Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagreb nije oduvijek bio Zagreb. Znate li kako se zvao?

Ime koje ga i danas krasi dobio je, kaže poznata legenda, kada je stari drevni ban, umoran i žedan, naredio djevojci Mandi da donese vode s izvora. "Mando, dušo, zagrabi".
22. kolovoza 2013. u 15:00 1 komentara 25557 prikaza
manduševac,portal
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Gotovo svi u Hrvatskoj znaju da se Zagreb nalazi u kontinentalnoj središnjoj Hrvatskoj, na južnim obroncima Medvednice te na obalama rijeke Save i da sa širem gradskim područjem broji više od milijun stanovnika.

No, ono što je možda manje poznato je činjenica da se Zagreb nije oduvijek zvao Zagreb. Ime koje ga i danas krasi dobio je, kaže poznata legenda, kada je stari drevni ban, umoran i žedan, naredio djevojci Mandi da donese vode s izvora. "Mando, dušo, zagrabi". Prema toj legendi, izvor vode kojim su se opskrbljivali Zagrepčani dobio je ime Manduševac, a grad ime – Zagreb.

Povijest nas uči da je tadašnji grad nosio ime Gradec, iz kojeg je zajedno s Kaptolom nastao današnji Zagreb. Po nekim teorijama navodi se da je ime dobio od glagola zagrepsti, odnosno ukopati. Po drugim se dovodi u vezu sa starim hrvatskim imenom za obalu "b(e)reg" koju i danas koriste u krašićkom kraju. Čak i latinsko ime Zagabria upućuje na to da je ta lokacija još u srednjem vijeku bila zaštićena grabom ili opkopom. 

Potkraj XI. stoljeća stekli su se gospodarski i politički uvjeti koji su pogodovali osnutku Zagrebačke biskupije. Posve se pouzdano može pretpostaviti da je već u to vrijeme Zagreb bio veće naselje u podnožju kaptolskog brežuljka.

Ugarsko-hrvatski kralj Ladislav I Arpadović - kojemu je nasljednim pravom pripala Hrvatska - godine 1094. utemeljio je Zagrebačku biskupiju i podredio je ugarskom nadbiskupu u Ostrogonu. O tome saznajemo posredno iz kasnijeg dokumenta što ga je 1134. g. izdao ostrogonski nadbiskup Felicijan potvrđujući osnivanje Zagrebačke biskupije (1094) po prvi put u povijesti. Ujedno se u toj ispravi spominje po prvi puta ime grada Zagreba.

Manduševac "pronađen" 1986. godine

Godine 1898. Trg bana Jelačića rekonstruiran je i popločan te je pritom Manduševac zatrpan. S vremenom se zaboravilo na njegov položaj, a zbog toga je nastalo veliko iznenađenje kad je prilikom rekonstrukcije tadašnjeg Trga Republike (današnjeg Trga bana Jelačića) 1986. ponovo pronađen. Manduševac nije bio u prvotnom planu uređenja trga, ali je na molbu javnosti nakon otkrića plan promijenjen i od 1986. Manduševac ponovo postoji i krasi središnji zagrebački trg.

>>Turistima je nezaobilazna atrakcija, a koliko mi znamo o njoj?

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • boxandroid2011:

    Danasnji Zagreb se nekada zvao Serbinovo.Mapa je napravljenaa u bakrorezu, napravio је kartograf Alain Manesson Mallet (1630-1706).