Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedna konferencija

Tomašević: Nismo očekivali 50 tisuća novih korisnika Plinare, to je veliki problem

Redovitu konferenciju održali su zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegova zamjenica 
 Dolenec s aktualnim temama
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
23.08.2022.
u 11:58

Danas sam razgovarao s ministrom gospodarstva nije bila predviđeno da će privatne tvrtke, koje su pod tržišnim cijenama nudile opskrbu plinom građanima, sad odjednom odustati, i da ćemo sad dobiti toliko novih korisnika

Početak nove školske i pedagoške godine primjena novog modela otpada neke su od tema o kojima bi se moglo razgovarati na ovotjednoj redovnoj konferenciji za novinare zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i suradnika koji će odgovarati i na pitanja. Konferenciju za novinare možete uživo pratiti na portalu Večernjeg lista. 

 

Konferenciju je započeo dogradonačelnik Luka Korlaet koji je započeo analizom prometa u Zagrebu, te naglasio da je dominantan automobilističkog prometa, ali je trend rasta biciklističkog prometa, pogotovo u Vukovarskoj ulici, jednoj od najprometnijih ulica u Zagrebu. 

- Četiri su osnovne grupe biciklističkih površina u Zagrebu. Nešto više od 230 km pješačko-biciklističkih staza, 15-ak kilometara pravih biciklističkih traka koje se nalaze u koridoru kolnog dijela ulice, i nešto više od 50km cesta gdje je promet mješovit, te 200-ak km biciklističkih puteva. Namjera je povećati broj građana koji će koristiti bicikl – pojasnio je Korlaet. 

Nasušna je potreba postavljanje postavljanje biciklističkih stalaka, plan je do kraja godine staviti 500 ukupno i stvoriti 1000 parkirnih mjesta. Tri su velika biciklističkih projekata koja su najavljena - prvi je u Deželićevoj ulici, gdje tri trake postaju dvije, a dodatna traka pretvara se u biciklističku. Drugi važan projekt je Greenway, a prva etapa počinje s radovima početkom rujna. Radi se i biciklistička magistrala Zagreb-istok, to je jedan dugi potez od Studentskog centra do Dugog Sela. Već su započeli radovi, radimo ih u koordinaciji sa HŽ infrastrukture. Ispod vijadukta pruge napravit će se biciklistička staza, parter, a bit će montirana i rasvjeta koja će se paliti zajedno s biciklizmom – rekao je Korlaet te dodao da se radi i na umrežavanju. 

Pješačka zona se uskoro širi na Malu Martićevu i Masarykovu, najavio je. Od 16. rujna traje i Europski tjedan mobilnosti koji za temu ima širenje pješačkih zona. U tom tjednu, kao testni period postojeća pješačka zona Tesline širit će se i na Masarykovu, da se vidi kako taj dio promenade prema HNK može ostati i trajan. 

Danijela Dolenec najavila je da se sutra objavljuje poziv za financiranje medija, jedno je sufinanciranje proizvodnje sadržaja u televizije i elektroničkim publikacijama. 

- Prvi poziv je godišnji 2 milijuna kuna, a drugi je u pola milijuna kuna. Financiraju se programski sadržaji koji su od interesa za građane Grada Zagreba – najavila je. 

O Gradskoj plinari Zagreb 

Pod potencijalnim je primitkom 50 tisuća dodatnih korisnika. Procjena je 100 milijuna eura dodatnih gubitaka. Hoće li se odustati od opskrbe plinom?

- Takve posljedice bi bile katastrofalne za tržište plina u Hrvatskoj, to nije opcija. GPZO opskrbljuje plinom 60 posto pučanstva u Hrvatskoj, s obzirom na ugovor koji imamo s dobavljačima plina koji je dosta povoljan, to bi bilo dosta loše za cijelu Hrvatsku. Danas sam razgovarao s ministrom gospodarstva, je situacija koje je bila nepredvidljiva, nije bila predviđeno da će se tvrtke privatne koje su pod tržišnim cijenama nudile opskrbu plinom građanima, nije bilo očekivano da će se dogoditi da te tvrtke ponude po jeftinijim cijenama građanima, a onda kad su cijene otišle gore, kažu - mi to nećemo raditi. Nova kućanstva koja nismo predvidjeli kada smo kupovali plin, nismo predvidjeli da će jako puno tržišnih opskrbljivača odustajati od plina i da će se ljudi prebaciti kod nas. To je veliki problem za GPZO. GPZO je imao prošle godine gubitak od oko 400 milijuna kuna zbog štetnih ugovora. Tada je nastao problem za poslovne korisnike, a sad je problem za kućanstva.  

O zadužnicama poslovnim korisnicima Gradske plinare Zagreb - Opskrba

Zadužnice traže i dobavljači plina od GPZO-a. Traže se jamstva da neće biti kašnjenja u plaćanju jer se radi o nekoliko stotina milijuna kuna mjesečno. U tom smislu, onim poslovnim korisnicima kojima će isteći ugovor, za novu plinsku godinu traži se da plaćaju plin po varijabilnoj cijeni, odnosno istoj cijenu koju GPZO plaća dobavljačima, i traži jamstva u smislu kašnjenja u plaćanju. Nelikvidnost GPZO-a znači nelikvidnost prema dobavljačima. 

Za novu plinsku godinu sa dobavljačima se ugovara cijena po varijabilnim cijenama. Po istoj cijeni po kojoj će kupovati plin, prodavat će prema poslovnim korisnicima, kako bi se spriječilo novih više stotina milijuna kuna gubitka što se dogodilo prošle godine. Jamstva u tom smislu su u tom biznisu gdje sada morate odmah plaćati plin, a onda i dobavljači, i odmah se ide s ovrhama i aktiviranjem zadužnica. GPZO si više ne može dozvoliti da određeni poslovni korisnici ne plaćaju. 

O potencijalnim poskupljenjima vode i struje

Radili smo analizu, ovaj val poskupljenja struje bit će jako veliki udar za jedinice lokalne samouprave, ne samo da poskupljuje struja za naše ustanove, nego to radi i velike probleme u poduzećima koja se bave vodoopskrbom. 50 milijuna kuna koja je dosad odlazilo na struju radi pumpanja vode, sad ide četiri puta gore. Veliki je problem i za ZET koji dobar dio prijevoza ima električnu energiju kao energent. Drastično se povećavaju troškovi i nadam se da ćemo s Vladom naći neko rješenje  za to i  da nećemo morati poskupljivati cijene. Ne bi spekulirao poskupljenje što se tiče postotka, ali treba reći da Zagreb još nije poskupio niti jednu komunalnu uslugu. Uspjeli smo s internim restrukturiranjem dobar dio tog apsorbirati i riješiti bez poskupljenja usluga. Ali ovo sad s cijenama struje i plina postaje neizdrživo. Neki gradovi su napravili poskupljenje, mi zasad nismo i nadam se da nećemo, ali morat ćemo ako ne bude došlo do nekog rješenja. 

Što je s prodajom Plinare HEP-u? 

Sve opcije oko Plinare su i dalje na stolu, a Zagrebački Holding je proveo javnu nabavu za konzultanta. To je i dalje u procesu, to je i dalje jedna od opcija.

Što jednoj bolnici, KB Sveti Duh, treba PR agencija koja košta 65 tisuća kuna? 

Dobit ćete odgovor od bolnice, a iznos je smiješan u odnosu na sve drugo što smo napravili. Ako ćemo se baviti jednim ugovorom... Očito im treba njihova usluga.

O novom sustavu otpada - kako će sve funkcionirati i hoće li odvoz biti učestaliji

Odvoz bi trebao biti na istoj frekvenciji, osim što ćemo pojačati odvoz plastike. Što se tiče novog sustava, vrećice će se moći kupiti na više od 400 prodajnih mjesta, dolaze zahtjevi i izdaju se rješenja za boksove, dolaze i prijave od predstavnika stanara mogu li se staviti spremnici na njihovoj parceli i mora li se onda staviti boks. Rade se i boksovi, u zadnjoj opciji, jer ne želimo imati isti broj spremnika, samo u boksevima, građani tu mogu po tipiziranom projektu koji je Grad izradio, mogu dogovoriti izradu s više desetaka firmi u Zagrebu. Boksevi - ovisi o građanima, odnosno suvlasnicima zgrada. Ukoliko ne mogu smjestiti spremnike unutar zgrade i na parcelu svoje zgrade, tada mogu kako god žele riješiti kontrolu svojih spremnika. Ako idu na javnu površinu onda moraju biti gradski tipizirani boks. Računi će i dalje dolaziti. To je model koji je u skladu sa zakonom. 

O prometu u Sesvetama i GUP-u Sesvete 

Počelo se raščišćavati zemljište u centru Sesveta. Produženje Branimirove ide dalje, imamo probleme s imovinskopravnim odnosima koji su više manje riješeni, može se sad ići u izvlaštenje kako bi projekt krenuo dalje. GUP Sesveta će ići u izmjene, isto kao i GUP Grada Zagreba, na tome se ide dalje. 

Ključne riječi

Komentara 90

Avatar mg940
mg940
11:40 23.08.2022.

Zakaj si se primil posla za koji si nesposoban?

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
11:48 23.08.2022.

Nismo ni mi očekivali da ćeš ti biti u stanju nešto predvidjeti ili generalno povući neki pametan i za sve građane koristan potez.

ST
stefj
11:35 23.08.2022.

Eh, s ovima na čelu Zagreba, ono idemo delat se pretvorilo u - zašto baš moramo delat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije