Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo rješenje?

Zagreb uvodi novu tehnologiju protiv gužve, ali postoji jedan problem

27.02.2018.
u 19:16

Od indukcijskih se petlji u Gradu polako odustaje, barem u natječajima, jer one i dalje stoje u planu proračuna za ovu godinu.

Tri semafora za 841 tisuću kuna. Ništa se neće graditi, već je Grad odlučio Sarajevsku, na potezu od Ukrajinske do Vatikanske, modernizirati “inoviranim signalnim programima”. Ili, točnije, na semaforima će se postaviti nova tipkala kojima pješaci daju do znanja da su na poziciji i trebaju zeleno svjetlo za prolaz, dok će druga “inovacija” biti brojač prometa, tzv. videodetektor.

– Termin je to koji koriste u Gradu, ali nije riječ ni o kakvom posebnom novom izumu. Određen broj semafora detektore već ima, a na njih se ide posljednjih nekoliko godina jer su indukcijske petlje, koje se smještaju unutar asfalta, pomalo zastarjele – objasnili su nam u Peek prometu, tvrtki koja je dobila ovaj natječaj pun inovacija, isprva od Grada procijenjen na čak 1,6 milijuna kuna.

Zašto detektori na semaforu, a ne na asfaltu, objasnili su nam u Gradskom uredu za promet.

– Radi se o preciznijem sustavu brojenja automobila. Petlje rade na način da detektiraju vozilo ispred semafora i, prema tome koliko ih je prošlo, prilagođavaju se semaforska svjetla. Videodetektore, s druge strane, može se namjestiti da automatski propuštaju stranu ceste na kojoj primijete veći broj automobila, a promet i snimaju – objasnili su u gradskoj upravi u kojoj, međutim, iako je to plan već šestu godinu, automatsko upravljanje prometom nemaju. Točnije, prostorija iz koje bi se nadzirali i promatrali semafori, osim one u prometnom redarstvu koje nadzire sve gradske kamere, ne postoji. Također, u proračunu za 2018. jedno od planiranih ulaganja u modernizaciju sustava upravljanja prometom nisu spomenuti videodetektori, već – petlje. Koje, kaže prometni stručnjak Goran Husinec, nisu posve loše rješenje.

1/13

– Ona broji osovine vozila i funkcionira dobro, ali ima jednu manu, ne može izbrojiti gužve u daljini. Broj vozila koji se stvara pred semaforom za petlju otprilike je uvijek isti. Po njoj, ili je gužva ili nije, teško je vidjeti točan broj vozila koja čekaju prolaz – objasnio je Goran Husinec pa dodao kako su videodetektori puno bolje rješenje jer gužvu mogu izbrojiti u daljini. Automatizirani i povezani s računalom, sami broje automobile i sami mogu propustiti određeni smjer ako detektiraju da će se tako ubrzati promet.

– Jasno da bi sve bolje funkcioniralo da postoji taj određeni ekran na kojem bi se vidjelo stanje na semaforu, budući da već postoji video, ali detektor će pomoći i ovako – kaže Husinec koji ipak smatra da je godinama najavljivana prostorija iz koje bi se trebalo bi upravljati većim prometnicama i križanjima u metropoli nužna budućnost.

Detektori posao, kaže, znaju odraditi, ali oni su sami po sebi kao orkestar bez dirigenta.

– Neće pogriješiti, ali čovjek koji prati situaciju možda bi brže i efikasnije reagirao – kaže Goran Husinec. A neusklađenost semafora, govore vozači koji svakodnevno prolaze Sarajevskom gdje će se sad postaviti detektori, jedan je od glavnih razloga zašto se tamo promet odvija relativno sporo.

– Duž SR Njemačke, pa kad se skrene na Vatikansku i na Sarajevsku, stane se minimalno tri puta na crveno – govore vozači koji predlažu i ugradnju sustava koji će odbrojavati koliko je još dugo crveno, odnosno zeleno svjetlo na semaforu. Ako je suditi po gradonačelniku Milanu Bandiću, to se neće dogoditi jer, kako je rekao, u Zagrebu za to ima previše semafora. Trenutačno je postavljen 451. 

Komentara 24

AA
aabbcc
21:06 27.02.2018.

Kruzni tokovi i sve ide 10 puta bolje, brze i jeftinije, malo trave u krug i nema drugih troskova. Bolje jedna traka sa kruznim nego dvije, tri sa glupim semaforima.

Avatar Grunf
Grunf
19:46 27.02.2018.

u Zagrebu se uvijek izmišlja topla voda. Netko im mora reći da je ona već davno izmišljena.

Avatar Niškorist
Niškorist
07:12 28.02.2018.

Tko je Uvoznik novih semafora ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije