Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za hitne radove imamo 15,5 milijuna, za sve ostalo prvo idemo od vrata do vrata

Grad priprema paket mjera za obnovu u kojem su novčana pomoć i subvencioniranje kredita
24. lipnja 2020. u 13:41 2 komentara 531 prikaza
Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Novčano, dali su koliko su mogli. Podijelili su građevinski materijal i pružili logistiku. Napravili bi i više da ih “oni” ne koče. Kao da je riječ o nekom nepoznatom biću čije je ime “grijeh” spominjati, govore u gradskoj upravi o državnoj vlasti. Čine to kad govore o potresu i onome što se učinilo nakon njega. Sad su, pak, odlučili da će pomoći dodjelom novca za kupnju materijala i građevinske radove te subvencioniranjem kamata na kredite za obnovu.

Drago Prgomet i Milan bandić toplo–hladni odnosi Ma kakav razvod, epizoda APIS samo je predizborno udaljavanje

Obići svakog oštećenog

Da bi to mogli učiniti, ističu u gradskoj upravi, potrebna je i financijska procjena štete, koja još “ne postoji”, a za nju na kraju opet suglasnost mora dati Ministarstvo graditeljstva.

– Tek će se za dva do dva i pol mjeseca utvrditi stvarna šteta. Oni su dali svoje procjene, no to je generalno, a mi ćemo obići svakog pojedinca i onda utvrditi stvarno stanje – istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. Točnije, svakog pojedinca obići će 123 inženjera s kojima će Grad sklopiti ugovore, a javili su se na poziv o imenovanju posebnog povjerenstva.

Zagreb: Milan Bandić harmonikašima dao 200 kuna i kroz harmoniku provukao karticu DOBRO RASPOLOŽEN Bandićevo veselje na Trnju: Harmonikašima dao 200 kuna pa provukao karticu

Prijedlog za dodjelu novca stavili su i na dnevni red Skupštine koja se održava 2. srpnja, kada je Bandić sazvao tematsku sjednicu o potresu.

– Za hitne popravke na raspolaganju već imamo 15,5 milijuna kuna koje smo osigurali u rebalansu proračuna, a dodjeljivat će se za materijal i radove na temelju liste prvenstva i javnog poziva. Ali računamo i na donacije iz drugih fondova, a bit će i prenamjena unutar proračuna te još koji rebalans – kaže Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo kojem će se podnositi zahtjevi za dodjelu novca. Oni će potom provjeriti ispunjavaju li uvjete koje je postavio Grad, odnosno da vlasnik objekta ima prebivalište na toj adresi, da ni on ni bračni drug nemaju drugih nekretnina na području Zagreba, da je oštećenje iznad 30 posto vrijednosti...

Lista će se formirati i prema bodovima. Po jedan će se dodijliti za svakih pet godina prebivanja na adresi oštećene nekretnine, a dodatne će bodove dobivati samohrani roditelji, branitelji, umirovljenici, prema socijalnom statusu...

Gradonacelnik Milan Bandić obišao je Gradski urbani vrt Sesvete gdje je korisnicima vrtnih parcela trebao uručiti priručnik Urbano biovrtlarstvo GRADONAČELNIK ZAGREBA Bandić bio na pregledu u KBC-u: 'Nije imao moždani udar'

Ured za gospodarstvo potom će izračunati iznos pomoći u visini 30 posto procijenjene štete, ali ne više od 50.000 kuna. Kamate na kredite subvencionirat će se, pak, piše u dokumentaciji, dva posto fiksno godišnje, i to za razdoblje od pet godina. No Grad prvo mora uputiti poziv bankama za iskazivanje interesa za odobravanje kredita. Samo da izgleda kao da radi Pita li se oporbu, ovo je još jedna Bandićeva predizborna priča.

– Oporbeni zastupnici odmah su nakon potresa tražili tematsku sjednicu, a sad je, tri dana pred parlamentarne izbore, gradonačelnik saziva. To čini tako da izgleda da nešto radi za građane, a zapravo ne radi – kaže Anka Mrak–Taritaš iz GLAS-a. Darko Klasić iz HSLS-a, pak, ističe da takve inicijative treba podržati, ali da se obnova provodi sa stručnjacima, a ne kumovima.

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • DarkLord:

    Da nije tragedija bila bi to komedija.

  • geler203:

    Za hitne prijave koje stoje u ladici suda, bar prvih deset od 400 i kusur bilo bi dovoljno za zatvaranje gospodina na slici bar na 20 godina.