prijateljstva za cijeli život

– Odmalena sam se bavila raznim plesovima, ali nigdje nisam osjetila tako dobru atmosferu kao u ovoj skupini. Svi sve rade zajedno i ovdje se razvijaju prijateljstva za cijeli život – kaže nam Mirta Vranko, koja se Irish Maidenu priključila prije četiri godine. Vježbe koje imaju jednom tjedno po dva sata za njih su i dobra tjelovježba, s obzirom na to da je riječ o izrazito dinamičnoj aktivnosti. Martina Marinković, koja je članica od listopada prošle godine, također ističe da ju je osvojila pozitivna energija u skupini, a za nju je, kaže, najzaslužniji sam voditelj O’Grady.

– Obitelj i prijatelji koje sam povela sa sobom da pogledaju naše nastupe oduševljeni su, a i iz publike općenito uvijek dobijemo dobru vibru – poručuje Marinković. 

Ivančica Bunčić je među “starosjediocima” koji su u Irish Maidenu od samih početaka.
– Irska glazba i pubovi popularni su kod nas, pa se ne treba čuditi što ih ljudi vole i što su zainteresirani za njihov ples – poručuje.

Proširio kulturu

O toj neobičnoj vezi Irske i Hrvatske govori i sve veći broj Hrvata koji se iz ekonomskih razloga iseljavaju u Irsku, a ipak, upravo zahvaljujući jednom Ircu, O’Gradyju koji je svoju obećanu zemlju našao u Hrvatskoj, irska kultura dobro stanuje i u Zagrebu.

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.