Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN BICIKALA

Zagrebački biciklisti - u sendviču smo između automobila i pješaka

Zagreb: Nova iscrtana biciklistička staza oko i ispod rotora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
03.06.2020.
u 16:56

Cijela situacija je dodatno zakomplicirana zbog potresa jer padaju cigle s građevina, a mislim da se još nitko nije prihvatio tog problema u smislu organizacije i promišljenosti oko toga tko bi gdje trebao hodati ili voziti

Vozači bicikala, što rekreativci, što oni kojima je to glavno prijevozno sredstvo slave dan svojih ljubimaca. Naime Generalna skupština UN-a prije dvije godine proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla s ciljem posvećivanja pozornosti u razvojnim strategijama i uključivanja tog prijevoznog sredstva u međunarodne, regionalne, nacionalne te lokalne razvojne politike i programe. No, naša se metropola za razliku od ostalih europskih ne može baš pohvaliti da ima dobro prometno rješenje za bicikle.

U maloj anketi vozači su nam se pojadali o problemima koje imaju, ali i istaknuli prednost svog odabira prijevoza. Tako devtnaestogodišnja Tia ističe kako joj bicikl paše više od guranja u javnom gradskom prijevozu – problem pješaka riješava zvoncem, ali ističe kako zna naletiti na agresivne vozače automobila. Petnaestak godina na posao biciklom ide Ljiljana- svaki dan prođe trasu od Laništa do Strojarske i kaže kako bi uvijek izabrala svoje „međunožno guralo“ umjesto automobila.

-Zagreb je idealan za bicikl, jer je relativno ravan i ugodan za vožnju. No u gradu je problem jer smo „u sendviču“ između pješaka i automobila, Cijela situacija je dodatno zakomplicirana zbog potresa jer padaju cigle s građevina, a mislim da se još nitko nije prihvatio tog problema u smislu organizacije i promišljenosti oko toga tko bi gdje trebao hodati ili voziti – rješovita je bila Pavica.

Mlada studentica Monika na fakultet uvijek ide biciklom, a posebno u njemu uživa nakon korone i samoizolacije. -Obožavam svježi zrak, a „bajk“ vozim ga odmalena. Što se tiče grada mislim da kad bi se svi pridržavali pravila ne bi bilo problema u prometu. -kaže.

Prijateljice Nina i Ema također su ljubiteljice ovog prometala. Smatraju kako u Centru nema dovoljno mjesta za bicikle i pješake te kako su preuski prolazi za vožnju i kako bi prometno rješenje pomoglo biciklistima u gradu. -U vrijeme karantene počele smo više voziti i uživati u prirodi - zaključuju cure.

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Barba
Barba
18:47 03.06.2020.

Biciklisti se moraju naučiti poštivati pravila. Voze kako hoće i misle da im je sve dozvoljeno. Rijetko koji ima svjetla po noći. Čudo da ih nema više mrtvih.

DA
DarthVader
18:36 03.06.2020.

Zabraniti te samo umisljene bicikliste po gradovima. Oni su rak rana za pjesake.

Avatar lav_alex
lav_alex
08:59 04.06.2020.

Krivo. Pješaci su u sendviču.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije