Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Sve puno smeća: 'Sretna nam Nova i pozdrav s Knežije Bandiću'

Jedna Zagrepčanka objavila je fotografiju kontejnera za plastiku i papir koji su toliko puni da građani smeće ostavljaju i pokraj njih
02. siječnja 2018. u 11:15 28 komentara 5140 prikaza
otpad
Foto: Zrinka Znidarcic

Stanovnici zagrebačke Knežije ostali su neugodno iznenađeni kada su prvog dana 2018. godine zatekli kontejnere prenatrpane otpadom.

Smeće u blizini Arene ZORAN VITAS Kako je Arena i njezina okolica zbog lošeg plana danima bila zatrpana smećem

Jedna Zagrepčanka na Facebooku jučer je objavila fotografiju kontejnera za plastiku i papir koji su toliko puni da građani smeće ostavljaju i pokraj njih.

– Sretna nam nova i pozdrav s Knežije Bandiću i Gradu Zagrebu. Eto, mi odvajamo otpad, ali Grad boli neka stvar – napisala je.

Ističe i da je to svakodnevni prizor reciklaže, a nekim građanima nisu pokupili papir i po mjesec dana.

Nakon objave ovog članka javila nam se i čitateljica iz Maksimira, koja kaže da je, iako je svijest o potrebi razvrstavanja otpada još uvijek u razvoju i što mnogi iz jednostavne praktičnosti i nemara i dalje sav otpad bacaju u kontejnere za miješani komunalni otpad, broj onih koji otpad ipak odvajaju ipak u porastu.

otpad
1 / 4
Otpad na Maksimiru

- Toliko je barem vidljivo iz toga što su kontejneri za papir, plastiku i staklo pretrpani. Neadekvatan smještaj kontejnera (ograničen pristup kao na slici) i neredovito pražnjenje djeluju demotivirajuće. Ovo je svakodnevni prizor u Maksimiru. Prije nekoliko dana, kontejnerima se uopće nije moglo pristupiti od hrpa smeća koje su bile pobacane uokolo zbog pretrpanosti spremnika. Okolni otpad u međuvremenu je uklonjen (nadam se ne zajedno s ostalim miješanim komunalnim otpadom, ali kontejneri za reciklažu i dalje nisu ispražnjeni jer očito nisu došli na red). Pražnjenje spremnika za takvu vrstu otpada predviđeno je dva puta mjesečno (ako se ne varam) što je definitivno premalo s obzirom na to koliko zgrada otpad odlaže na istom reciklažnom otoku - kaže čitateljica.

A gradonačelnik Milan Bandić danas je u Kranjčevićevoj otvorio podzemne spremnike za otpad:

otpad
1 / 17
Gradonačelnik Milan Bandić u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu otvorio je podzemni spremnik za odvojeno skupljanje otpada.

Imate li u vašem kvartu problema s otpadom? Javite nam vaša iskustva na javi@vecernji.net

Pogledajte i galeriju novogodišnjeg vatrometa nad Zagrebom:

otpad
1 / 10
Novogodišnji vatromet nad Zagrebom
Špansko zasuto smećem Zeleni otoci u cijelom kvartu pretvoreni su u divlje deponije Čišćenje nanesenog otpada u staroj gradskoj luci u Dubrovniku AKADEMIK KRŠINIĆ Dosta! Dokad će nam smeće iz Albanije zatrpavati obalu Zagrebačke zgrade, popularno zvane 'rakete' PREDSTAVNICI SUVLASNIKA Hoćemo li zbog smeća cinkati susjeda?
Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar tituš
  tituš:

  kroz moju ulicu prošli su i na Novu godinu, na žalost ja ih nisam očekivao i nisam izbacio kantu, tako da s moje strane pohvale Čistoći!

 • leo@:

  Prva stvar ne treba kriviti Čistoću i radnike Čistoće za ovo...Osobno ja sam radio na razdvajanju otpada iz tih spremnika koje vidimo na fotografiji i ne bi vjerovali kakav je to posao za 4200 kuna....U tim spremnicima svega se da ... prikaži još! naći osim onoga za što su ti spremnici namjenjeni.Uzmimo za primjer ovaj spremnik za plastiku sa žutim poklopcem.U tom spremniku da s enaći od lešina pasa,mačaka,živih štakora koji to jedu,ručnih bombi odbačenih,medicinskog otpada,vrećica sa kućnim smećem koju je teško bilo odnjeti do spremnika za mješani komunalni otpad nego je bačena u ovaj za plastiku jer je bio bliži ili je netko zaboravio ključ od "smetlarnika" pa mu je bilo lakše vrećicu ubaciti u ovaj...Tako se kladim u što hoćete da ni u ovom spremniku sa slike nije bolja situacija,namjenjen je za plastiku a iz istoga bi se dalo izdvojiti tek cca 20% plastike...Tako da nemojte kriviti radnike čistoće koji rade u izrazito teškim nehumanim i nečovječnim uvjetima za ovo nego svoju savjest što bacate sve i svašta u to a ti radnici na traci razdvajaju sve to što ste bacili unutra,te lešine životinja krvave uloške,igle i slično....Sa druge strane pitajte si gradonačelnika kojeg ste sami izabrali zašto nema vozila kojima bi se mogli obavljati poslovi odvoza,zašto nema radnika koji bi to mogli raditi,i sad kad je kupio kamione da nam svima začepi usta kupio je neadekvatna vozila i ona koja nisu potrebna a sve to radi kako bi prikazao Čistoću kao nesposobnu da bi ju mogao privatizirati...Živjela HR

 • dubravko.barilar:

  Nije to smeće od gradonačelnika već od Vas dragi odgovorni građani.