Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačke trešnje

Veće su i slađe od uvoznih, ali i dvostruko skuplje

trešnje
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
05.06.2018.
u 15:10

Članovi udruge na 30 hektara godišnje uzgoje više od 400 tonam a Bandić im je počasni član. Imaju, kažu, zahtjevne sorte i nude najbolju klasu.

Kvalitetnije su, veće, punijeg okusa, slađe, crvenije, svježije, zdravije, mirisnije... Ako je suditi prema riječima njihovih uzgajivača, zagrebačke trešnje i te kako se razlikuju od uvoznih i stoga se vrlo lako može odrediti koje su koje. Brendirane domaće od jučer se mogu kupiti na štandovima na 13 lokacija u gradu, a prezentirane su na otvorenju manifestacije Dani zagrebačkih trešanja koja je 13. put održana na Trgu kralja Tomislava.

Nema tu ničeg trulog

Zagrepčani su ondje mogli degustirati po čemu je to trešnja iz njihova grada najbolja.

– Na početku sam bila malo skeptična i mislila sam da neću baš primijetiti razliku, ali ove trešnje su prefine i svatko bi ih trebao probati – zaključila je umirovljenica Marija.

Po čemu su to zagrebačke posebne, objasnio je predsjednik udruge ZG Trešnja Zlatan Kljaković Gašpić.

– Godišnje uzgojimo preko 400 tona trešanja na ukupno 30 hektara, a riječ je o jako zahtjevnim sortama koje zahtijevaju puno brige. Jako smo oprezni u uzgoju, a strogi u berbi. Trešnje prelaze preko sortirača, pa ih radnici prebiru i pakiraju, tako da će se tu teško naći koji truli plod – kazao je čelnik udruge koja okuplja proizvođače iz Zagreba i okolice. U samom gradu, gdje se trešnje uzgajaju na oko osam hektara, ih je najmanje, a ostali plantaže imaju u Zagrebačkoj te Sisačko-moslavačkoj županiji. Među uzgajivačima koji rade baš u Zagrebu obitelj je Kos iz Demerja u Gradskoj četvrti Brezovica.

– Cijela se obitelj uzgojem trešanja bavi već 10 godina i godišnje na 11 tisuća kvadrata uzgojimo oko sedam tona. Naše podneblje je jako dobro za uzgoj i veoma smo zadovoljni – rekao je Velimir Kos te dodao kako je sretan što su Zagrepčani prepoznali kvalitetu domaćih trešanja i što ih jako vole.

Jedina zamjerka koju kupci imaju jest cijena, s obzirom na to da se zagrebačke trešnje trenutačno prodaju za 40, odnosno 30 kuna po kilogramu. A onaj tko se prošeta do Dolca, može trešnje naći već za 16 kuna.

– Realno bi ove za 30 trebale biti 40, a ove za 40 bi trebale stajati 50 kuna, ali mi smo išli na to da prodamo veću količinu – kazao je Z. Kljaković Gašpić te istaknuo da postoje tri klase trešanja. One obične imaju opseg od 24 do 26 milimetara, ekstra klasa je od 26 do 28, a premium su one iznad 28 milimetara.

A usput jedete do mile volje

– Ovo je sve vrhunska premium klasa, preko tri centimetara, pa gdje to još ima? – ustvrdio je Zlatan Kljaković Gašpić. Upravo on na svojim web stranicama poziva kupce da dođu na njegov OPG u Majkovcu pokraj Svete Helene u Svetom Ivanu Zelini, gdje mogu sami ubrati trešnje, a cijena im je onda 25 posto niža nego u maloprodaji. Minimalna nabrana količina po osobi mora biti pet kilograma, a tijekom berbe mogu pojesti trešanja koliko žele.

Cijenu zagrebačkim trešnjama, dodao je Kljaković Gašpić, diže i poseban način sortiranja, pa se nikako ne može reći da su one preskupe. Ipak, gradonačelnik Milan Bandić, koji je prisustvovao otvorenju Dana zagrebačkih trešanja, ipak je upozorio na cijenu.

– To sad je malo skupo, ali Zagrepčani bi svejedno trebali uživati u najboljim trešnjama na svijetu kada ih već imamo. Neka prva dva tjedna kupe po malo, po 20-ak dekagrama, a onda će kroz 15-ak dana cijena pasti na dvadesetak kuna – poručio je Bandić te dodao kako će Zagrepčani zasigurno pojesti baš sve trešnje koje se prodaju. Otkrio je da je u ovo voće i on zaljubljen te da je stoga posadio 200-tinjak stabala u Samoboru gdje ima vikendicu, a još ih je 300-tinjak u Hercegovini.

– Zlatan je mene zarazio ljubavlju prema trešnjama i naučio me da je to voćka koja traži puno truda svaki dan, da je to posao koji morate živjeti, da se za svako to stablo treba sa srcem brinuti – zaključio je Bandić.

Komentara 4

Avatar duka4
duka4
22:45 05.06.2018.

pavel nije bitna cijena nego kvaliteta

ST
Stipan
21:56 05.06.2018.

Dobru trišnju možete pojesti samo u sunčanoj Dalmaciji . U Zagrebu ima svega par stabala i smrde na smog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije