Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog proračuna

Za besplatan prijevoz ZET-om 50 mil. kn manje, ukida se zimovanje djece

31.01.2013.,  Zagreb - Red ispred blagajne ZET-a na okretistu Crnomerec. Gradjani, kao i inace, na samom kraju mjeseca kupuju nove mjesecne vozne karte ZET-a.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Autor
Sandra Golemac
30.11.2014.
u 08:00

Pročelnica Ureda Višnja Fortuna poručila je da će amandmanom taj iznos za besplatan prijevoz ipak pokušati povećati

Za 86.800 korisnika besplatnih godišnjih pokaznih karata ZET-a, novac u prijedlogu novoga proračuna smanjit će se za čak 50 milijuna kuna. Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom tako će za prijevoz umirovljenika i korisnika stalne socijalne pomoći sredstva morati srezati sa 100 na 50 milijuna kuna.

– Pokušat ćemo to promijeniti amandmanom jer ne želimo dopustiti da se smanji broj korisnika koji na to imaju pravo – poručila je pročelnica resornog ureda Višnja Fortuna.

Nije to, naime, jedini amandman koji će predložiti. Na sjednici Odbora za socijalnu skrb jučer su zastupnici prihvatili i prijedloge za amandmane na 500 tisuća kuna srezanih za prenoćišta za beskućnike, na 100 tisuća kuna manje za skloništa za žrtve nasilja, ali i na čak četiri milijuna kuna manje za novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta.

– Ovo je teška situacija i nerado režemo sredstva, ali maksimalno smo se trudili da ne diramo najugroženije skupine. Program ljetovanja i zimovanja djece, primjerice, dobit će 1,2 milijuna kuna manje. No, mislimo da će predviđenih 1,5 milijuna kuna biti dovoljno jer planiramo, barem privremeno, ukinuti program zimovanja, jer je za to mnogo manja zainteresiranost djece i roditelja – istaknula je pročelnica Fortuna.

S druge strane, neka davanja Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom će se i povećati. Tako će se za stipendiranje učenika i studenata s invaliditetom i onih slabijeg socijalnog statusa sredstva povećati za 280 tisuća kuna, za socijalnu zaštitu osoba s invaliditetom izdvojit će se 400 tisuća kuna više, a u planu je i novi projekt "Socijalni dućan" za koji je predviđeno 400 tisuća kuna.

U proračunu za iduću godinu predviđeno je i 4,7 milijuna kuna za dodjelu potpore udrugama, i to tako da 1,8 milijuna ide za projekte od socijalnog i humanitarnog značenja, a 2,9 milijuna za projekte prevencije neprihvatljiva ponašanja djece i mladeži. 

Komentara 14

Avatar abakus
abakus
08:09 30.11.2014.

Jasno, po čemu prvo udare kad krenu rezanja - po djeci, beskućnicima i ljudima s invaliditetom. Čim nema Bandića, stari lažno-komunistički mentalitet odmah dođe do izražaja. U čemu je stvar? Grad Zagreb spasit će ukidanje besplatne ZET-ove karte ljudima s 80% invaliditetom donjih ekstremiteta i pomoći kod prijevoza na terapije za one u kolicima...? Pa neka sjede doma i ne mrdaju nigdje, tko im je kriv što su invalidi, je li tako... Sramota.

TR
Trnjanec
18:29 30.11.2014.

Recimo da u raznim gradskim uredima ima 1000 radnika viška, i recimo da svaki od njih ima samo 10.000 bruto 2 plaću (čisto da pojednostavimo izračun). To je 10 milijuna mjesečno, odnosno 120 milijuna godišnje. Naravno, ovo je vrlo pojednostavljeno - možemo za primjer uzeti samo ZET, koji ima 2000 radnika viška, i gdje prosječan bruto 2 iznosi 13500 kn. To na godišnjoj razini ispada 324 milijuna kuna. Ali ne, udarit će se po djeci i gladnima! To! Bravo!

RM
rmd3
11:45 30.11.2014.

Di ste Bandićo ljupci sad ?a bit će još toga Lopov Banderas se nakro sa svojim kriminalcima zaduzio grad za 100g a vi mu ljubite guzicu i drzite ga ko sveca sad bu te placali sami sebi te pokradene milijardee za njegove vile i racune pune zagrebackih para" zivio vam vas Banderas "a di je kad pocnu rezat staracke domove prijevoz za djecu uzinu za djecu sve bu to oslo gore za vase milijarde ,s konzervama jos uvijek zivimo dok one ne pocrkavaju nebu nam bolje nama mladima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije