Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

VIDEO Pogledajte spektakularnu zračnu snimku remetinečkog rotora

Prometna studija koju je naručio Grad Zagreb pokazala je 2007. da postoji pet mogućnosti za rekonstrukciju rotora. Mogućnost koja je predložena 2009. godine, te je kasnije usvojena, izgradnja je dva dvotračna tunela u smjeru istok-zapad
05. lipnja 2019. u 08:16 34 komentara 32250 prikaza
Zagreb: Rotor u Remetincu
Foto: Warpmedia
Pogledajte galeriju 1/3

Iako je Zagreb već dugo prava srednjoeuropska metropola koja se kontinuirano širi, tek par građevina stalno pobuđuje pozornost, kao i emociju njegovih građana. Sveučilišna bolnica, stadion u Maksimiru… i rotor na Remetincu.

Remetinečki rotor Na rotoru 20 posto stranaca Zagrebački kružni tok grade Albanci, Ukrajinci, pa i Indijci

Prometno čvorište na južnom ulazu u grad spaja Jadranski most, Jadransku aveniju, Aveniju Dubrovnik i Remetinečku cestu. Početkom 21. stoljeća dnevno je preko rotora prolazilo više od 100.000 vozila, što je još 2005. godine bilo dvostruko više nego za promet za koji je rotor projektiran, činjenica je koja se često ponavlja u medijima. Zbog velikog broja nesreća rotor je dugo vremena smatran najkritičnijom zagrebačkom prometnom točkom. I sada imamo rješenje.

Pogledajte snimku: (autor: Warpmedia)

 

Prometna studija koju je naručio Grad Zagreb pokazala je 2007. da postoji pet mogućnosti za rekonstrukciju rotora. Mogućnost koja je predložena 2009. godine, te je kasnije usvojena, izgradnja je dva dvotračna tunela u smjeru istok-zapad, čime će promet navedenog smjera zaobilaziti, točnije teći će ispod rotora, što bi trebalo smanjiti opterećenje samog rotora na procijenjenih 38.000 vozila dnevno.

Zagreb: Zračna snimka rotora Radovi u tijeku VIDEO Pogledajte zračnu snimku velikog gradilišta remetinečkog rotora

Radovi bi trebali završiti krajem godine a uključuju, primjerice, proširenje (nadogradnju) ostalih nadvožnjaka – sjeveroistok, sjeverozapad, jugoistok i jugozapad, nadogradnju pješačkog pothodnika ispod Remetinečke ceste, budući da se cesta širi na zapadnoj strani, krajobrazno uređenje kojim će se sanirati zahvaćeni i devastirani okoliš te ozeleniti i urediti preostale zemljane površine, izgradnja nove moderne (LED) javne rasvjete.

Zavirili smo u radove koji traju na rotoru na najefikasniji način – dronom te vam u suradnji sa zagrebačkom produkcijom Warp Media donosimo ovaj video.

Zagreb: Rotor u Remetincu
1 / 16
Nova regulacija prometa zbog zatvaranja rotora
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka