Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za godinu i pol Novi Zagreb dobiva moderniju vizuru

Na Kajzerici grade kompleks SEECEL, a u Središću stambeni blok
05. prosinca 2014. u 11:45 9 komentara 14135 prikaza
SEECEL
Foto: arhitekt Igor Franić
Pogledajte galeriju 1/2

Novi Zagreb kroz dvije bi godine mogao poprimiti sasvim drukčiji izgled.

Osim što će dobiti dva POS-ova naselja u Svetoj Klari i Zapruđu, na pojedinim parcelama uz velike prometnice trebale bi se sagraditi nove, moderne zgrade. Šljunčani kamionski terminal na Kajzerici, zapadno od Zagrebačkog velesajma, na križanju Ulice Radoslava Cimermana i Avenije Dubrovnik, ovih je dana tako ograđen. Postavljen je i čuvar koji posjetitelje odvraća od parkiranja te vlasnike moli da vozila maknu s parkirališta. Rezultat je to pripremnih radova koje Zagrebgradnja izvodi da bi 19. prosinca krenuli radovi na izgradnji Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe (SEECEL).

Autor je projektirao i MSU

– Ugovor s izvođačem, Zagrebgradnjom, potpisan je 1. prosinca. Predviđen rok za dovršetak radova je 18 mjeseci, iako očekujemo da će to biti i prije – rekli su iz Ministarstva poduzetništva i obrta, koji je nositelj projekta što ga financira Europska unija. Novac za projekt, koji vrijedi 154,640.000 kuna, osigurala je Europska investicijska banka, dok je Ministarstvo snosilo troškove javnog natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja koji je u lipnju 2013. godine provelo Društvo arhitekata Zagreba. Ograda oko gradilišta bit će transparentna tako da će prolaznici uvijek moći vidjeti što se točno radi i u kojoj je fazi izgradnja.

SEECEL | Autor : arhitekt Igor Franić Foto: arhitekt Igor Franić

Predviđena veličina središnje zgrade je 14.506 četvornih metara, a obuhvaćat će centar za učenje i usavršavanje, centar stručnosti i izvrsnosti, uredske prostorije, spavaonicu za predavače i polaznike seminara, restoran, dvorane za sastanke, garažna parkirališna mjesta te inovacijski park. Autor urbanističko-arhitektonskog rješenja centra je Igor Franić, docent na Arhitektonskom fakultetu, široj javnosti poznat kao autor Muzeja suvremene umjetnosti.

Za bolji život i rad

– Novi bi centar svojim dinamičnim aktivnostima sigurno trebao pridonijeti kvaliteti života i rada u novozagrebačkom naselju jer je riječ o sadržajima koji privlače i pokretač su razvoja kako regije koju definira tako i mikrolokacije u kojoj se nalazi – rekao je Franić.

Osim toga, jučer su objavljeni i rezultati natječaja idejnog rješenja Stambeno-poslovne gradnje uz Aveniju Dubrovnik – Središće – Novi Zagreb blok planske oznake "J". Stambena zgrada gradit će se prema projektu arhitektonskog studija Entasis d.o.o., istočno od Muzeja suvremene umjetnosti, na bivšem gradskom zemljištu, koji je investitor Oporovec gradnja d.o.o. dobila u zamjenu za svoje zemljište u Dubravi.

Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

  • BubyZG:

    Zagrebgradnja, to je ona ista firma koja se opirala odšteti za neispravno izvedene vodovodne instalacije na Vrbanima i zbog koje se Bandić napio vode k'o žaba !! I takva firma bez ikakvih problema prođe na državnom natječaju ???

  • Deleted user:

    samo političke i kumske investicije, kako i priliči novostvorenoj zagrebačkoj reputaciji zadnjeg bastiona boljševizma u europi. ušli smo u eu, a nema niti jedne jedine tržišne privatne investicije.

  • Kokolo:

    A dok ne dobije moderniju vizuru...od aerodroma do centra Potemkinove kulise... Sve moderno, cisto, uredno...bez grafita...