Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovarali

Vraćaju se stare subvencije na sedam omiljenih studentskih jela

studenstka menza
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
14.11.2013.
u 14:00

Od poskupljenja menija promet u menzama smanjio se, navodno, tridesetak posto

Potpisivali su peticije, prosvjedovali, ali i bojkotirali prehranu u menzama jer je Ministarstvo obrazovanja nakon 15 godina korigiralo cijene.

Poskupljenje

Od 1. je listopada cijena menija sa 16,70 kuna porasla na 22,60 kuna. Bitku protiv viših cijena studenti su jučer na kraju ipak – dobili. Studentski predstavnici i predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nakon višesatne rasprave uspjeli su se dogovoriti o određenim promjenama koje su studenti zahtijevali.

Subvencija 72 posto

Umjesto jednotjednog, dogovorili su dvotjedni obračun razine prava, odnosno, iznos dostupan na X-ici poništavat će se svaka dva tjedna kako bi studenti lakše planirali potrošnju, potom će se sedam najkonzumiranijih jela subvencionirati 72 posto, umjesto samo 50 posto i uvodi se meni za doručak, poput čokoladnog mlijeka i sendviča, koji također ulazi u vraćenih 72 posto subvencije.

– Bilo je jako teško izboriti ove promjene, ali sretni smo što smo barem u tome uspjeli. Raspravljali smo više od dva sata. Idući će sastanak najvjerojatnije biti za tjedan dana kada ćemo detaljnije razgovarati o stipendijama – kazao je Vedran Dodig, jedan od predsjednika Studentskog zbora, te dodao kako su iz Ministarstva najavili da se neće mijenjati broj stipendija, ali da će se povećati njihov iznos za otprilike 20 do 30 posto. Što se tiče uvođenja zdravije hrane u menije u menzama, iz Studentskog zbora kažu kako se takve promjene ne mogu dogoditi preko noći, ali da će i dalje na tome inzistirati jer žele što više studenata privući da radije izaberu menzu nego, primjerice, pekarnicu.

Neslužbeno doznajemo kako se promet u menzama nakon poskupljenja smanjio čak tridesetak posto.

Podsjetimo, poskupljenje prehrane izazvalo je ogorčenje kod većine studenata koji su pokrenuli i inicijativu “Peticija za vraćanje starih cijena u menzama”. Objavljivali su i fotografije glista u salati i muha u pizzi kako bi pokazali što zapravo moraju plaćati.

>>Skuplja hrana u menzama. 'Možda će prehrana biti kvalitetnija'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije