Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIJEKOM SVIBNJA

"Vizualna zadovoljstva i jezik filma" novi je ciklus na programu Kinoteke

Foto: Kinoteka
1/5
06.05.2023.
u 08:00

Erotika, tjelesnost i seksualnost teme su koje se obrađuju u 15 filmova ciklusa, a na repertoaru su i dva domaća filma: "Lepota poroka" i "Ne gledaj mi u pijat"

"Lepota poroka", "Sretno, Leo Grande", "Romansa" i "Samo strast" dio su programa novog ciklusa "Vizualna zadovoljstva i jezik filma", a koji broji 15 filmova koji će se na programu kina Kinoteka naći tijekom svibnja. 

Prije pola stoljeća britanska teoretičarka i filmašica Laura Mulvey napisala je esej „Vizualna zadovoljstva u narativnom filmu“, u kojem je spajajući psihoanalizu i feminizam uvela termin muški pogled u filmologiju, a danas se, zahvaljujući pokretima kao što su #MeToo, Woke, Black Lives Matter ponovno aktualizirao na društvenim mrežama.

Esej je nadahnuo brojne filmske umjetnike i umjetnice koji su pokušavali pronaći alternativu da filmskim jezikom progovore o ženskom iskustvu, tijelu, seksualnosti i žudnji, a neki od njih su i "Isprana mozga: seks-kamera-moć" te "Sretno, Leo Grande".

Inspiriran pedesetim rođendanom Mulveyina eseja te suvremenim filmovima koji su očito potaknuti njezinim idejama, ciklus okuplja niz filmova autorica i autora koji su pokušali iznaći nove načine da se progovori o tijelu, seksualnosti i žudnji na filmu. Sastoji se od 15 naslova koji su po mnogočemu različiti, iako ih većina istražuje odnos žudnje i osobne autonomije te odnos seksualnosti, roda i rada.

Uz spomenute filmove, program uključuje i rijetko prikazivane naslove kao što su "Tražeći gospodina Goodbara" Richarda Brooksa iz 1977., adaptaciju romana Annie Ernaux "Samo strast" u režiji Danielle Arbid iz 2020., erotsku dramu "Romansa" francuske provokatorice Catherine Breillat te diptih Vilgota Sjömana "Ja sam znatiželjna: Film u žutom" (1965) i Film u plavom (1966), intrigantni hibrid dokumentarnog i igranog filma te jedan od pionira seksualne revolucije na velikom platnu.

Na repertoaru su i dva domaća filma: "Lepota poroka" iz 1986., film Živka Nikolića o sudaru tradicije i modernizacije u socijalističkoj Jugoslaviji, te "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić, kompleksan i provokativan pogled na isprepletenosti seksualne i osobne autonomije, patrijarhata i ekonomske moći.

Više informacija o filmovima i programu potražite u karticama pojedinih filmova na službenoj stranici Kinoteke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije