Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Zagrebački vatrogasci privlače poglede: Pogledajte vježbu Počasne postrojbe

Momci ne smiju biti niži od 180 centimetara, a moraju imati između 20 i 35 godina
03. svibnja 2019. u 14:01 4 komentara 3644 prikaza
Na Markovom trgu održana vježba Počasne vatrogasne postrojbe
Foto: Josip Regović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/21

Da sutra sve bude razrađeno do najsitnijih detalja, posljednja su tri dana pripadnici Počasne postrojbe Vatrogasne zajednice marljivo vježbali na Markovu trgu.

Počasna postrojba zagrebačke Vatrogasne zajednice Počasna postrojba Ima ih 56, svi su viši od 180 cm, a kad su u uniformi, ne smiju popiti ni kap vode

Sutra je Dan vatrogasaca, a upravo oni položit će u 17 sati vijenac “ocu vatrogastva” Đuri Deželiću u prilazu nazvanu po njemu, dok ih u 18 sati na Gornjem gradu očekuje prigodan program uz violončelisticu Anu Rucner te puhački orkestar.

U crkvi sv. Marka u 18.45 održat će se misa, dok će u 20 sati u Dvercu biti podjela pokala najuspješnijim dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

Inače, pripadnici Počasne postrojbe sastaju se jednom tjedno zbog usavršavanja koreografije, a čast pripadanja ekipi imaju samo odabrani. Prvi je uvjet za pristupanje elitnoj postrojbi, naravno, zanimanje vatrogasac, ali ne nužno profesionalni jer većinu postrojbe sačinjavaju dečki iz dobrovoljnih društava.

DVD Ludbreg Ogorčeni Ludbreški vatrogasci odjurili na intervenciju i iznenadili se što ih je dočekalo

Drugi je uvjet visina, odnosno momci ne smiju biti niži od 180 centimetara, a moraju imati između 20 i 35 godina. Osim u Zagrebu, ovakav oblik postrojbe u svijetu postoji još samo u Francuskoj, a kako njihovi vatrogasci dijelom pripadaju vojsci, takav se ustroj kod njih podrazumijeva, što Zagrepčane čini jedinstvenima u svijetu.

Na Markovom trgu održana vježba Počasne vatrogasne postrojbe
1 / 21
Na Markovom trgu održana vježba Počasne vatrogasne postrojbe
DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • Avatar Hržić_Danijel
    Hržić_Danijel:

    Čekamo nekog LEFTARDA a možda i Bernarić glavom i bradom da se popne na krov crkve i skine bjelopoljni crijep sa grba!

  • Avatar HajdukLika
    HajdukLika:

    Isuse dragi, na crkvi iza vatrogasaca hrvatski grb sa prvim poljem u bijeloj boji! Ajme, ustaška guja je gmizala i prije 150 godina! Ajoj, pa kako to?