Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebačkim ulicama

Vodimo vas u šetnju nadahnutu filmom 'Tko pjeva zlo ne misli'

storyeditor/2022-08-24/AKPhoto_EvenTura1__11_.JPG
Foto: Andrea Kovač
1/4
25.08.2022.
u 11:03

Popularni klasik motiv je EvenTure, koju su pokrenule Anamarija Kovačić i Kristina Božić, a uključuje i kviz čiji se pobjednik proglašava uz štrukle i gemišt

Mislite da znate sve o Zagrebu i kultnom filmu "Tko pjeva zlo ne misli" koji je na neki način obilježio metropolu? Odnedavno svoje znanje možete provjeriti u EvenTuri, šetnji gradskim lokacijama na kojima se snimao film, i to dok u kvizu odgovarate na pitanja. A ako na neko pitanje i nećete znati odgovor, ne brinite se, naučit će vas organizatorice ove kviz-šetnje, Anamarija Kovačić i Kristina Božić.

Ideja se rodila na kavi

Prijateljice su one još od srednjoškolskih dana koje se nisu vidjele ni čule više od desetljeća, sve dok ih prije nekoliko mjeseci nije spojila obična kava. Upravo se na toj kavi "rodila" EvenTura čija je tema vrlo jednostavna. Zagreb i film "Tko pjeva zlo ne misli". Anamarija je organizatorica vjenčanja i ostalih događaja, a Kristina turistička vodičica pa je tako njihov novi "biznis" i dobio ime – spajanjem engleske riječi "event", što znači događaj, i tura. Ideju su organizatorice razrađivale deset mjeseci, a to da u poučnu šetnju gradom ubace elemente iz kultnoga zagrebačkog filma proizašlo je iz čiste ljubavi prema tom klasiku.

– "Tko pjeva zlo ne misli" po nama je pojam pravog zagrebačkog filma koji je smješten u vrijeme koje je sad već dosta iza nas. Tijekom dosadašnjih tura primijetile smo da sudionici jako cijene taj starozagrebački štih – ističu organizatorice.

Sjećate li se, primjerice, scene u kojoj Ana Šafranek sumanuto hoda oko zrinjevačkog paviljona tražeći gospona Fulira? Upravo ondje, uz piće dobrodošlice, počinje EvenTura. Zatim se kreće prema Gajevoj ulici, Suncu u Bogovićevoj pa uspinjačom na Gornji grad. Tura ima šest usputnih stanica na kojima vodičica Kristina pripovijeda zanimljivosti o tim lokacijama te ih nekolicinu povezuje s filmom. Zatim slijedi kviz napravljen po uzoru na jedan britanski, koji se igra na principu "Upravo sam vam rekla".

EvenTura počinje pićem dobrodošlice kod zrinjevačkog paviljona
Foto: Andrea Kovač

– Primjerice, kad stanemo kod Kožarićeva Sunca u Bogovićevoj, ispričam im kako je i kada napravljeno, kako je mijenjalo lokacije, kakve su bile reakcije ljudi kada je postavljeno ovdje, povezujem ga s ostalim lokacijama planeta Sunčevog sustava i slično, a onda im postavljam pitanja o svemu što sam im netom prije ispričala – objašnjava Kristina.

Dakle, kako biste pobijedili u kvizu, ne morate unaprijed znati sve odgovore, već je dovoljno samo da slušate Kristinu. Iako je kviz vrlo jednostavan, dodaje, u okupljenima ipak probudi uzbuđenje i natjecateljski duh. Naravno, pobjednik će na kraju svake ture dobiti nagradu – nagrade sponzoriraju mali lokalni obrtnici, a dobiju ih i ostali sudionici. Kraj ture i proglašenje pobjednika odvija se uz štrukle i, preporučuju, gemišt, omiljeno piće Franje Šafraneka na također mu najdražemu mjestu Kod Žnidaršića. Gostionica je poznata i po imenu Pod starim krovovima, trenutačno je zatvorena, a kako joj se ne zna sudbina, organizatorice su završno druženje preselile u jednu od najstarijih zagrebačkih kavana Palainovku.

15.01.2015., Zagreb - Lokal Pod starim krovovima u Basaricekovoj ulici na Gornjem gradu. "nPhoto: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

– Dosad smo odradile pet tura, sve su nam bile popunjene i zanimanje još raste. Plan za jesen nam je dovođenje poznatih Zagrepčana na ture, primjerice glumaca i pjevača – kaže Anamarija.

U igri i druge teme

Za jednu se turu može prijaviti 16 osoba, što je dovoljno malo, kažu, da bude intimno, a dostatno da bude zabavno. Cijena po osobi je 150 kuna te uključuje dva pića po izboru, porciju štrukli i dar, a još se stignete prijaviti za one 29. i 30. kolovoza. Iako je "Tko pjeva zlo ne misli", smatraju, najzagrebačkiji film koji je najlakše povezati s gradom, razmišljale su da u budućnosti pronađu još nekoliko serija i filmova povezanih sa Zagrebom. Tako bi promijenile temu ture, ali kako im se termini popunjavaju čim izbace nove datume, planiraju se još malo zadržati na ovome. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije