Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za spomenik žrtvama holokausta radovi mogu stizati do 20. lipnja

Konačan izgled znat će se 18. srpnja, nakon što ocjenjivački sud na čijem je čelu Branko Lustig donese odluku o najboljem radu
26. travnja 2017. u 11:00 13 komentara 390 prikaza
posta
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Udruženje hrvatskih arhitekata jučer je na svojoj internetskoj stranici objavilo detalje natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonsko-oblikovnog rješenja spomenika žrtvama holokausta.

Rok predaje radova je do 20. lipnja, a kako bi spomenik trebao izgledati znat će se 18. srpnja, nakon što ocjenjivački sud na čijem je čelu Branko Lustig donese odluku. Planirana vrijednost investicije ovog spomenika je 5,5 milijuna kuna, a u to ulazi i nagradni fond od 150.000 kuna. Novčani iznos za prvu nagradu je 60.000, drugu 45.000, treću 30.000, a četvrtu 15.000 kuna.

U sklopu programa za javni natječaj detaljno su opisali što je holokaust, prisjetili se koncentracijskih logora, ali i slika koje su tamo nastale. Uz postavljanje spomenika uz Ulicu kneza Branimira između zgrade Glavnog kolodvora na zapadu i zgrade Pošte 2 na istoku te željezničkog perona broj 1 na jugu morat će osmisliti i kako urediti površinu od oko 3000 m² te voditi računa i o poziciji spomen-obilježja te postojećoj parnoj lokomotivi koja je za vrijeme ustaškog režima sa željezničke stanice u Koprivnici u zapečaćenim vagonima buduće logoraše dovozila u krug logora. Ne smiju se stvarati arhitektonske barijere te treba zadržati postojeću visinu pločnika. 

Mala škola financija
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Ja sam teski matrijalista, valjda zato sto do love tesko dolazim. Ja ne mogu shvatit da u drzavi ili u jednom selu gdje ima toliko sirotinje netko gradi spomenike.

  • gustirna:

    I ja cu se takmiciti...sa prezentacijom nekoliko porazbacanih kostura povise kojih ce biti natpis " 40 miljuna zrtava holokausta pocinjenog od zidova u sibirskim gulazima"....

  • PiplMustTrustAs:

    Predlažem da Frljić napravi idejno rješenje, samo neka za promjenu vadi izraelsku, a ne hrvatsku zastavu...