Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PODNE

Važna obavijest: Danas će Zagrebom i Hrvatskom odijekivati sirene, ali to nije razlog za paniku

Sirena za uzbunu
Nikola Cutuk/PIXSELL
02.03.2024.
u 07:00

Riječ je o standardnoj proceduri Ravnateljstva civilne zaštite

U cijeloj Hrvatskoj danas će se u 12 sati čuti zvuk sirena za uzbunu, ali to ne znači da se ona stvarno i događa. Naime, s obzirom na to da je prva subota u ožujku, Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova danas vrši ispitivanje sirena i sustava za uzbunjivanje sukladno odredbama Pravilnika o postupku uzbunjivanja stanovništva. 

Standardna je to procedura za svaku prvu subotu u mjesecu, izuzev ako isti pada na blagdan. Zanimljivo je kako se danas pak obilježava Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske koji će se u metropoli obilježiti manifestacijom "Zajedno za otporniji Zagreb" kako bi se podigla svijest građana o brojnim rizicima i ispravnim obrascima ponašanja u katastrofama kao temelja prevencije, priopćili su iz Grada Zagreba.

Manifestacija kojom će se obilježiti ovaj dana službeno kreće od deset sati kod Veslačkog kluba na Jarunu. Najmlađi će imati priliku pogledati opremu i vozila civilne zaštite, modele potresa, poplava i erozije tla, spašavanje na vodi, tehniku pružanja prve pomoći i oživljavanja i tehniku podizanja šatora. Osim toga imat će priliku i isprobati simulator potresa, vožnju u vlakiću i traženje skrivenog odašiljača. Dok će, pak, stariji moći sudjelovati u akciji dobrovoljnog darivanja krvi i mjerenju tlaka i šećera.

VEZANI ČLANCI: 

Uz organizatore Grad Zagreb, Gradski ured za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost, Ravnateljstvo civilne zaštite i
Područni ured civilne zaštite Zagreb na obilježavanju sudjeluju i Civilna zaštita Grada Zagreba, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Policijska uprava zagrebačka, Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Zagreb, Klub za obuku službenih i sportskih pasa „Zagreb“, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“, Zagrebački speleološki savez, Zagrebački radioamaterski savez, Hrvatski centar za potresno inženjerstvo, Udruga građana „Bespilotni sustavi u kriznim situacijama“ i Savez izviđača Hrvatske.

VIDEO: Pogledajte emotivni susret vlasnice s mačkom pronađenim 8 dana nakon strašnog požara u Valenciji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije