Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Stotine intervencija zbog poplava. Udruga Mali Zmaj: 'Djecu smo evakuirali preko stolova'

Vatrogasna postrojba Zagreb javlja kako imaju veliko povećanje intervencija zbog kiše.
23. rujna 2019. u 23:20 42 komentara 43094 prikaza
Foto: Matija Habljak/Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/29

Požar na Zapadnom kolodvoru, a onda još i kiša zagrebačkim vatrogascima donijeli su večer punu posla.

– Intervencija je kao u priči. Ne brojimo ih, jednostavno ih nemamo vremena brojati. Stotine je intervencija na ispumpavanju vode. Sve je krenulo oko 19 sati i ne jenjava nikako – rekao je zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Miroslav Merćep.

Problema ima u svim dijelovima Zagreba.

Osim vatrogasaca zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe, na intervencije su upućena sva dobrovoljna vatrogasna društva, njih 57 i svako DVD ima po nekoliko intervencija.

vrijeme Upozorenje stručnjaka 'U 24 sata past će više kiše nego ikada u rujnu'

Na Malešnici, Rudešu i u Svetoj Klari poplavili su stanovi u suterenu, ispumpavali su vodu iz podruma na Trešnjevci, u Maksimiru jurili na dojavu pada stabla na objekt. Pomagali su i vozačima na Čučerskoj, koji su javljali kako su doslovce zapeli u rijeci vode na cesti, baš kao i oni na nedavno saniranom podvožnjaku na Škorpikovoj.

- Odlično je to popravljeno, neki su uspjeli ostati i zarobljeni. Voda je dolazila do polovice vrata automobila - javljali su čitatelji, koji su diljem grada ostajali "zarobljeni" i u prometnim gužvama, budući da se, zbog velike količine kiše, vozilo usporeno.

1 / 13
Potpuno poplavljen podvožnjak u Škorpikovoj ulici

'Šteta je ogromna'

Kiša je poplavila i prostorije Malog zmaja, društva koje se bavi poboljšanjem kvalitete života siromašne i nezbrinute djece.

Mali zmaj objavio je kako je cijelo skladište humanitarna pomoći, plesna dvorana i igraonica potpuno pod vodom, te da je šteta neopisiva. 

Kiša u Zagrebu Promjena je već tu Stigla je jesen. Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje

- Ne mogu vam opisati kako se sad osjećamo. Koliko puta smo već prijavljivali poplave i koliko puta su vlasnici zgrade, vlasnici prostora i vodoopskrba i odvodnja imali priliku riješiti stvar, ali nitko nije učinio ništa. Šteta je ogromna ali nikog za to nije briga. Mi se sami iz ovog ne možemo izvući i pitanje je kad ćemo moći ponovo nastaviti s radom - navodi se na stranicama Malog zmaja.

- Djecu smo doslovno evakuirali preko stolova i dodavali ih jedan drugome da ih izvučemo iz potopljene igraonice, a svi nas samo šalju nekom drugom i nikog se ne tiče, tvrdi društvo Mali zmaj.

Vatrogasna postrojba Zagreb objavila je na svojim Facebook stranicama samo neke od intervencija koje imaju diljem grada. 

Iz ZET-a su izvijestili kako jaka kiša, praćena grmljavinom, usporava javni promet te se vozi sporije i s dodatnim oprezom na širem gradskom području. Neka autobusne linije bile su u prekidu, a neki tramvaji vozili skraćenim rutama.

Iz Hrvatskog auto-kluba vozače pozivaju na strpljenje jer je u Zagrebu otežan promet na pojedinim cestama, osobito u blizini podvožnjaka. Zbog obilnih padalina otežana je odvodnja iz podvožnjaka u Škorpikovoj pa je policija iz sigurnosnih razloga obustavila promet. Voda na kolniku otežavala je promet i u podvožnjacima Selske ceste.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar Forest Trump
  Forest Trump:

  Sanirana Škorpikova još bolje zadržava vodu nego prije radova . Valjda bu žičara bolja od stare ???!!

 • jurajuric120:

  Bandić to popije do jutra.

 • Avatar dr. Evil
  dr. Evil:

  Zagreb je zaslužio gradonačelnika koji će raditi kao čovjek a ne kao konj.