Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Više božićnice za zaposlenike zagrebačkih trgovačkih društava

oko 600 kuna po radniku za poslodavce, radnici će dobiti po 2116 kuna više
09. listopada 2019. u 20:09 3 komentara 1090 prikaza
Zagrebački holding
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U zagrebačkoj Gradskoj upravi u srijedu je potpisan Kolektivni ugovor između Pregovaračkog odbora sindikata i Pregovaračkog odbora poslodavca na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, prema kojemu će božićnice u 2019. za radnike u trgovačkim društvima Grada Zagreba biti više zahvaljujući neoporezivim nagradama.

Gradska skupština OPORBA NA SKUPŠTINI: 'Angažiraju se vanjski odvjetnici za Holding i Grad, čemu novi ured?'

S obzirom na to da su u tijeku pregovori oko povećanja osnovice za obračun plaće za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, čije okončanje se očekuje krajem listopada, a stupanje na snagu se očekuje od 1. siječnja, ugovor je potpisan kako bi se za zadnja tri mjeseca ove godine iskoristile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak vezane uz mogućnosti i iznose neoporezivih primitaka. 

Dogovoreno je da se radnicima zagrebačkih trgovačkih društava - Zagrebački holding, Zagrebački električni tramvaj i Vodoopskrba i odvodnja, umjesto 2.884 kuna božićnice koja je u cijelosti oporeziva i poslodavca bi u prosjeku teretila za 5.600 kuna, iskoristi mogućnost isplate neoporezive nagrade od 3.500 kuna.

Pored toga u mjesecima listopadu, studenom i prosincu isplatilo bi se još po 500 kn nagrade mjesečno, pa je ukupan iznos koji bi radnici po toj osnovi dobili 5000 kuna, stoji u priopćenju. Uz uštede od oko 600 kuna po radniku za poslodavce, radnici će dobiti po 2116 kuna više, dodaje se. 

Zagreb: Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću na Županijskom sudu Afera Agram Kojić svjedoči na suđenju Bandiću: Automatski sam potpisivao putne naloge

Pored reguliranja isplate božićnice dogovoreno je također da se za zadnja tri mjeseca u 2019. umjesto stalnog dodatka od 608 kuna u bruto iznosu iskoristi mehanizam isplate neoporezivog iznosa za prehranu radnika te da se taj iznos isplati u netu. 

Na ovaj način Grad Zagreb pokazuje da djeluje po principima socijalne ekonomije i promicanja participativnog gospodarstva kojem doprinos daje svaki pojedinačni zaposlenik na svim razinama, ističe se u priopćenju. 

Brzo i lako
Čišćenje tvrdokornih mrlja iz zahoda nikad nije bilo lakše uz jedan proizvod iz kuhinje
Pratimo li ishode?
Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja
 • Avatar indigo25
  indigo25:

  Pa što nebi rodbinu počastio za Božić. A i izbori bi mogli biti uskoro treba držati glasačko tijelo.

 • herojulice:

  Milane Bandiću lopove.

 • Piggy:

  <<<<<<<<<na šta se troše moji novci zarađeni u realnom sektoru? Koliko napraviš toliko si plaćen! Ja takvu božićnicu nisam vidjela 20 godina...važno da jesu uhljebi oliko o socijali i solidarnosti. Hoćete li biti solidarni i sa mnom, nametnici???