Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIČA O MODNOM CARSTVU

Vesna Sposa slavi 30. rođendan: 'Počelo je s 50 maraka i vjenčanicom koju sam šivala 56 sati'

storyeditor/2022-01-10/PXL_100122_91415949.jpg
13.01.2022.
u 10:00

Krinolinu u kojoj je svojemu Rikardu izgovorila sudbonosno da, Vesna Pretković šivala je 56 sati, a potom ju je odlučila iznajmiti drugim mladenkama

Za svoje je holivudsko vjenčanje takozvanu kennedy krinolinu s nekoliko metara dugim šlepom i puf rukavima šivala 56 sata. A kad je u njoj sudbonosno da izgovorila pred oltarom svojem Rikardu, nametnulo se pitanje što učiniti s grandioznom vjenčanicom? Odlučila ju je iznajmiti drugim mladenkama i iskoristiti 50 maraka koje joj je ostalo od svadbe za pokretanje vlastitog biznisa. Tako je 1992. godine započela priča o Vesni Sposi, nadaleko znanom modnom carstvo koje ove godine slavi 30. obljetnicu postojanja.

Iza brenda se krije dizajnerica Vesna Pretković, zagrebačka Vera Wang koja je mladenačke dane provodila na Medveščaku za šivaćom mašinom. Sve što je dotaknula, kaže, tada je pretvorila u neku kreaciju, a kreativnost je naslijedila od oca slikara.

- Mama je uvijek bila u korak s modnim trendovima i nosila prekrasne kombinacije pa sam tako dobar ukus "pokupila" od nje. Kupila je sestri i meni šivaću mašinu uz pomoć koje smo napravile čudesa. Tada nije bilo svih trgovina odjećom kao što je danas pa zato ako si htio nositi odjeću kao iz magazina, morao si je sam napraviti - govori Vesna.

Kada je započela sa svojim biznisom studirala je pravo, ali je na koncu ipak odlučila zamijeniti sudnicu s modnim ateljeom te završila Callegari, talijansku školu mode i dizajna u Gajevoj. Danas joj je drago što je tako ispalo zato što je u tri desetljeća rada usrećila svojim haljinama na desetke tisuća žena.

- Danas mi dolaze djevojke čije sam majke obukla u svoje kreacije kad su se udavale. Često mi dođu čak s njihovim haljinama koje treba malo doraditi - prisjeća se dizajnerica.

Prvu trgovinu je otvorila u prizemlju svoje kuće na Barutanskom brijegu, a ona prva prava, kako ju naziva, otvorena je pak na Langovom trgu i nedugo nakon toga butik u Maksimirskoj koji još uvijek radi. Desetak godina nakon toga, posao se počeo širiti, tako da su, osim Zagreba, poslovnicu Vesne Spose dobili i Varaždin, Karlovac, Rijeka i Split. O kojom god da je od tih salona riječ, čim se pročuje po gradu da će biti rasprodaje Sposinih vjenčanica, stampedo se mladenki slije u njene trgovine, a znale su i satima prije otvorenja čekati u redu kako bi pronašle onu pravu u pola cijene.

VIDEO Omiljeni brend mladenki Vesna Sposa, slavi 30 godina: "Nakon našeg vjenčanja, suprug i ja smo htjeli otići u Ameriku trbuhom za kruhom... Ali onda sam ja napravila vjenčanicu i ostali smo!"

- U međuvremenu smo kupili zemljište i otvorili na Valentinovo 2012. godine peterokatnicu na križanju Vukovarska i Držićeve gdje danas mlade mogu birati između 300 vjenčanica iz nove kolekcije te isto toliko večernjih haljini. Ondje se usto nalazi i proizvodnja, odnosno nasi vrijedni krojači i šivaći koje su, među ostalim, također zaslužni za nastanak haljina. Na prvom katu su večernje haljine poznatih svjetskih brendova i dizajnera, a na drugome vjenčanice, primjerice brenda Ellie Saab koja, između ostalih, oblači i Nicole Kidman i Angelinu Jolie. Tu je i Valentino, Berta, Manuel Mota, Paola D'Onofrio, Pronovias, njihova podlinija Fiesta Pronovias, naša linija Vesna Sposa... U megastoreu su izložene samo nove kolekcije, 30 posto od cijele naše ponude. Moj tim i ja pratimo sve svjetske trendove, pa smo prisutni na revijama i sajmovima u Milanu, Parizu, Barceloni..., gdje naručujemo i kupujemo haljine. Na prvom katu se još nalazi Diamond room, velika glamurozna svlačionica - objašnjava Vesna, umjetničkim imenom nazvana Sposa koje na talijanskom znaci mlada.

Tako je i odabrala ime, dodaje, jer je na početku često putovala u Italiju po najfinije materijale. Budući da je Vesna Sposa postalo sinonim za bajkovite i luksuzne modele vjenčanica, rijetko tko, našalila se dizajnerica, danas zna da joj to nije pravo prezime.

Bilo kako bilo, njene su haljine nosila i mnoga poznata lica poput Severine, mame i sestre od Mate Rimca, Edine Prsić, Jelene Glišić, Matee Elezović... A nosila je jednu i Ivana Ergić dok se 2006. godine natjecala na izboru za Miss svijeta. Tada je dobila nagradu za najljepšu dizajnersku haljinu u konkurenciji od 104 zemlje, a zvala se Hrvatski pleter.

- Radila sam je, kao i svaku moju haljinu, s puno predanosti, truda i ljubavi. Više od 300 sati plela sam trakice načinjene od 40 metara satena i svile boje šampanjca u tanke pletenice i spojila ih trakama svile. Ivanin struk krasio je pojas od Swarovski kristala, a kroz smjele lepršave rezove nadzirale su se njezine vitke duge noge. Haljina Hrvatski pleter druga je haljina koja je dobila prvu nagradu za najljepši dizajn na Svjetskom izboru za Miss, a haljina Anice Martinović, sadašnje Kovač, bila je prva - kaže dizajnerica.

Što se planova tiče, trenutačno širenje stagnira, no namjeravaju otvoriti druge poslovnice. Nova kolekcija pak donosi, jednom ju je riječju opisala, sanjarenje.

- Nakon zimskih boja čeka nas nešto romantično, pastelno i seksi. U nadolazećoj sezoni gledamo svijet kroz puderasto ružičaste naočale, sve nam je tako prekrasno i ne želimo prestati sanjariti. Nudimo upravo bajkovite vjenčanice o kojima svi sanjaju. Dugačke, otvorenih leđa i ramena, s valovima, čipkom, ukrasima i svime što poželite. Neće nedostajati ni popratnih dodataka poput vela, jastučića, košarica koji će naglasiti eleganciju i biti nepogrešiv završni detalj. A za dame koje traže eleganciju za posebne večernje prilike, nudimo jednako romantične cocktail haljine raznolikih tekstura, od jednostavne glatke pa sve do čipke, 3D floralnih aplikacija i perlica kojima najavljujemo dolazak proljeća - govori Vesna Pretković.

Komentara 3

ZA
ZaBoljeSutra
11:47 13.01.2022.

čestitke

KA
Katarinavg
17:59 16.01.2022.

Prije dvije godine sam išla po vjenčanicu i nikad neću zaboraviti kako su djelatnice bile neljubazne. Odmah sam se pokupila i otišla.

KE
Kennocha
14:04 13.01.2022.

Čestitam Vesna. Posudila sam tvoju vjenčanicu prije 28 godina dok si još bila u Barutanskom Jarku i imala si svega 20-tak vjenčanica u renti. Vjenčanica koju sam rezevirala na posudbu je bila uništena i dala si mi potpuno novu nenošenu po istoj cijeni jer ti je moja sreća u tom trenutku bila najvažnija. Hvala ti na tome, jer si mi uljepšala ne samo taj dan nego i cijelo vjenčanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije