Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZOO SAPUNICA

Ili biti s njim ili preskočiti žičanu ogradu: Vučica je odlučila, ali od ugovorenog spoja s njemačkim alfom nije lako pobjeći....

The 12-year-old Wolf Kaunas lays in his compound at the animal park Kunsterspring in Neuruppin, Germany, 20 October 2011. More than 500 animals from an overall 90 species live in their natural surroundings. Photo: Patrick Pleul
Foto: PA/Pixsell
02.11.2016.
u 17:00

Ljubav na prvi pogled između ženke iz Plzena i mužjaka iz Berlina jednostavno se nije dogodila

Kad nema kemije, nema kemije. Uvjerili su se u to djelatnici, ali i posjetitelji Zoološkog vrta koji su prekjučer imali priliku vidjeti novu tamošnju stanovnicu, ali ne u njenoj nastambi, već u šetnji ZOO-om. Ljubav na prvi pogled između ženke iz Plzena i mužjaka iz Berlina jednostavno se nije dogodila pa je vučica sa “spoja naslijepo” odlučila pobjeći glavom bez obzira.

Sve je po protokolu

– Razmišljala je: ili cijeli život s njim ili skakanje preko ograde pod električnim naponom. Izgleda da joj se Nijemac ni najmanje nije svidio – šalili su se posjetitelji Zoološkog koji su se u trenutku bijega našli u vrtu. Kako kažu, prestrašili se nisu jer su ih timaritelji i zoolozi odmah upozorili o bijegu i sklonili, a i sama šetnja vučice trajala je svega desetak minuta.

– Aktiviran je sigurnosni protokol, a timaritelji i zoolozi životinju su izolirali na lokaciji gdje su je mogli sigurno uspavati te nakon toga transportirati u nastambu. Nitko od posjetitelja pritom nije bio ugrožen, a izuzetno je bitno da ni životinja nije ozlijeđena – rekao je ravnatelj Zoološkog Damir Skok te objasnio kako su djelatnici ZOO-a brzo reagirali jer su bili blizu “doma” vukova koje su u tom trenutku iz zasebnih nastambi pustili u jednu ne bi li se sprijateljili. Kako je vučica pobjegla, dodao je, znat će se nakon detaljnije istrage.

– Stalno gledam tu ogradu kod vukova i čini mi se nekako preniska. Mislim da mladi vuk nema nikakvih problema s preskakanjem – zaključila je Mirna Sablić, jedna od posjetiteljica vrta, dok iz ZOO-a uvjeravaju kako je sve napravljeno po sigurnosnim protokolima. Mladu će vučicu pak ponovno probati spojiti s partnerom.

A incidenata s bjeguncima u ZOO-u nisu imali od 2003., kada su iz svoje nastambe zbrisala tri kapucina. Snijegom okovanim vrtom majmuni se nisu odlučili prošetati, već su se od hladnoće skrili u rupi drveta, a po njih su se ljestvama morali penjati vatrogasci. Spretni kapucini nisu se ni njima dali u ruke, već su pobjegli na tlo, gdje ih je na kraju “ščepala” jedna od zoologinja.

Dinar za slona

U nastambu se nije krajem devedesetih htio vratiti ni klokan, koji je među posjetiteljima veselo skakutao nekih pola sata, a izvan čitavog vrta, još tamo 50-ih, prošetala se žirafa, za koju se Zagrepčani sjećaju kako je “elegantno prešla Maksimirsku”, gledajući lijevo i desno ima li kočija ili pokojeg automobila kako ne bi izletjela baš pred njih. Životinje iz Zoološkog na Maksimirskoj tih, a i ranijih godina prošlog stoljeća bile su sasvim normalna pojava. Timaritelji bi zebre i deve vodili pješice na preglede k veterinaru, a malim bi Zagrepčanima jedna od omiljenih aktivnosti bilo hranjenje životinja ili pak igranje s njima. Primjerice, kovanicu od dinara slon bi uzimao surlom od posjetitelja ZOO-a i davao svom timaritelju u zamjenu za kocku šećera. 

Komentara 2

VI
Vito
07:07 03.11.2016.

Milkica 03.11.2016 u 01:47h "...spoja s Njemačkim alfom" _______________ Odlično ste primjetila neobrazovanost konkretne novinarke, ali ste "zadržala" samo na velikim i malim slovima, što je u tekstu nepismene ispravljeno naknadno. ______________ No, "alfa" mužjaka u vučjem čoporu ne određuje javnost/novinar, veterinari ili osoblje ZOO vrta, nego priroda i "alfa" ženka koja sama stvara svoj čopor, a ne da ga stvaraju ZOO timaritelji i "rodijaci" namješteni u ZOO vrtu. _____________ Ovo što je opisano je "mrcvarenje" vučice i vuka te "pljuska" zagrebačkom ZOO vrtu. __________ Prvo je u nastambu morala biti uvedena vučica, a tek onda doveden vuk kako bi ga vučica "prihvatila" ili podčinila. ____________ Ovako je podvedena (namjerno ne pišem - ne dovedena) "na gotov čin" poput dogovorenog braka s maloljetnicom bez pitanja maloljetnice. ____________________ Prisiljavati vučicu na prihvaćanje vuka je stvarno neodgovorno i porazno nepoznavanje prirode stvaranja vučjeg čopora. _______________ Baš me zanima hoće li "zaštitari" životinja reagirati, ili se samo prave da su "ljubitelji" životinja kako bi dobili novce galamom pred javnost/novniarima??? _______ Ili će šutjeti, jer niti oni nemaju pojma o stvarnom životu životinja, ne samo u gradu, u ZOO vrtu, nego i u prirodi

VI
Vito
06:43 03.11.2016.

ciglerru 01.11.2016 u 11:18h Vito, Večernji list danas ima oko 100 zaposlenih, od toga desetak dopisnika iz drugih gradova. Popratne službe su pretvorene u zasebne odjele, poduzeća ili su neki poslovi izdvojeni (računovodstvo, održavanje, IT itd.) Prije desetak godina cijela (jedna) srednja generacija novinara je otišla iz VL, pa danas imamo nekolo nas starijih (desetak) i ostalo je mladež koja još nema dovoljno iskustva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije