Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljutiti roditelji u Dugavama:

Za ogradu oko vrtića dali su 100.000 kuna, a nema svrhe

Nova ograda kod vrtića u Dugavama
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
03.02.2018.
u 20:00

Projekt je pokrenut nakon što se lanjskoga rujna petogodišnjakinja ubola na odbačenu iglu. No, rezultat nije oduševio stanovnike

Malo je što potreslo Dugavljane kao nemili događaj iz rujna prošle godine kada se petogodišnja djevojčica ubola na vrh odbačene narkomanske igle na igralištu područnog objekta tamošnjeg vrtića Tratinčica u Ulici Svetoga Mateja. Ubrzo nakon tog alarmantnog slučaja pokrenuta je akcija postavljanja ograde oko prostora ispred vrtića na kojem djeca provode dio svoje dnevne igre, a gradonačelnik Milan Bandić naredio je da se dovrši do Božića kako se takve situacije ne bi ponavljale.

Carevo novo ruho

Projekt je vrijedan 100.000 kuna, a za sigurnost najmlađih stanovnika, složit će se Dugavljani, nijedna cifra nije pretjerana. Međutim, rezultat akcije, kažu, podsjeća ih na carevo novo ruho, pa se nezadovoljstvo među stanovnicima kvarta, posebice roditeljima čija se djeca ondje igraju, rapidno širi.

– Postavljena je, naime, ograda s vratima, a u njoj su ostavljene i dvije šupljine sa strana, što je besmisleno jer površina tako zapravo nije zatvorena, a time ni sigurna za igru. Usto je “ograđen” javni prostor koji se noću ionako neće smjeti zaključavati. U što je onda uloženo 100.000 kuna i kako će ta šuplja ograda riješiti problem sigurnosti naše djece? – pita se Ksenija Banović iz Građanske inicijative Dugave.

Šupljine će, doznajemo, biti popunjene jer se čekaju još dvoja vrata za ogradu, što je u postupku javne nabave. No, ostaje činjenica da, kada projekt i bude finaliziran, nijedna od troja vrata u ogradi u koju je uloženo 100.000 kuna neće smjeti biti pod ključem. Pa mnogi negoduju jer ispada da je to bačen novac.

– Svjesni smo toga da ograda nije rješenje, ali nešto se moralo napraviti. Još bi gore bilo da se nije učinilo ništa – uzvraća Branko Premec, predsjednik Mjesnog odbora Dugave. Dodaje kako je plan postaviti rasvjetu oko parka u nadi da će i to donekle spriječiti okupljanje onih kojima nije mjesto na dječjem igralištu.

– Dok ne bude moguće sretnije rješenje, postavljena ograda s detaljnim i svakodnevnim pregledima igrališta, ali i redovita noćna policijska kontrola, prijelazni su odgovor koji je pokazatelj da se nešto ipak radi – kaže Premec.

U najmu 40 godina

No, problem s dječjim vrtićima u Dugavama, ističe Ksenija Banović, puno je širi jer nijedan od područnih objekata Tratinčice nema adekvatan vanjski prostor za igru. Prema pedagoškom standardu, mališani za boravka u vrtiću trebaju četvrtinu vremena provesti na zraku, na igralištu koje mora biti ograđeno i sigurno, s površinom od najmanje 15 kvadrata po djetetu. A u dugavskim područnim vrtićima, koji se nalaze u iznajmljenim prostorijama stambenih zgrada koje nemaju kontroliran vanjski prostor za dječju igru, to nije slučaj.

– Najsretnije rješenje za roditelje bilo bi gradnja novoga vrtića ili barem proširivanje centralnoga jer su područni u najmu već 40 godina – kaže K. Banović. Zbog manjka prostora u postojećim vrtićima, upozorava također, svake godine ostane jako puno neupisane djece. Međutim, financija za proširivanje postojećega ili gradnju novoga vrtića zasad nema.   

Nova ograda kod vrtića u Dugavama
1/10
 

Komentara 27

VE
velost15
21:12 03.02.2018.

Populistički članak ! Ksenija Banović iz Građanske inicijative da ima iskrenu želju predložila bi rješenje. Pitanje je imali problema ? možda ni nema. Ovo je očigledno prikupljanje političkih bodova. Gospođa Ksenija kao i mnogi drugi koji se razumiju u svee i svugdje vide problem , znaju da problem kao postoji, a nemaju rješenja :( ! Pa kako zna da problem postoji ? Siguran sam da joj niti jedan prijedlog ne bi bio dobar i da bi na svaki imala prigovor :( žalosno !

BE
beitsche
20:36 03.02.2018.

Ima svrhe...pedofili.lopovi .manijaci i novinari vrebaju na sve stranr

NI
Nikomah95
21:05 03.02.2018.

Kako bi bilo da se postave kamere? U vrtiću koji su pohađala moja djeca kamere su riješile problem. Tri puta se dogodilo da su se skupljao kojekakav ološ jer nisu znali za kamere. Tri puta je policija pokucala na vrata dotičnim osobama i ubrzo je sve prestalo. Mislim da je ovdje bilo potrebno oprati 100 000kn, a sad se traži još.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije