Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprezno

Volite prirodu? Evo kako se zaštititi na Medvednici

Zagreb - Medvednica
Marko Lukunić/PIXSELL
04.07.2018.
u 16:25

Kako se nositi s izloženošću ambroziji, krpeljima, mišjoj groznici te zmijama na predavanju u organizaciji Parka prirode Medvednica objasnili su predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' te udruge Hyla.

Duge hlače svijetle boje, čvrste gojzerice i majica dugih rukava. Osnovna je to 'zaštitna oprema' bez koje se ne bi smjelo zaputiti zagrebačku goru. Kako se nositi s izloženošću ambroziji, krpeljima, mišjoj groznici te zmijama na predavanju u organizaciji Parka prirode Medvednica objasnili su predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” te udruge Hyla.

Rizik od opasnosti, naglasili su, postoji svake godine i počinje u ljeto, no javnost se dodatno upozorava kad se pojavi veći broj oboljelih, poput slučaja epidemije mišje groznice na Medvednici 2016. te lani. Bolest se prenosi kontaktom s mišjom stolicom, mokraćom i slinom.

- Najvažnije je dezinficirati ruke. Većina oboljelih, 80 posto, pušači su koji puno češće imaju kontakt ruke s ustima - kazala je epidemiologinja Mirjana Lana Kosanović Ličina. Opasnost od uboda krpelja, koji prenose bolesti lajmska borelioza i krpeljni meningoencefalitis, dodala je, može se smanjiti korištenjem repelenata. Životinjice veličine nekoliko milimetara mogu se “pokupiti” na neuređenim površinama, najviše na južnim padinama Medvednice, a nema ih iznad jednog metra.

- Krpelj puzi po tijelu nekoliko sati prije nego ubode, pa je važno dobro se pregledati. Gađa mjesta gdje je koža tanka, poput pupka, prepona, vlasišta, iza uha, pazušne jame... - istaknula je Kosanović Ličina, dodajući da se, kad jednom ubode, vadi isključivo pincetom ravno prema gore. I nikako se ne guši alkoholom.

Ambrozije nema iznad 600 metara, a želi li se smanjiti njezin utjecaj, kazala je dr. Ivana Hrga, treba smanjiti unos lubenice, dinje, tikvice, banane i krastavaca. Ugriz zmije se, pak, u većini slučajeva može izbjeći - korakom unazad.

- Ako ste dalje od 80 centimetara od, primjerice, poskoka, koji je jedina otrovna zmija na Medvednici, već ste mu izvan dometa - istaknuo je Mladen Zadravec. Na zagrebačkom dijelu planine žive i bjelica te bjelouška, a na sjevernim padinama ribarica i smukulja.

- Kad ugledate zmiju, trebate ostati nepomični. Dođe li do ugriza, potrebno je uputiti se u bolnicu jer samo ondje imaju protuotrove - kazao je Zadravec.

Komentara 3

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
16:43 04.07.2018.

ništa ljepše nego prošetat medvednicom!

LU
Lujo123
20:39 04.07.2018.

ja sam čul kak protuotrova nema u bolnicama od kak je hamžeković opljačkal Serum zavod Kalinovica.

DT
DJ_teacher
18:48 15.07.2018.

Najbolje otići u šetnju prirodom ili kako neki kažu planinariti 😝

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije