Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija za medije

Tomašević o poskupljenju poslovnih prostora: 'Situacija je nesređena i bez pravila'

Zagreb: Tomašević obišao gradilište Dječjeg vrtića Ivanja Reka
Zeljko Hladika/PIXSELL
14.02.2023.
u 10:40

Tomašević je sa svojim zamjenicima obišao gradilište Dječjeg vrtića Zrno u Ivanjoj Reki. Ondje je odgovarao na pitanja vezana uz obnovu Doma sportova, poskupljenju najma poslovnih prostora i promjenama u Holdingu

Gradonačelnik Tomislav Tomašević nastavlja obilaziti gradilišta. Naime, jučer je zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Baćićem obišao objekte u obnovi od potresa  u Markuševačkom Popovcu te u centru grada. 

Danas je sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom u društvu ravnateljice Dječjeg vrtića "Zrno" Zorice Lusavec obišao gradilište područnog objekta dječjeg vrtića u Ivanjoj Reki.

Novoizgrađeni objekt sastojat će se od dvije etaže ukupne površine 1585 metara četvornih te uređenog vanjskog terena za boravak i igru s pomoćnim objektom za pohranu opreme i igračaka. Kapacitet vrtića bit će 100 djece u dvije jasličke i tri vrtićke skupine.

Po završetku obilaska gradonačelnik Tomašević te zamjenici Dolenec i Korlaet održali su redovnu konferenciju za medije.


>> TIJEK KONFERENCIJE: 

Danijela Dolenec kazala je da je pedagoška godina pred nama neće omogućiti upis svoj djeci koja su ostvarila pravo na vrtić, ali se nada da će to biti moguće za dvije godine. 

-Imamo nove projekte vrtića i nadamo se da ćemo iskoristiti europska sredstva i nadam se da će radovi na ovom vrtiću dovršiti do ljeta- izvijestila je Dolenec. 

O prenamjeni objekata u vrtiće 

-Inicijalno smo govorili o projektima prenamjene sredinom prošle godine, većinom mu istočnom dijelu grada. U dva projekta su se dogodile promjene. u Sesvetskim Selima smo promijenili projekt. U tom smislu, vrtić ćemo prijaviti u novu varijantu projekta. Jedini projekt od kojeg smo odustali je područni vrtić Novo Brestje. Ispostavilo se da bi trošak prenamjene bio prevelik. Tražimo drugu lokaciju- kazala je Dolenec. 

O gradnji škola 

Ministar Fuchs najavio je gradnju velikog broja škola po Hrvatskoj uz uvjet da osnivači prijavljuju projekte. Sesvete jedine imaju u Zagrebu prirodni prirast stanovništva. Kakav je plan u Zagrebu po tom pitanju, upitali su novinari. 

-Radi se o pozivu koji se financira kroz NPOO koji cilja ostvarenje jednosmjenske nastave. Zagreb priprema sigurno 15-ak projekata koji se ne odnosi samo na Sesvete. Gledamo više lokacija. Osnovni uvjet jest riješena imovinsko- pravna situacija za prijavu projekata. Čekamo, kao i svi gradovi, poziv da vidimo sve- rekla je zamjenica gradonačelnika. 

O dostupnosti vode i  kanalizacije u Zagrebu 

Tomašević je kazao da najveći prirez ode na subvencije ZET-u i treba još dodati. Zagreb ima najjeftinije vrtiće i javni prijevoz, dodao je. 

-Što se tiče, ViO, 97 posto građana ima pristup vodi, a nešto manje pristup kanalizaciji. Posebice moramo proširiti mrežu u podsljemenskim naseljima, tamo je to najteže te u rijetko naseljena naselja kao što je Brezovica. Rekao sam da svi građani moraju imati javnu odvodnju i vodoopskrbu, za to je projekt Zagreb. Poskupljenje je nužno da bi mogli sufinancirati projekt iz EU fondova- kazao je Tomašević. 

Ove godine još uvijek pripremamo dokumentaciju i imovinsko-pravne odnose. Realizacija projekta obnove vodovodne mreže će trajati do 2028. godine, kazao je gradonačelnik. 

O poskupljenju poslovnih prostora

Neki korisnici unajmljuju prostore od Grada, drugi unajmljuju od privatnika. Ovi koji unajmljuju od Grada plaćaju i do tri puta manje, to nije pravedno i to je nelojalna konkurencija, tvrdi Tomašević. 

-Koja je logika i da na taj način Grad subvencionira najam bankama. Imamo potpuno nesređenu situaciju i cjenik koji nije bio prilagođen jednako za sve. Neki od tih prostora su unajmljeni još devedesetih. To praktički i nije poskupljenje jer i ove nove cijene će biti 20 posto jeftinije od tržišne cijene. Kada isteknu ugovori, ide se na natječaj u kojem je cijena i dalje 20 posto niža od tržišne i onda se ide na licitaciju gdje će se odrediti cijena i korisnici će vidjeti jesu li je spremni platiti- objasnio je Tomašević i dodao da je posebna situacija za tradicionalne obrte. 

O INMusicu 

-Osobno se nadam da će ga iduće godine biti. Mogu reći da je Grad do sada podržavao INMusic. Razmatramo kako da te manifestacije jače podržimo. Za ovu godinu su organizatori rekli da su brojne objektivne okolnosti dovele do toga da nema festivala, ali da bi ga iduće godine trebalo biti- ustvrdio je Tomašević. 

O ispraćaju Ćire Blaževića 

ZET će se prilagoditi ako će biti potrebno pojačati linije prema Mirogoju, kazao je Tomašević i dodao da će i sam biti na komemoraciji. Izrazio je sućut obitelji. 

O promjenama u Holdingu

Na sjednici Skupštine Zagrebačkog holdinga d.o.o., koju čine gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, imenovan je novi član Nadzornog odbora Kristijan Starčević, priopćeno je u utorak iz Zagrebačkog Holdinga. Dosadašnji član Nadzornog odbora Ratko Bajakić je na sjednici Skupštine ZG holdinga, održanoj jučer, razriješen na vlastiti zahtjev.

-Bajakić je dao ogroman doprinos u financijskoj stabilizaciji Holdinga, posebice kad smo došli na vlast. Budući da je financijsko restrukturiranje na kraju i kreće faza operativnog restrukturiranja. Zajedno smo se odlučili za drugu osobu koja će dati doprinos u tom smislu. Starčević ima 20 godina iskustva koje će biti potrebno za to- kazao je Tomašević.

O Ćosićevom trgu

Riječ je iznosu 500 tisuća eura za obnovu popločenja trga i fontane koja nije u funkciji, rekao je Tomašević. 

-Obnova samog Doma sportova trebala bi krenuti krajem godine. To je iznos od 150 ili 160 milijuna kuna za koji nećemo vjerojatno moći dobiti pomoć od države niti povući iz fondova, dakle, financirat će se iz proračuna Grada. Riječ o multifunkcionalnoj dvorani koja se ne koristi u potpunosti već tri godine što je neodrživo stanje za hrvatski sport- ustvrdio je Tomašević

O divljim odlagalištima otpada 

Holding i Grad napravio je informativnu kampanju i polijepili su se plakati da se građani mogu informirati o tome kako naručiti odvoz glomaznog otpada dva puta godišnje i gdje ga sami mogu odvesti tijekom cijele godine, poručio je gradonačelnik. 

-Volio bih da građani koriste tu uslugu jer je besplatna. Ostavljane takvog otpada na neprikladnim površinama je neprihvatljivo u 21. stoljeću- zaključio je. 

Komentara 11

ZV
zvezdomor
12:10 14.02.2023.

znači već je potrošio one 2 milijarde kojim nas je zadužio

MK
milutin kekin
11:56 14.02.2023.

Ipak se mora skupiti lovica za zambijske mučenike.

JZ
Joža-Zg
11:40 14.02.2023.

Tomašević laže

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije