Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČAROLIJA I IDILA

Zagrebački Advent prepun događanja za sve uzraste, ali za mališane to je prava bajka

Zagrebački Advent
09.12.2022.
u 13:29

Glavni je grad odjenuo "novo ruho", koje svakom posjetitelju mami osmijeh na lice, a količina sadržaja će vas iznenaditi i razveseliti

U ovo najčarobnije doba godine kada iščekujemo Božić u zraku se osjeća miris cimeta, klinčića i borovine, svjetlost blještavih lampica dočarava blagdansku toplinu i zajedništvo, a Advent Zagreb...ispunjen radošću svako će srce ispuniti toplinom. Glavni je grad odjenuo novo "ruho", ušminkan na najjače s raznim događanjima na svakom koraku što daje osjećaj života u bajci. Odrasli se prisjećaju mirisa bakinih kolačića, okićene mirisne jelke i priča kako je to nekad bilo...A najmlađi ovoga prosinca doista mogu "živjeti" bajku jer za njih je pripremljeno toliko programa da će roditelji trebati podosta vremena da njihovi prinčevi i princeze ne bi ništa propustili.

Veseli božićni tramvaj

Sve će to biti lakše obići ako se ukrcate u Veseli božićni tramvaj. Bajkovita vožnja s Djedom Božićnjakom i njegovim društvom uz zabavu, smijeh i darove ostat će zauvijek u srcima malih "putnika". S tom jedinstvenom ponudom ZET sudjeluje u bogatom programu. Tramvaj čarolije će do 31. prosinca vozit svakim radnim danom od 16 do 19 sati, u dane vikenda od 10 do 16 sati, a petkom i blagdanom od 12 do 16 sati. Na Badnjak i Staru godinu tramvaj će voziti od 10 do 13.30 sati. Na Božić, 25. prosinca Veseli božićni tramvaj neće voziti. Tramvaj za vrijeme održavanja priredbe prometuje svakih pola sata s ukrcajem i iskrcajem na križanju Trga bana Josipa Jelačića i Praške ulice. Ruta vožnje je Trg bana Josipa Jelačića - Ilica - Republike Austrije - Jagićeva - Jukićeva - Vodnikova - Mihanovićeva - Zrinjevac - Praška.

Bajka u Zoološkom vrtu

Zoološki je vrt blagdanski ukrašen, a ovih je prosinačkih dana dobio još jedno posebno zdanje - Kolibu Djeda Božićnjaka. Priče iz davnine proslavljene Ivane Brlić Mažuranić tema je ovogodišnjeg Adventa u ZOO-u. Stoga će male i velike posjetitelje dočekati Domaći iz "Šume Striborove" odjeveni baš kako ih opisala svim generacijama omiljena književnica. Vodit će posjetitelje u tematske obilaske te ih upoznavati s autohtonim životinjskim vrstama, a u Interpretacijskom centru posjetit će edukativni kutak Tajne medvjeđeg brloga. Radionica božićnih ukrasa od prirodnih materijala koji se mogu prikupiti u šetnji šumom zasigurno će izazvati veliko zanimanje. Maleni polaznici radionice saznat će kako čaroliju iz bajke prenijeti u svakodnevni život.

Muzej čokolade i vlakića

Starije su generacije u svom odrastanju maštale o dalekim krajevima, životima poznatih zvijezda i biljnom i životinjskom svijetu drugih kontinenata - skupljajući sličice. Taj je hobi oživljen u Muzeju čokolade. Djeca novog vremena imaju i nove navike, ali posjet Muzeju čokolade razveselit će ih jer će saznati kako su izgledali albumi za sličice koje su marljivo skupljali njihovi roditelji, bake i djedovi. I sve to do 8. siječnja u najslađem muzeju u Hrvatskoj.

Još jedan muzej pobrinuo se za posebnu čaroliju. Backo mini express - Muzej vlakića u Gundulićevoj ulici "smanjio" je metropolu. Prepoznatljiva arhitektura i znamenitosti, Sljemenska skijaška staza sa snijegom, skijašima i borderima, klizalište na Tomislavcu - sve to u minijaturnom obliku nalazi se na maketi Zagreba u Muzeju vlakića. A da će mališani doista uživati - to je sigurno, posebno kad se zna da će moći sami upravljati vlakovima na posebnoj maketi. Magija Božića pretvorit će ih u vlakovođe!

Hrvatski školski Muzej također će organizirati dvije radionice. Čarolija quillinga u kojoj će izrađivati svoje ukrase i dekoracije te se upoznati s ljepotom igre papira u boji, te Hlapićeva čizmica koja će dočarati kako je nekada izgledalo školovanje u obrtničkoj školi. Učiteljica iz 19. stoljeća naučit će ih kako izraditi svoje čizmice. Mašta i kreativnost doći će do izražaja i upotpuniti blagdansku idiličnu božićnu priču. Radionice će se održati u Muzeju grada Zagreba 10. I 17. prosinca.

Za najmlađe neće biti predaha ovoga prosinca. U prolazu Matice hrvatskih obrtnika bit će niz predstava te radionica izrade ukrasa za dom. Nastupit će i dječji zborovi, a sve popraćeno glasovima iz klasika poput Vlaka u snijegu, Družbe Pere Kvržice i Smogovaca. Brojna događanja bit će i u MiniPolisu na Ljubljanskoj aveniji - zabavne radionice, zimski kampovi i škola klizanja, pokloni Djeda Božićnjaka....

Advent u Staroj Vlaškoj

Šarm Adventa zahvatio je i Staru Vlašku. Zastanite ovog Adventa u mirnoj Vlaškoj i uhvatite Šenoin «takt». Na širmovima adventskih lampi ispisani su stihovi pjesme "Zagrebu". Vješti obrtnici privući će vas rapsodijom mirisa i okusa blagdana iz šarmantnih slastičarnica, restorana i barova. Taj novi "dnevni boravak", ali s pravim zagrebačkim potpisom iz nekih drugih vremena oduševit će svakog posjetitelja. Posebno petkom i subotom kada će nastupati respektabilni glazbenici na akustičnim koncertima.

Advent pod lanternom

Onaj pravi, tako poseban božićni ugođaj osjetit će posjetitelji Gornjeg grada. Ondje će doživjeti Advent pod lanternom. Pobrinut će se za to zagrebački nažigači oživjevši 160 godina staru tradiciju paljenja plinskih svjetiljki. Praćeni pjevačima koji će pjevati adventske i božićne pjesme, prolazit će od Kule Lotrščak preko parka Bele IV do parka Grič. Donijet će svjetlost i pjesmu svim ljudima dobre volje.

Advent je vrijeme radosti, darivanja i ljubavi koje dijelimo jedni s drugima kroz pjesmu, to je vrijeme svjetlosti koja stvara posebnu božićnu čaroliju, a ovogodišnji zagrebački Advent toliko je poseban, toliko neodoljiv i šarmantan da će ugrijati sva srca i svima donijeti uzbuđenje i radost iščekivanja. Iako već nekoliko puta proglašen najboljim - ponovno je nadmašio sva očekivanja. Magija i fantazija, idila i bajka, preobrazba, opojnost i rapsodija emocija stvorit će neke nove uspomene koje će zauvijek ostati u srcima svih koji se prepuste bajkovitom zagrebačkom ugođaju božićne priče.

Sadržaj nastao u suradnji s TZGZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije