Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupnja u posljednji čas

Vite nordijske jele, visoke četiri metra, prodaju se za 400 kuna po komadu

Prodaja božićnih jelki
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/9
22.12.2017.
u 09:11

Savršeno božićno drvce može se odabrati na 57 lokacija i 154 prodajna mjesta diljem grada na kojima se cijene kreću između 80 i 400 kn

Nordijske jele, obične i silver smreke, Pančićeve omorike, rezana ili živa drvca u teglama... Izbor božićnih drvaca i ove je godine šarolik, kao i raspon cijena, koje ne ovise o kvartu, nego o preferencijama kupaca. Pokazalo se da je kupcima najbitnije da je bor pravilnog oblika i guste krošnje koja se ne osipa. Cijena? Estetičari će ove godine za svoje savršeno božićno drvce trebati izdvojiti između 80 kn za smreke visine jednog metra i 400 kn za nordijske jele visoke četiri metra. Oni koji se pak odluče za drvca u teglama trebaju platiti između 150 i 200 kn.

Građani drvca mogu kupiti na 57 lokacija i 154 prodajna mjesta diljem grada. Potražnja je ove godine, ističu proizvođači s Trešnjevačkog placa i Gagarinova puta, počela iznimno skromno jer su cijene borova nešto više nego prethodnih godina. Međutim, postoje i građani koji u božićnoj euforiji ne mare za poskupljenja od 40-ak kuna.

Pogledajte i ponudu na tržnici Dolac

Prodaja božićnih jelki
1/11

– Božićno razdoblje moji su omiljeni dani u godini i blago mi poskupljenje ne smeta jer je veselje zbog ukrašavanja drvca s obitelji neprocjenjivo – kazala je Momirka Miličić, koja se nakon dugog niza godina odlučila “prebaciti” s umjetnih na prirodna drvca. S druge strane postoje i oni koji nastoje uštedjeti svaku lipu.

– Ljudi čekaju Badnjak u nadi da će se cijene stabala spustiti, ali ove godine to si ne mogu priuštiti. Smanjen je broj prodajnih mjesta u odnosu na prošlu godinu, povećana cijena najma prostora i automatski su se povećale i cijene drvaca – rekao je Damir Matejčić, proizvođač koji se uzgojem drvaca bavi 30 godina. Ove godine, dodaje Matejčić, planira prodati između 250 i 300 drvaca, što je znatno manje nego prethodnih godina kada ih je znao prodati i do 400. Kada su u pitanju kriteriji po kojima se drvca biraju, građani bi svakako trebali obratiti pažnju na neke ključne značajke.

– Treba paziti na boju jer drvce nikako ne smije biti žućkasto, na gustoću jer nekada će više božićnih ukrasa ljepše izgledati na rjeđem nego na gušćem boru te na stalak. Kako bi se sačuvala svježina bora, najbolje bi bilo da stalak bude s ugrađenom posudom za vodu – savjetuje Matejčić.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije