Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Velika izložba za još veće ime: Vatroslav Lisinski slavi 200. rođendan

Nije uspio dosegnuti puninu svoje stvaralačke zrelosti, ali ga se svakako smatra jednim od najdarovitijih skladatelja svoga vremena.
05. studenoga 2019. u 17:07 3 komentara 218 prikaza
Izložba Vatroslav Lisinski
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Moderna hrvatska opera, a i općenito glazba, ne bi bila ista bez njega pa je zato u povodu 200. obljetnice njegova rođenja otvorena izložba u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Riječ je o Vatroslavu Lisinskom, neshvaćenom vizionaru i umjetniku iz doba ranog romantizma.

Umjetnički opus "najeuropskog hrvatskog imena", kako ga je na otvorenju nazvala glavna ravnateljica NSK, Tatijana Petrić, predstavljen je kroz izvornu i tiskanu građu, autografe, dokumente, tekstove, monografske publikacije, notna i zvučna izdanja, plakate, ilustracije  uz tekstove i priloge objavljene u novinama.

Prvi pogledajte ilustracije U Hrvatskoj je svjetska premijera slikovnice o povijesti Metallice

Lisinskog pamtimo kao autora prve nacionalne hrvatske opere, ali on je začetnik moderne instrumentalne i zborske glazbe te solo pjesme. Njegov je opus vrlo značajan za razdoblje  romantizma i općenito za hrvatsku glazbenu povijest - kazala je jedna od autorica izložbe, voditeljica Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK, Tatjana Mihalić.

Izložba Vatroslav Lisinski
1 / 14
Izložba Vatroslav Lisinski

Uz njezin bok je voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, Irena Galić Bešker, također jedna od autorica, a na izložbi su izrazile svoju primarnu želju da se sačuvaju sva remek-djela Vatroslava Lisinskog. Izložena  građa  podijeljena je u dvije skupine. Prva skupina obuhvaća sve što se čuva u Zbirci muzikalija i audiomaterijala, a to su rukopisne i tiskane note te zvučna građa. Druga skupina obuhvaća popisane radove o  Lisinskome koji su od njegova vremena do danas objavljeni u knjižnoj građi sačuvanoj u NSK.

Poljoprivreda ISTRAŽIVANJE NEW YORK TIMESA Raspodjela poljoprivrednih subvencija u EU u stilu mafije

Iako nije uspio dosegnuti puninu svoje stvaralačke zrelosti, Lisinskog se svakako smatra jednim od najdarovitijih skladatelja svoga vremena kojeg je zadesila tragična sudbina. Bolest ga je spriječila da nastavi sa svojom 11-godišnjom karijerom, u kojoj je uspio skladati 145 skladbi, ali se djelić njegova virtuozna i osebujna života može pogledati do 13. studenog na izložbi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • samoborka:

    Kad smo već kod Lisinskog, zgrada (koncertna dvorana) Vatroslava Lisinskog je toliko jadna, derutna, neuredna, otuzna da bi ju bilo najbolje srušiti i izgraditi novu. Bas se srozala na razinu "umjetnika" (balkanskih meketala) koji u njoj nastupaju zadnjih godina. Čudim ... prikaži još!m se sto vec nisu do sada organizirali pecenje i posluzivanje cevapa i doticnom Lisinskom. Sramota za Zagreb!

  • Avatar rubinet
    rubinet:

    Dragi Vatroslave,po tebi je koncertna dvorana u Zagrebu dobila ime. Zaslužio si tu čast. A da se kako možeš vratiti , zažalio bi trenutno. Jamačno! Dvorana je od 1973. primala umjetnike i darivala kulturu svojim posjetiteljima. Vatroslave,posjetili su te mnogi: ... prikaži još!mnogi: od Bečke filharmonije do Londonske kraljevske . Mstislav Rostropovič, Zubin Mehta,Lorin Maazel, Leonard Bernstein, Lovro pl. Matačić, Luciano Pavarotti, Jośe Carreras, Ivo Pogorelić, Svjatoslav Richter, Mischa Maisky..i stotine svjetskih virtuoza... A danas? Moj Vatroslave, kulturocid.. Bubamare,Šeki,Miki, Aca, glumačke skupine ,samouki umjetnici,Fikrete, Joksimi,Saše, Harisi.... Pozdrav,dragi Vatroslave,spavaj negdje gore i ne vraćaj se. Srce bi ti zatajilo.