Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tuškanac u gostima

Večeras se gleda "Nema zemlje za starce", a na programu je i kultni "Taksist"

Foto: Kino Tuškanac
1/6
14.11.2023.
u 07:00

Na velikom platnu kina Forum u studentskom centru Stjepan Radić u sklopu ciklusa "Filmovi koje volite" do 27. studenoga prikazat će se i omnibus-drama "Snovi" u režiji Akire Kurosawe, art-drama "Povećanje" Michelangela Antonionija...

Temperamentna filmska ostvarenja renomiranih redatelja poput braće Cohen, Orsona Wellesa, Scorsesea i Antonionija na programu su "Tuškanca u gostima", a u sklopu ciklusa "Filmovi koje volite" od večeras se prikazuju na velikom platnu kina Forum studenrskog doma Stjepan Radić. 

Prva je tako na rasporedu makabrična saga braće Coen "Nema zemlje za starce" iz 2007. Riječ je o djelu koje obiluje impresivnim krajobrazima Teksasa gdje smrt vreba na svakom koraku, a radnju pokreće propala trgovina drogom i pojava psihopatskog ubojice kojeg je utjelovio Oscarom nagrađen Javier Bardem.

VEZANI ČLANCI: 

Dva dana kasnije prikazat će se i fantastična omnibus-drama "Snovi" iz 1990. nastala vizualizacijom snova tada 80-godišnjeg redatelja Akire Kurosawe, koji u cjelini od osam vinjeta propituje čovjekovu inferiornost u odnosu na prostor, vrijeme i pojave koje ga okružuju.

Ponedjeljak je rezerviran za kultni detektivski film Orsona Wellesa iz 1941., "Građanin Kane" u kojemu se radnja vrti oko glasovitog tajkuna Charlesa Fostera Kanea, čija smrt izuzetno uzburka američku javnost do mjere da ga mediji stanu prozivati komunistom i fašistom. 

Kultna psihološka krimi-drama Martina Scorsesea za koju je scenarij, na temelju stvarnog pokušaja atentata na guvernera Alabame, napisao ugledni scenarist i redatelj Paul Schrader, na raporedu je pak 23. studenoga. Kao jedan od najvažnijih američkih filmova 70-ih godina, "Taksist" sadrži replike koje su postale dijelom opće kulture, a glavnu ulogu antijunaka zahvaćenog PTSP-om i krizom identiteta tumači Robert De Niro.

VEZANI ČLANCI: 

Studeni repertoar "filmova koje volite" 27. studenoga zatvorit će Antonionijeva art-drama s elementima filma detekcije "Povećanje" (1966), a donosi priču o modnom fotografu koji slučajno snimi ubojstvo. Film je svojevremeno stekao naklonost mlađe publike sklone kontrakulturi, dok su se među protagonistima našli tada glasoviti akteri londonske javne scene, rock bend "The Yardbirds"0 i manekenka te konceptualna umjetnice Veruschke von Lehndorff.

– Spomenuti filmovi snažno podražuju etički kompas glasovitim akcijsko-nasilnim bravurama u funkciji simbola tamne strane underground stvarnosti, a uz neiscrpnu atraktivnost i srčanost precizna su ilustracija izreke 'na krivom mjestu u krivo vrijeme' – stoji u najavi. Ulaznice za sve projekcije moguće je kupiti online putem platforme ulaznice.hr te sat vremena prije projekcije na blagajni kina Forum.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije