Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
noćni radovi

Uznemireni stanovnici Laništa: "Ne spavamo jer usred noći rondaju, a tek su u prizemlju"

Screenshot
28.03.2023.
u 16:00

Na gradilištu osmerokatnice u susjedstvu radi se u sitne sate, žale se na Laništu. Investitor kaže da je riječ o iznimnim situacijama za koje su pribavljene sve dozvole

Neispavanost muči stanare zgrade na Laništu, i to zbog, objašnjavaju, radova s obližnjeg gradilišta koji su se već dvaput u nepuna dva tjedna produljili u sitne noćne sate. Navečer ne mogu zaspati, ujutro ih bude građevinski strojevi jer, kažu, radovi na gradnji nove stambene zgrade u susjedstvu, na Remetinečkoj cesti, često počinju i prije sedam sati.

– Nisam imao pojma da zakon dopušta da ti netko ronda usred noći takoreći 15 metara od kreveta. Već smo sada svi nervozni i neispavani, a tek rade na prizemlju. Tko zna što nas još sve čeka – govori stanar obližnje zgrade Josip Hren.

Stavit ćemo obavijest

Za radove je nadležna tvrtka VDM nekretnine, a još je za prvih noćnih pothvata zagrebačka policija zaprimila nekoliko poziva uznemirenih susjeda. No po izlasku na teren, kažu u tvrtki, predočili su sve potrebne dozvole, a radove su prethodno i najavili, među ostalim, zagrebačkoj policiji te Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

– To su bile iznimne situacije i neplanirano je trajalo do otprilike jedan sat iza ponoći. Naime, radilo se o postavljanju međukatnih betonskih ploča koje zahtijevaju specifične uvjete i moraju se postaviti odjednom, u komadu, kako ne bi popucale – kažu u VDM nekretninama te dodaju kako ovakvi pothvati podrazumijevaju da gradilište bude očišćeno i sasvim prazno.

Inače, radi se o armiranobetonskim monolitnim međukatnim pločama debljine 20 centimetara koje se postavljaju, kako sam naziv kaže, između svakog kata zgrade. Ovo su bili prvi takvi pothvati na gradilištu, a kako je u ovom slučaju riječ o osmerokatnici, bit će ih još.

– Prije noćnih radova moramo pribaviti sve dozvole i prethodno ih najaviti, a za idući ćemo put nastojati obavijest staviti i na oglasne ploče obližnjih zgrada što, nažalost, ranije nismo bili u mogućnosti – kažu u tvrtki te dodaju kako to ne znači da će se i budući radovi produljiti u sitne noćne sate.

U pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke s obzirom na vrstu njezina izvora te vrijeme i mjesto nastanka, koji je donijelo Ministarstvo zdravstva, piše kako "ekvivalentna razina buke gradilišta na otvorenom ili zatvorenom dijelu građevina tijekom vremenskog razdoblja noći na najizloženijem mjestu imisije zvuka ne smije prijeći vrijednost od 45 decibela". Također se navodi kako je u iznimnim slučajevima "dozvoljeno prekoračenje dopuštenih razina buke ako to zahtijeva tehnološki proces gradilišta, i to u trajanju od najviše tri noći tijekom uzastopnog razdoblja od 30 dana".

– Svima čiji stanovi gledaju na tu stranu rondanje smeta. Među ostalima, u zgradi imamo i susjede koji se bave vrlo zahtjevnim poslovima, primjerice kirurga i pilota. Problem sam prijavio na sve strane, čak i pučkoj pravobraniteljici, ali zasad izgleda da nam nitko ne može pomoći. Bojim se da nećemo spavati dok napokon ne završe tu zgradu – ističe Hren.

Poslovno-stambeni objekt

Kako piše na službenim stranicama investitora, objekt u izgradnji poslovno je stambena zgrada s četiri ulaza, jednom podrumskom i devet nadzemnih etaža, u kojem je predviđeno 126 stanova, 118 apartmana te 211 parkirališnih mjesta. Konstrukcija je većim dijelom armiranobetonska, odnosno čine je armiranobetonski nosivi zidovi te armiranobetonske monolitne međukatne ploče.

Podsjetimo, ova je stambena zgrada jedna od četiri nova objekta koji bi uskoro trebali niknuti u kvartu, i to na samo tri hektara zemljišta, zbog čega su tamošnji stanovnici lani u studenom, kako smo već pisali, pokrenuli inicijativu "Stop gradnji na Laništu".

Uz dvije goleme stambene zgrade na samo 120 metara od OŠ Savski gaj, prema planu, trebala bi se izgraditi i nova osnovna škola, a u susjedstvu i dom za starije i nemoćne. Inicijativu su pak pokrenuli jer smatraju da je naselje ionako već preizgrađeno te da infrastruktura kvarta, napose prometna, neće moći izdržati nove objekte na tako malom prostoru, svojevremeno je kao njezin predstavnik objasnio Hren.

A predsjednik gradske četvrti Novi Zagreb zapad, možemovac Tomislav Vukoja, tada je kazao da je za probleme kriv generalni urbanistički plan (GUP), koji već dugo nije doživio izmjene. 

Komentara 8

MI
MiloDijete555
16:38 28.03.2023.

Vdm grupa dobila dozvole. Pa naravno kada je to građevinska mafija. Ako treba dobe oni i dozvolu za odlaganje nuklearnog otpada tu.

ST
Stjepan
17:40 28.03.2023.

Partizanija je podalje od 'stoke sitnog zuba'

SL
slavenZadravec
20:24 28.03.2023.

Dosta čudno da se građevinarima ne naplaćuje neugoda i problemi koje prilikom gradnje izazivaju u susjedstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije