Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne propustite

Večeras je na Opatovini premijera "Krčmarice purgerice". Igra mlada ekipa predviđena talentiranom glumicom

storyeditor/2023-07-06/bratic.JPG
08.07.2023.
u 16:48

Goldonijeva heroina Mirandolina postala je kajkavka Barica, igra ju nevjerojatno talentirana Dea Presečki, a izvodi se do 2. rujna

Grof, vitez i markiz su građevinski poduzetnik, političar i konceptualni umjetnik, glumice influencerica i blogerica, a gostioničarka Mirandolina, besmrtna heroina Carla Goldonija, u novoj je predstavi Histrionskog ljeta postala krčmarica purgerica.

Kritika kolektivnog narcizma

Premijera osuvremenjene i kajkavizirane verzije lektirnog naslova talijanskog komediografa večeras je u 21 sat na Opatovini i igrat će svake večeri osim ponedjeljka i nedjelje sve do 2. rujna. "Krčmaricu purgericu" režirao je Dražen Ferenčina prema tekstu dramaturginje Petre Mrduljaš.

– "Gostioničarka Mirandolina" često se izvodi. Samo u Hrvatskoj do kraja godine bit će tri premijere, najprije naša, histrionska, potom na Splitskom ljetu i u Požegi. Fabula je u našoj varijanti Goldonijeva, no Petra je napisala gotovo pa novo, autorsko djelo i smjestila ga u suvremeni Zagreb – kazao je Ferenčina, kojemu je ovo deseta režija na Opatovini.

Vremena su se od Mletaka naovamo promijenila – pojasnila je Petra Mrduljaš razloge smještanja radnje u suvremeni kontekst.

– Promijenili smo likove, ali smo zadržali Goldonijeve situacije. Ono što je zajedničko svim akterima u komediji je kolektivni narcizam koji u suvremenom društvu zahvaća svakog od nas – navela je dramaturginja.

Ekipa mladih glumaca

Veseli i što ćemo u ulozi krčmarice Barice gledati talentiranu Deu Presečki. Drugi je put u ekipi Histrionskog ljeta, gdje je debitirala lani u drami "Svoga tela gospodar".

– O ulozi Mirandoline sanjam od prve godine akademije i jako me veseli što mi se želja ostvarila. Raduje me i što sam ponovno na Opatovini – kazala je.

Građevinskog poduzetnika igra Jakov Zovko, kojemu će, kako je rekao, ovo biti prva veća uloga u profesionalnom kazalištu.

– Čast mi je biti na Opatovini i igrati u predstavi koja će imati više od 30 izvedbi, što je u Zagrebu postala prava rijetkost – istaknuo je.

U ostalim su ulogama Marko Hergešić kao političar, Bogdan Ilić kao konceptualni umjetnik zvan Markiz te Lara Nekić i Kata Fiolić kao influencerice. Kostimi su pak zasluga iskusne Marite Ćopo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije