Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
paket mjera za obnovu

Za hitne radove imamo 15,5 milijuna, za sve ostalo prvo idemo od vrata do vrata

Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
24.06.2020.
u 13:41

Grad priprema paket mjera za obnovu u kojem su novčana pomoć i subvencioniranje kredita

Novčano, dali su koliko su mogli. Podijelili su građevinski materijal i pružili logistiku. Napravili bi i više da ih “oni” ne koče. Kao da je riječ o nekom nepoznatom biću čije je ime “grijeh” spominjati, govore u gradskoj upravi o državnoj vlasti. Čine to kad govore o potresu i onome što se učinilo nakon njega. Sad su, pak, odlučili da će pomoći dodjelom novca za kupnju materijala i građevinske radove te subvencioniranjem kamata na kredite za obnovu.

Obići svakog oštećenog

Da bi to mogli učiniti, ističu u gradskoj upravi, potrebna je i financijska procjena štete, koja još “ne postoji”, a za nju na kraju opet suglasnost mora dati Ministarstvo graditeljstva.

– Tek će se za dva do dva i pol mjeseca utvrditi stvarna šteta. Oni su dali svoje procjene, no to je generalno, a mi ćemo obići svakog pojedinca i onda utvrditi stvarno stanje – istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. Točnije, svakog pojedinca obići će 123 inženjera s kojima će Grad sklopiti ugovore, a javili su se na poziv o imenovanju posebnog povjerenstva.

Prijedlog za dodjelu novca stavili su i na dnevni red Skupštine koja se održava 2. srpnja, kada je Bandić sazvao tematsku sjednicu o potresu.

– Za hitne popravke na raspolaganju već imamo 15,5 milijuna kuna koje smo osigurali u rebalansu proračuna, a dodjeljivat će se za materijal i radove na temelju liste prvenstva i javnog poziva. Ali računamo i na donacije iz drugih fondova, a bit će i prenamjena unutar proračuna te još koji rebalans – kaže Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo kojem će se podnositi zahtjevi za dodjelu novca. Oni će potom provjeriti ispunjavaju li uvjete koje je postavio Grad, odnosno da vlasnik objekta ima prebivalište na toj adresi, da ni on ni bračni drug nemaju drugih nekretnina na području Zagreba, da je oštećenje iznad 30 posto vrijednosti...

Lista će se formirati i prema bodovima. Po jedan će se dodijliti za svakih pet godina prebivanja na adresi oštećene nekretnine, a dodatne će bodove dobivati samohrani roditelji, branitelji, umirovljenici, prema socijalnom statusu...

Ured za gospodarstvo potom će izračunati iznos pomoći u visini 30 posto procijenjene štete, ali ne više od 50.000 kuna. Kamate na kredite subvencionirat će se, pak, piše u dokumentaciji, dva posto fiksno godišnje, i to za razdoblje od pet godina. No Grad prvo mora uputiti poziv bankama za iskazivanje interesa za odobravanje kredita. Samo da izgleda kao da radi Pita li se oporbu, ovo je još jedna Bandićeva predizborna priča.

– Oporbeni zastupnici odmah su nakon potresa tražili tematsku sjednicu, a sad je, tri dana pred parlamentarne izbore, gradonačelnik saziva. To čini tako da izgleda da nešto radi za građane, a zapravo ne radi – kaže Anka Mrak–Taritaš iz GLAS-a. Darko Klasić iz HSLS-a, pak, ističe da takve inicijative treba podržati, ali da se obnova provodi sa stručnjacima, a ne kumovima.

Komentara 2

DA
DarthVader
19:13 24.06.2020.

Da nije tragedija bila bi to komedija.

GE
geler203
14:26 25.06.2020.

Za hitne prijave koje stoje u ladici suda, bar prvih deset od 400 i kusur bilo bi dovoljno za zatvaranje gospodina na slici bar na 20 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije