Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN VODA Zbog starih cijevi gubici u sustavu su čak 45 posto

Vodovod još nema 65.000 Zagrepčana

20.03.2009.
u 22:35

U jarunsko jezero  pušteno je 5300 kilograma amura, bijelog i sivog glavaša, smuđa i pastrvskog grgeča. Redovito je to godišnje poribljavanje jezera na Jarunu koje provodi Zagrebački holding uoči Svjetskog dana vode, koji je sutra, da se nadoknadi broj riba upecanih tijekom godine i poboljša kvaliteta vode.

Cijevi stare 50 godina
I dok je kvaliteta vode u jarunskom jezeru osigurana, koliko je kvalitetna voda koju pijemo? U Vodoopskrbi i odvodnji tvrde da pijemo zdravu i kvalitetnu vodu, no ne navode da je to voda koja prolazi više od 50 godina starim cijevima. Oko 200 kilometara tih cijevi napravljeno je od kancerogenog azbestnog materijala, zabranjenog u Europskoj uniji.

Iz vodovoda vodu dobiva oko 850 tisuća Zagrepčana, a 65 tisuća vodovod još ni nema! Zbog dotrajalih vodovodnih cijevi iz sustava iscuri čak 45 posto te dragocjene tekućine. Stanari Palinovečke 19 I, J, K i L na Vrbanima pak i dalje nemaju pitku vodu u stanovima u koje su se uselili 2006. godine.

Trenutačno traže pravdu na sudu i tuže se s investitorom Zagrebgradnjom koji tvrdi da krivnja nije njihova, već da Zagreb isporučuje lošu vodu. A da se u Gradu Zagrebu godinama nemarno postupalo s otpadom, koji je najveći zagađivač voda, priznao je Ivo Jelušić, zamjenik gradonačelnika Milana Bandića, na nedavno održanoj konferenciji o zaštiti okoliša.

U Savu ide čišća voda
– Trudimo se ispraviti ono što je desetljećima pogrešno stvarano. U završnoj smo fazi s pročišćivačem otpadnih voda koji nas je stajao 250 milijuna eura. Sada otpadne vode prvo prolaze kroz taj pročišćivač, a tek onda idu u Savu – rekao je Jelušić.

Konačno da se i na tome poradilo, budući da 93 posto vode u zagrebačkom vodonosniku dolazi iz rijeke Save. Još je jedan velik problem zbrinjavanje ekološkog otpada jer od zatvaranja spalionice Puto 2002. godine ekootpad se odvozi u inozemstvo na spaljivanje i plaća se skupo, a nesavjesni ljudi i dalje ga pale po šumama i tako onečišćuju okoliš.

Jelušić je spomenuo kako Zagreb želi da se napravi jedna takva spalionica na razini države.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije